icon

Tajné triky na zlepšenie kuchárskych zručností

michaela12_34
5. nov 2025

Baby, ktoré ste už ostrieľané v kuchyni (aj páni, samozrejme 🙂 ): poraďte mi prosím nejaké vaše "babičkovské" triky, ktoré ste sa rokmi naučili.

Chcem byť lepšou kuchárkou, no a tak teraz vkuse varím, ale rada by som získala čo najviac tipov od majstrov 🙂 . Na recepty na internete a aj od nemenovaných šéfkuchárov dosť často s mamkou nadávame, že tam poriadne klamú.

Čokoľvek, čo vám napadne, všetko pomôže, raz chcem byť tiež taká tá babička, ktorá za dve minúty zbúcha najlepšiu bábovku na svete. Ďakujem! <3

ljmmm
5. nov 2025

ked je niekde ze pridat smotanu na varenie davam rovno slahacku. Smotanu na varenie vlastne nepouzivam na varenie ale do kavy.Tesim sa na tipy

saxana000
5. nov 2025

Do svieckovej tesne pred vypnutim lyzicka horcice..

januska12323
5. nov 2025

Keď je v recepte napísané koľko trvá príprava vynásob to aspoň dvomi.

lsimo
5. nov 2025

Do polievky po odstavení pridám trochu masla. Ono to tam spraví takú fajn chuť 🙂

puertorico
5. nov 2025

ja dávam na hocijaké mäso grilovacie korenie , alebo korenie divina . inak do omáčky k mäsu pridávam trošku horčice a kečupu. 🙈

anonym_6b2ddb
5. nov 2025

Ak chcete zahustit zeleninovu polievku, ci omacku, odoberte cast z nej spolu so zeleninou, rozmixujte, vylejte spat do polievky a premiesajte, zhustne to pekne aj bez pridavku muky, ci inych zahustovadiel.🙂

Na pekne piskotove cesto netreba vazit, staci mierka - kolko vajicok, tolko (kopcovitych) lyzic muky a cukru. Takto mi vzdy vyjde krasna piskota.

Ak chcete kysnute cesto jemne ako pavucinka, vzdy donho pridajte roztopene maslo.

anonym_17f258
5. nov 2025

Toto asi nie je ten tip, ktorý očakávaš, ale mňa posunulo, keď som na to varenie prestala pozerať, že "ako spraviť toto jedlo" alebo začala som sa viac zaujímať o jednotlivé suroviny, postup ich spracovania a aký rozdiel to spraví vo výsledku, s čím sú chutné v kombinácii a podobne... a potom už len variť, variť, variť, ochutnávať, spoznávať 🙂 a určite treba skúšať aj nové veci, ale aj zostať verný svojim chutiam, recepty sú pre mňa iba inšpiráciou, všetko si prispôsobujem, lebo chutiam všetkých nikdy nevyhovieš... napríklad mne nesadlo, keď som skúsila dochutiť sviečkovú horčicou ako je uvedené vyššie, jednoducho, každý sme naučený na niečo iné a treba si nájsť to svoje 🙂

diewcatqoo
5. nov 2025
@saxana000

Do svieckovej tesne pred vypnutim lyzicka horcice..

@saxana000 ja davam horcicu na zaciatku, ked dusim zeleninu. Potom ju tam v tej omacke takmer vobec necitit (nemam rada horcicu), ale uplne bez horcice je to take mdle.

A ano, ako tu odznelo, smotana na varenie nie je do varenia. Na varenie sa pouziva slahackova. Takmer vsade davam namiesto oleja maslo. Ked niekde pridavam ocot, najprv ho vyvarim v inej nadobke, zredukujem na polovicu a vtedy sa taka hnusna kyslost vypari a ostane len taka jemna kyslost. Nic nezahustujem mukou. Nepouzivam nikde kecup, ale cerstve paradajky alebo paradajkove pyre. A neviem este, takto v rychlosti ma nic take nenapada

anonym_c26bde
5. nov 2025

Pod mäso masť s cibuľou (guláš, soté), pod sladké recepty maslo (palacinky, lievance), do krémových polievok na konci trochu masla, všetko je o dochucovani

pau_linka
5. nov 2025

.

deti95060810
5. nov 2025

overené recepty má kniha "Recepty zo Života " diely 1 - 30? mám asi prvých 16 dielov. potom sa už recepty opakujú.

osky
5. nov 2025

Ja teda nemam rada,ked sa pridavva na dochucovanie horcica.
Vsetko prerazi.
To je taky blby trend,pridavat ju do gulasu ci omacok.
Podobne kecup....
Do svieckovej na zaver NIEKEDY kvapnem 3-4 kvapky silnej worcestrovej omacky.
Nesladim ju.v sezone,kedy su tekvicerobim variantu s maslovou tekvicou.skusala som uz aj s hokaidom.da sa.

Piskotu peciem vzdy tu hrncekovu,da sa obmenit na xy sposobov a vzdy mas nieco ine

Do vyvaru nedavam zemiakyani bujon ani ziadne zbytocnosti.
Len cibulu vcelku,mrkvu-aj oranzovu,perzlen ci pastrnak,zeler,aj zviazane vnate,jednu pcr papriku,ak mam,tak aj por alebo kalerab
1 mikro chilli papricku/cca 0.5cm kustik/,4zrnka cele korenie,lyzica vegety,kus ligurceka-davam si ho aj mrazit
A samozrejme kosti,mäso,droby ...co mam
Takto vydrzi dobry aj cely tyzden v chladnicke,mam to vyskusane.
Ak tamdaa maslo alebo zemiaky..nevydrzi velmi dlho...laho zostarne

K tomu spominanemu zahustovaniu-pouzivam vareny cicer uz hotovy v plechovke ci skle
Ma neutralnu chut ale je neskutocne zdravy.
Staci ho aj s tekutinou zmixnut a pridat do akejkolvek polievky/nie vyvar!!!/ ci omacky a nemusis robit zasmazku ani zatrepku..
Je to o Zvyku.lahsie na travenie...

bashka80
5. nov 2025

Keď pečiem mramorovú bábovku, do kakaového cesta pridám štvrť čajovej lyžičky instantnej kávy, krásne sa s kakaom dopĺňa.

katkaseiner
5. nov 2025
@osky

Ja teda nemam rada,ked sa pridavva na dochucovanie horcica.
Vsetko prerazi.
To je taky blby trend,pridavat ju do gulasu ci omacok.
Podobne kecup....
Do svieckovej na zaver NIEKEDY kvapnem 3-4 kvapky silnej worcestrovej omacky.
Nesladim ju.v sezone,kedy su tekvicerobim variantu s maslovou tekvicou.skusala som uz aj s hokaidom.da sa.

Piskotu peciem vzdy tu hrncekovu,da sa obmenit na xy sposobov a vzdy mas nieco ine

Do vyvaru nedavam zemiakyani bujon ani ziadne zbytocnosti.
Len cibulu vcelku,mrkvu-aj oranzovu,perzlen ci pastrnak,zeler,aj zviazane vnate,jednu pcr papriku,ak mam,tak aj por alebo kalerab
1 mikro chilli papricku/cca 0.5cm kustik/,4zrnka cele korenie,lyzica vegety,kus ligurceka-davam si ho aj mrazit
A samozrejme kosti,mäso,droby ...co mam
Takto vydrzi dobry aj cely tyzden v chladnicke,mam to vyskusane.
Ak tamdaa maslo alebo zemiaky..nevydrzi velmi dlho...laho zostarne

K tomu spominanemu zahustovaniu-pouzivam vareny cicer uz hotovy v plechovke ci skle
Ma neutralnu chut ale je neskutocne zdravy.
Staci ho aj s tekutinou zmixnut a pridat do akejkolvek polievky/nie vyvar!!!/ ci omacky a nemusis robit zasmazku ani zatrepku..
Je to o Zvyku.lahsie na travenie...

@osky ten cicer znie zaujimavo, ďakujem skusim

viera012345
5. nov 2025

Pri pečení kuraťa cca 10 minút pred koncom dám na každý kúsok kus masla, ktoré zlepší chuť mäsa, zároveň vznikne chutný výpek, ktorý je chuťovo príjemný na ryžu alebo zemiaky.Krkovicku pripravujem jednoducho:na spodok nádoby,v ktorej sa bude piecť, dám cca 1PL masti,nakrájam nahrubo cibuľu,cesnak na platky.Maso osolím, okorením, posypem drvenou rascou, uložím na vrstvu cibule, podlejem trochou vody a prikryté dusím, polievam vzniknutym výpekom,ked je mäkké, chvíľku ešte odkryté pečiem.Pri príprave vývaru dbám na to,aby len perlickoval/varil sa veľmi pomaly/, vďaka tomu je vždy číry.Po jeho dovarení po 30 min.postati ho precedim.Vyvar skladujem oddelene od zeleniny a mäsa.V prípade, že príde rad na vyprážané rezne, vyprazam ich na masti, alebo masť a olej 1:1.Pri príprave rezňov často miesto trojobalu pripravujem rezne v cestíčku.Pri príprave príloh a jedál zo zemiakov sa oplatí použiť vhodný varny typ.Do spomínanej sviečkovej nedávam ani múku,ani horčicu.Po rozmixovani udusenej zeleniny omáčku dolaďujem/hustotu a chuť/smotanou a citrónovou šťavou.Povodne som používala šľahačkovú smotanu, ale pre ľudí s ochorením tráv.traktu alebo snahou kontrolovať kaloricky príjem je vhodnejšia smotana na varenie.Na segedín má každý svoj overený recept, ale občas sa stane, že pri konečnom dochucovani to nie je ono/väčšinou je to vtedy, keď sa varí z kupovanej kapusty/.Vtedy pomôže pridať trochu cukru.Niektore gazdinky sa boja používať na kysnuté cesto sušené droždie a pritom sa jednoducho primieša k sypkym surovinám, pridajú sa tekuté a sa cesto dôkladne vypracuje, nechá kysnúť a ďalej s ním pracujeme ako s cestom pripraveným z čerstvého droždia.V kuchyni sa držím toho, že kým mám základné koreniny, zeleninu a bylinky,nepotrebujem kupovať dochucovadlá/samozrejme, nepíšem to ako kritiku, len ako tip pre mamičky s malými deťmi/

ljmmm
5. nov 2025

Ked vas je tu tolko gazdiniek, mozno mi poradite. Asi pred 30 rokmi sme malo worcesterovu omacku, ktora bola vyrazne worcesterova ale hustejsia a sladsia. Uz roky taku hladam a nedari sa mi. Vsetko co skusam su skor kysle a tekute ako voda.

viera012345
5. nov 2025
@ljmmm

Ked vas je tu tolko gazdiniek, mozno mi poradite. Asi pred 30 rokmi sme malo worcesterovu omacku, ktora bola vyrazne worcesterova ale hustejsia a sladsia. Uz roky taku hladam a nedari sa mi. Vsetko co skusam su skor kysle a tekute ako voda.

@ljmmm Nemám osobnú skúsenosť, ale možno by som skúsila od dlhoročného výrobcu Lea & Perrins.Mne bolo ľúto dať za ňu toľko peňazí, lebo ju používam málo

margotka17
6. nov 2025

@michaela12_34 ja cesto na medové pláty valkam rovno na pečiacom papieri, nemusím potom nic prekladať, len to potiahnem na plech 😉

margotka17
6. nov 2025
@bashka80

Keď pečiem mramorovú bábovku, do kakaového cesta pridám štvrť čajovej lyžičky instantnej kávy, krásne sa s kakaom dopĺňa.

@bashka80 ja zvyknem do tmavého cesta pridať roztopenú Milenu, alebo troška Amareta, krásne to dochuti prevonia.

denithestrange1993
6. nov 2025

@michaela12_34 do gulasu davam na zaciatok cely zemiak na zahustenie

anonym_33cca3
6. nov 2025
@denithestrange1993

@michaela12_34 do gulasu davam na zaciatok cely zemiak na zahustenie

@denithestrange1993 ja postrúhaný zemiak tak v polovici

maya_hi
10. nov 2025

@michaela12_34 do mäsových, zeleninových polievok pridávam ligurček. Aspoň lyžičku. Úžasne to zvýrazní chuť a netreba žiadne umelé bujóny a prísady.