icon

Sú ovsené vločky vždy bezlepkové?

miskakyblik
29. okt 2025

Ahojte baby, prosím o rýchlu radu tie čo ste bezlepkacky. Zajtra príde nečakaná návšteva , o ktorej viem že je bezlepková . Nechcem kupovať bezlepkovú múku , lebo ju nevyužijem , tak by som spravila iba taký jablkový crumble amrvenicu urobím s vločiek... Lenže mam doma jemne vločky , nie celozrnné , z DM ale teraz pozerám že v DM majú aj bezglutenove a iné to tam napísané nemajú. Niesu ovsené vločky všetky bezlepkové? Ja som vždy bola v Tom že kukuričné veci ( polenta , chrumky) a ovsené vločky sú prirodzene bezlepkové ale teraz neviem...mám ich presypane v nádobe takže obal už doma nemám a neviem teraz čo robiť 🤷poraďte nechcem návšteve ublizit od nás bude cestovať veľmi dlhý kus ďalej tak nech mu nezarobim na ,,prúser,, ..ďakujem.

sasalu1
29. okt 2025

@miskakyblik ovsené vločky nie su bezlepkové, pokiaľ to tam nie je vyslovene uvedené. Je to kvôli kontaminácii lepku, keďže sa spracovávajú v rovnakých zariadeniach s obilninami.
A keď sú vyslovene celiatici, ublížiť im môže aj príprava u teba doma v lepkovej domácnosti

hradnapani
29. okt 2025

nie, nie su vsetky bezlepkove - vacsina v predaji je taka. Ale ako si si dobre vsimla, dostat aj bezlepkove, len musia byt tak oznacene.

marianarem
29. okt 2025

@miskakyblik Ja by som robila len z takych, kde je vyslovene napisane, ze su bezlepkove. Ja som piekla do skolky bezlepkovu tortu, aby si mohol dat aj bezlepkovy spoluziak a pouzila som ovsenu bezlepkovu muku z dm. Ta sa da vyuzit normalne aj na ine pecenie, ta torta z nej vysla taka, ze aj ucitelka si vypytala recept.

siska53
29. okt 2025

@miskakyblik ovsene nie su bezlepkove. Amarantoce, psenove - tie ano.

vkatush
30. okt 2025

Nie, kupujeme špeciálne bezlepkové. Klasické naši bzlp nemôžu.

anonym_9e3ae7
30. okt 2025

kup bezlepkovu muku. Vsak potom daco z nej doma upecies. U nas, mam tiez znamu, ktora takto chodi a nosi si vlastne pohostenie. Tak sme sa proste dohodli, lebo ja pre nu nic pripavit neviem (samozrejme pvocie atd... nie je problem). Ja by som sa jej na rovinu na to opytala...

m_237
30. okt 2025

Uprimne, ja by som asi kupila balené bezlepkove sladke v tescu alebo tak. Keď sú to fakt celiatici tak niekedy aj to že ty v kuchyni bezne používaš múku im môže uškodiť

miskakyblik
autor
30. okt 2025
@siska53

@miskakyblik ovsene nie su bezlepkove. Amarantoce, psenove - tie ano.

@m_237
@vkatush
@anonym_9e3ae7
@siska53
@marianarem
@hradnapani
@vkatush
Ďakujem baby , bože to ste ma nepotešili že ešte aj to že ja používam lepkove potraviny... To myslíte že omrvinkami či ako by som to , alebo že riad by bol zle umytý. ? Kokso... Tak to teda asi pozriem v obchode naozaj niečo bezlepkové rovno urobené ...nejake keksy alebo tak , to sa bojím veru...akože mám v kuchyni čisto ale tak vážne im nechcem urobiť zle a teda neviem ako veľmi sú bezlepkovi ach...to teda vôbec nemáte ľahké ja som si vždy myslela že je to len o Tom že máte malý výber chleba a drahší ale toto je teda riadna veda ! Klobúk dole že sa s tým pasujete. A aj poznáte nejaké keksy alebo povedzme občerstvenie ktoré je čo sa týka chuti do re nejaké keksy alebo take niečo čo poznáte že sa dá jesť ? Alebo že by vás neurazilo keby vám to niekto ako návšteve nachysta ? Mám pri sebe Lidl, Tesco a DM , do iného obchodu sa nedostanem tak na rýchlo ...ďakujem baby , zachránili ste nejakého chudáka bezlepkového 🤦

ivana11155
30. okt 2025
@miskakyblik

@m_237
@vkatush
@anonym_9e3ae7
@siska53
@marianarem
@hradnapani
@vkatush
Ďakujem baby , bože to ste ma nepotešili že ešte aj to že ja používam lepkove potraviny... To myslíte že omrvinkami či ako by som to , alebo že riad by bol zle umytý. ? Kokso... Tak to teda asi pozriem v obchode naozaj niečo bezlepkové rovno urobené ...nejake keksy alebo tak , to sa bojím veru...akože mám v kuchyni čisto ale tak vážne im nechcem urobiť zle a teda neviem ako veľmi sú bezlepkovi ach...to teda vôbec nemáte ľahké ja som si vždy myslela že je to len o Tom že máte malý výber chleba a drahší ale toto je teda riadna veda ! Klobúk dole že sa s tým pasujete. A aj poznáte nejaké keksy alebo povedzme občerstvenie ktoré je čo sa týka chuti do re nejaké keksy alebo take niečo čo poznáte že sa dá jesť ? Alebo že by vás neurazilo keby vám to niekto ako návšteve nachysta ? Mám pri sebe Lidl, Tesco a DM , do iného obchodu sa nedostanem tak na rýchlo ...ďakujem baby , zachránili ste nejakého chudáka bezlepkového 🤦

@miskakyblik v tescu mas velky vyber bezlepkovych produktov, slane namiesto tyciciniek sa vola Salinis od Schar, skus vygooglit aby si videla ako to vyzera. Kupisa by som bezlepkovu marlenku, tiez maju v tescu a mas vybavene, ked sa ti nechce piect. Maju aj kopec keksov na styl polomacanych piskot v cokolade, susienky s mliecnou naplnou, venceky, klasicke keksy, hocico.

miskakyblik
autor
30. okt 2025
@ivana11155

@miskakyblik v tescu mas velky vyber bezlepkovych produktov, slane namiesto tyciciniek sa vola Salinis od Schar, skus vygooglit aby si videla ako to vyzera. Kupisa by som bezlepkovu marlenku, tiez maju v tescu a mas vybavene, ked sa ti nechce piect. Maju aj kopec keksov na styl polomacanych piskot v cokolade, susienky s mliecnou naplnou, venceky, klasicke keksy, hocico.

@ivana11155 veľmi ďakujem to som nevedela že ešte aj Marlenka existuje bezlepková tak to je fajn , kebyže zoženiem ani by som sa úplne nemusela hanbiť že som to odflakla aspoň s takýmto koláčikom 😁

akvi
30. okt 2025
@miskakyblik

@ivana11155 veľmi ďakujem to som nevedela že ešte aj Marlenka existuje bezlepková tak to je fajn , kebyže zoženiem ani by som sa úplne nemusela hanbiť že som to odflakla aspoň s takýmto koláčikom 😁

@miskakyblik v Kauflande je jeden cely regal bezlepkovych potravin, maju tam aj susienky a pod. Da sa kupit aj bzl marlenka a aj mrazena pizza, ak potrebujes nieco do zichra, co rychlo pripravis.. Kup kludne aj zemiakove cipsy na pohostenie, len si precitaj zlozenie, ale myslim, ze klasicke slovakia bez prichute su ok. Inak ak kupis bzl muku, tak ju normlane vies minut doma. Ja mam v rodine celiatikov a tak mam stale doma aj bzl muku, uplne bezne ju pouzivam aj pre nas. Zase nemusis sa az tak strasne obavat kontaminacie z kuchyne, iba davaj pozor, ak budes varit dvojake jedlo, aby si napriklad lyzickou od muky nepomiesala nieco, co je bzl.. Na ovsene vlocky bacha, tiez na kukuricne lupienky, koreniny a bujony, sojove omacky a pod. dochucovadla, to su veci, kde necakas lepok a on tam v niektoych je.. Vzdy treba pozerat zlozenie a uplna istota je len oznacenie, ze je to bzl..

viera012345
30. okt 2025
@miskakyblik

@m_237
@vkatush
@anonym_9e3ae7
@siska53
@marianarem
@hradnapani
@vkatush

@miskakyblik Neviem, že koľko toho potrebujete,ale.dostat kúpiť bezlepkovú Marlenku, alebo aj bezlepkové Marlenka guľky.

katarina_sm
30. okt 2025

Ak nemáš skúsenosti s pečením bez gluténu, tak to takto narýchlo nerob. Radšej iba niečo málo kúp, napr. v Kauflande nájdeš samostatný regál s bezgluténovými výrobkami.
Som celiatička a rodina vždy niečo domrví, keď chystá pre mňa, aj po rokoch. Jednoducho si vždy niečo neuvedomia a ja len zisťujem, ako si piekla, čo si použila… nie je mi to príjemné, lebo si to potom aj tak nedám.
Najlepšie je ponúknuť ovocie, zelenina, bezgluténový chlebík, a ak aj slané/sladké, radšej kúpené. Prípadne sa poraď s maminou.

hradnapani
30. okt 2025
@miskakyblik

@miskakyblik velmi zavisi, ako velmi su ti ludia na lepok citlivi. Niekomu ublizi omrvinka a niekto ma toleranciu vacsiu. TAkze preventivne radsej ist do istoty a ked nemas s nimi skusenost, tak radsej hotove, urcite ich to neurazi. napr. spomenuta bezl. Marlenka v zelenom obale je dobra moznost, ak chces dezert.