icon

Sterilizácia kompótov v umývačke riadu

avatar
lara81
15. júl 2020

Ahojte. Je tu niekto kto zavara kompóty v umývačke? Mám program len na 65°C a chcela by som zavariť slivky. Ak ich zalejem vriacou vodou s cukrom a hneď zasrubujem postačí sterilizácia na tých 65°C? Najradšej by som bola za skúsenosti 🙂

avatar
asia83
15. júl 2020

@lara81 Bod varu je 100 stupňov. Aj keby myčka mala taký program, nedala by som nikdy kompóty sterilizovať do nej. Škoda vody. Nie je nič ľahšie ako sterilizovať kompóty. Väčšia rajnica s vekom, do nej poháre, voda a keď voda zovrie, 7 minút variť, nechať kompóty v tom vychladnúť. 65 stupňov nestačí.

avatar
h2
15. júl 2020

@lara81 Neodporúčam. Kamoška tak zavárala a všetko mohla vyhodiť.

avatar
aniele
15. júl 2020

Odkedy o tom viem, zaváram len tak. Používam program na 70°. Klasické zaváranie totiž nefunguje tak, že voda zovrie. Je dôležité dosiahnuť stanovenú teplotu (65 - 80 ° podľa druhu ovocia) a udržiavať ju cca 20 min. Potom sa kompóty vyberú, niekto otáča, niekto balí do deky, aby pomaly chladli. V umývačke jednoducho zapnem večer, zmestia sa všetky poháre (do hrnca vždy len obmedzené množstvo, takže pri tom musíš byť, kým nespravíš všetky) a ráno vyberiem vychladnuté. Nekazia sa mi.

avatar
miriam11
Odpoveď bola odstránená
avatar
asia83
15. júl 2020

@aniele Bod varu, A POTOM nechať v tej vode kompóty do vychladnutia. Tá voda vypnutím plynu hneď studená nie je, ergo kompóty v nej chladnú. Od nepamäti sa takto zavára. Moja praprastarká, prastarká, starká, mama, svokra takto zavárajú a proste to je zaváranie, nie v umývačke riadu. Tá slúži na umývanie riadu, nie na zaváranie kompótov. Ešte mi povedzte, že v nej aj varíte. Síce to nemôžete, keďže v nej voda nedosahuje bod varu. Považujte za zázrak, že sa vám kompóty nekazia.

avatar
aniele
15. júl 2020

@asia83 Tak asi ide o to, v ktorej rodine ako zvykli. Moja mama je asi vo veku vašej prastarkej (má 84) a ja už tiež dávno nemám 50. Ideme sa biť, ktorá rodinná tradícia je lepšia? U nás to nikdy nevrelo, aby nebolo ovocie rozpľačkané (ako hovorila moja mama, jej sestra atď.). A pokiaľ, napriek môjmu veku,sa môžem od mladších žien naučiť niečo, čo mi zjednoduší život (pritom má domácnosť vcelku baví), prečo nie? A nie, nekazilo sa. To závisí najmä od toho, ako chytia viečka, od kvality ovocia a hygieny pri spracovaní.
Pani chcela skúsenosti a nie hádky. 🙂

avatar
enka81
15. júl 2020

@lara81 ja zavaram v umývačke všetko, ale je pravda, že mám 70 stupňový program a nič sa mi zatiaľ nepokazili, dokonca super, že sa ani ovocie (hlavne marhule) nerozvaria

avatar
limetka69
15. júl 2020

@aniele aj my tak zavarame a uhorky nikdy neboli lepsie, fajne chrumkave, nerozvarene, ako sa mojej babke podari stale, nedam na to dopustit.

avatar
oli18
15. júl 2020

Ja nič nenechávam pri zaváraní vrieť. Uhorky by boli mäkké a slivky rozvarené. Nechávam teplotu vody dôjsť na 80 stupňov, vypnem a po 10-15 min vyberiem von. Podľa druhu ovocia.

avatar
asia83
15. júl 2020

@aniele Preto sa to varí iba 7 minút, aby nebolo rozvarené. 😉 Pani zlatá, neviem kto sa tu s kým háda. Myslím, že povedať si svoj názor môžem, či? Vy zavárate nie vo vriacej vode, v umývačke riadu, ja v hrnci 7 minút vo vriacej vode. V poriadku. Každá robíme inak. 👍

avatar
asia83
15. júl 2020

@oli18 Moje uhorky mäkké nie sú, slivky sú pevné. Voda vrie 7 minút, tak nezovšeobecňujte.

avatar
vroni
15. júl 2020

Zavaram v umývačke roky a pokazil sa mi presne jeden kompót, lebo som nakrivo zasrobovala vrchnák. Mama mala sterilizovaci hrniec a sterilizovala na 75 - 85 stupnov (podľa toho čo), u nás sa nikdy nič neprevaralo.

avatar
deti95060810
15. júl 2020

dá sa aj v rúre... moja mama zavárala len v rúre a ja tiež...

avatar
leskky
15. júl 2020

V umývačke zavaram toto leto presne ôsmy rok a zatiaľ klop klop všetko ok

avatar
lenkav9
10. aug 2024

@lara81 ahojte, tak ako? Zavarali ste na tych 65 stupnov slivky? Zajtra idem zavarat ale bojim sa aby neboli rozdzabane. Davali ste studeny nalev?