icon

Tipy na bezmäsité jedlá pre deti bez mäsa

27. máj 2024

Prosím vás o nejaké tipy o bezmäsité jedlá. Hlavne pre malú 3r ktorá mäso nechce a tak isto ani strukoviny 🤯 ja už neviem čo mám variť

Strana
z2
osky
28. máj 2024

Ani mäso,ani strukoviny....to nie je dobre.
Z coho cerpa bielkoviny?
Su dolezite.
Skus tie strukoviny maskovaat.
Napr.taky cicer je chutovo uplne neutralny,a je povazovany za super potravinu.
Nenormalne zdravy.
Do hocijakej polievky ci omacky ho mozes rozmixovat.
Zahusti a bude to take kremovejsie.
Ja to tak niekedy robim,ak nechcem do varenia pouzit smotanu .
Zo sosovice/aj z inych strukovin/ mozes robit rozne fasirky/-davam ju spolu s tofu do guliek miesto mäsa,ak chcem vegetariansku plnenu papriku...

A nejake bezmäsite tipy:

-Zemiakove/cuketove/zeleninove placky-mozes plnit hubami,tofu,zeleninou
-rizoto-miesto mäsa huby,tofu,sojove boby alebo cicer
-falafel-cicerove fasirky
-humus-cicerovo-sezamova natierka,vyborna a plna bielkovin ,velmi zdrava.ale urob si ju doma...
-cestoviny-vajcove/zeleninove/s paradajkovou ci hubovou omackou/s pestom/bryndzou..alebo nasladko orechy/mak/tvaroh
-hubovy/sojovy gulas
-langose/sisky/buchty/palacinky/dolky/sulance.....
-fasirky/z akejkolvek zeleniny,pridas nejake vlocky,ci uvarene krupy,ryzu....k tomu zeleninu-teraz casto robievam z mangoldu,vajce,koreniny....mozes tam skryt aj nejake tie zmixnute strukoviny...fasirky kladiem na plech s papierom a peciem v rure.k tomu omacku,drezing,alebo aj nic...zemiaky.najprv su chrumkave,neskor uplne zmäknu-v uzavretej nadobe/
-

vyrovnanaosoba
28. máj 2024

@kulumulu123 a akú vyzivovu hodnotu má to mäso a zelenina medzi kečupom a spagetami, keď to dieťa vyberie tak ci tak? Nebavíme sa o tom, koľko toho 3r dieťa zje.

vyrovnanaosoba
28. máj 2024

@kulumulu123 a neviem kde čítaš že špagety zaliať kečupom, z tvojho príspevku to vyznie, ako keby tie špagety v tom kečupe plávali. Tak netreba zveličovať. Tak ako ja zjem halušky s bryndzou raz za rok, tak deti toho nezjedia za fúrik.

autor
28. máj 2024

Ďakujem zienky. Ona nájde aj pomixovane maso, ani mleté nezje. Ale utešujem sa tým že zje aspoň nejakú omáčku, stavu kde sa to maso varilo s prílohou.
Ona ma aj so zeleninou trošku problém nie všetko jej chuti.

autor
28. máj 2024

@simsalabim ani Cícer nechce, ani hummus keď máme 🤷🏽‍♀️ milovala polievku z červenej šošovice, takú krémovú a už ani to nechce. Aj hrasok je fuj 🤦🏽‍♀️ áno viem že bielkoviny sú podstatne, ale aspoň mliečne výrobky miluje…. Ťažko je to s nou.

autor
28. máj 2024

@kulumulu123 a čo je zle na kečupe? Moje dieťa by sa v ňom aj okúpalo.
Robím každý rok domáci, je tam len paradajka, paprika, jablko a koreniny. Aj v obchode sa dá kúpiť kečup s dobrým zložením…

victoriab
28. máj 2024

My kamuflujeme - zje asi tri jedla, rajcinovu polievku miluje, takze do nej mixujeme, napr cervenu sosovicu, fazulu, tofu, ale aj maso veru 😀😀😀 ale realne maso do ust neda, do palaciniek cviklu som dala, aj mrkvu, vidis a je tu, zivy zdravy, dokonca ma este viac zeleza, ako je tabulka 🙂 drzim palce, nie je sam, neboj 🙂

autor
28. máj 2024

@kp7333 nechce ani strukoviny, vajce zje len ako praženicu alebo placku v tortille inak nie🤦🏽‍♀️ minule som robila sosovicovy prívarok a ani nechcela ochutnať, iba ovonala

autor
28. máj 2024

@osky ďakujem za tipy. S tým cicerom je to dobrý nápad ako zahustiť jedlo 🙏🏼
Ja si uvedomujem že strava môjho dieťaťa nie je vôbec pestrá, ale čo mam robiť. Utešujem sa aspoň tým že bielkoviny ma z mliečnych výrobkov…

autor
28. máj 2024

@victoriab no ja takto zeleninu maskujem tiež, ideálne sú na to u nás zemiakové/cuketove placky 😃

jana_eyre_2
28. máj 2024

Inak u nás je veľmi obľúbená červená šošovica, pretože tá sa rozvari a nie je cítit.. klasickú robím vlastne veľmi málo, ale červenú pcham takmer všade 😅

Najlepšie jedlo je u nás "ajaj" (vymyslel najmladší syn keď mal 2roky) na cibuľke, orestujes zemiaky a mrkvu, zalejes trocha vody, pridas červenú šošovicu, pretlačený cesnak, varíš do zhustnutia a podávas s chlebom.. alebo Hrachová kaša, tam hrach rozmixujes, nie sú cítiť kúsky..

sun_shine_2020
28. máj 2024

Ako prosom robis polievku z cervenej sosovice? 😊

victoriab
28. máj 2024

Vidis to moj do ust neda 😀😀😀 ani lievance mi neprejdu, vcera ale jedol s tatom 1x salamu 😀😀😀

victoriab
28. máj 2024

@jana_eyre_2 ale potom su tu taki typci ako moj, ze mu vadi, ze je zelena 😀😀😀 vadi mu konzsitenscia, farba, tvar 😀😀😀

kulumulu123
28. máj 2024

V poriadku potom ale nechapem preco riesis co mas varit ked spagety s kecupom su podla teba super vyvazena strava 🤷‍♀️🤷‍♀️

autor
28. máj 2024

@kulumulu123 ja nevravim že špagety s kečupom sú vyvážená strava. Vravím že nevidím nič zlé na kečupe 😊

autor
28. máj 2024

@sun_shine_2020 na masle a oleji si oprazim cibulku, k nej pridám nadrobno nakrájanu mrkvu a zemiaky, orestujem a pridám soľ, korenie, kurkumu a drevenú rascu. Zalejem vodou alebo vývarom a pridám šošovicu. Varím dokym nie je všetko mäkké a potom len zmixujem dohladka 😊 taká jednoducha rýchla ale chutná 😃

jana_eyre_2
28. máj 2024

@victoriab zo sušeného hrachu je skôr žltá ak je to lespsia farba pre neho 😅

beronsche
28. máj 2024

@vyrovnanaosoba nezomreli, ale o plnohodnej strave vhodnej pre dieťa nemôže byť ani reči...
Ale verím, že toho si si vedomá.
A ano, občas to moje deti jedia, ale nikdy by som to nenukala ako plnohodnotné jedlo a už dupľom nie 3r dieťaťu..

vyrovnanaosoba
28. máj 2024

@beronsche ale ona sa nepýta na plnohodnotné jedlo, ale čo dať dieťaťu, lebo už nevie co variť.

bora0123
28. máj 2024

V japonsku napriklad je cely predmet na skolach o vyvazenom stravovani sa a univerzalne sa japonsko povazuje za najzdravsiu krajinu....trikrat si tipnite ci tam deti v 3r jedia kecup 😂 a keby len to! Kludne aj rezne, sojovku a BBQ...najdolezitejsie je najst zdravu rovnovahu v jedlach a k mensej porcii kecupovych spagiet dat vacsiu porciu zeleniny/proteinu a podobne...takze sa ukludnime trochu a nesudme nikoho za jedny kecupove spagety, bambino alebo schnitzel raz do tyzdna, nema to ziadnu vypovednu hodnotu ked si raz za cas clovek daco "dopraje", ako napad na side dish je to ok preco nie 🤷‍♀️

beronsche
28. máj 2024

@vyrovnanaosoba tak mne príde, že to je automatické, a nemusíš to extra odôvodňovať, že keď pýtaš tipy na jedlo pre dieťa, čakáš tipy na plnohodnotné jedlo, nie kraviny...

vyrovnanaosoba
28. máj 2024

@beronsche pre mňa sú kraviny, to co píšeš, nie špagety s kečupom 🤔

beronsche
28. máj 2024

@vyrovnanaosoba to ti nikto neberie.. 🙂

osky
28. máj 2024

Uz som sa normalne bala,ze bude jedna tema bez hadok.....
Ze vas to bavi....

margotka17
28. máj 2024

Šúľance s makom a maslom a cukrom, to deti milujú. Buchty, šišky, langoše, omáčky s cestovinami, granadír, cestoviny s kapustou sladkou, prívarky s poľským okom, paradajková omáčka so zemiakovou kašou, tá u nás boduje, žemľovka s jablkami či sezónnym ovocím....

margotka17
28. máj 2024

Áno, naše deti chcú špagety s kečupom a na vrch ešte posypať syrom a tatarku k tomu. Mastím špagety maslom.

Strana
z2