icon

Tipy na osviežujúce letné šaláty

avatar
kavenkaa
14. júl 2024

Ahojte, aké šaláty máte v lete najradšej? Ako prílohy alebo aj ako hlavné jedlá? Vďaka za inšpirácie

avatar
nikoleta999
14. júl 2024

salat mix baleny, cvikla varena, bud mozzarella alebo feta alebo balkansky syr, co komu vyhovuje, proscuitto, orechy - zalievka vacsinou olivovy olej, med a citron - s bagetkou

mozzarellove gulicky, cherry paradajky, cerstva bazalka - k tomu opecena bagetka s pestom a na to proscuitto

Casto robím aj jarné rolky - zoberiem ryzovy papier, na to dam riasy nori a uz ukladam sklenene rezance, ktoré som uvarila a zamiesala teriyaki omáčku, vacsinou davam nakrajanu mrkvu, uhorku, cervenu papriku, losos alebo krevety zrolujem a k tomu sweet chilly omacka

Potom robim salat akoby salzu, nadrobno vsetko pokrajat : cerstvy salat, cherry paradajky, cervena cibula, cesnak, petrzlenova vnat, kapari a k tomu mavame grilovanú chobotnicu ... bagetku s bazal. pestom

Alebo len cherry paradajky, uhorka, paprika zaliat smotanovym jogurtom posolit, pokorenit s opecenym chlebom ...

Pripadne dnes na veceru idem do tortily dat kopec zeleniny, aku najdem doma a grilovane kuracie maso a k tomu spravim dip asi cesnakovy ...

avatar
lucia13022023
14. júl 2024

Ak robím šalát ako prílohu, nie je až tak sýty. Čiže tam dávam väčšinou uhorku, Rímsky šalát, kapustu červenú, kukuricu, Paradjky, soľ, citrón.
Ak ale robím šalát ako hlavné jedlo, dám tam vždy niečo zelené - najčastejšie ľadový alebo Rímsky šalát, potom nieco slané feta, Balkán, halloumi, sušené Paradjky...
Niečo svieže - uhorka, cherry Paradjky
Niečo mäsité - losos, tuniak, kuracie mäso, morčacie..
Nieco chrumkavé - batatove hranoly, pečenú tekvicu, pečenu fazuľu, Cicer...
Na ochutenie len citrón, soľ, olej, trocha balzamika.

avatar
kavenkaa
autor
14. júl 2024

Vďaka obom, ten trik s “Niečo také, niečo také..” využijem, otvára mi to kopec kombinácii 🙂

avatar
andreakotesova
14. júl 2024

Cestovina, uhorky, paradajky, "jarna" cibuľka, paprika, kukurica, môžeš dať sunku, kyslá smotana, trochu majonézy, koreniny.

avatar
lindous
14. júl 2024

Ja skladám podobne ako je spomenuté vyššie, že vždy nejaký zelený základ, nejakú “šťavnatú” zeleninu, nejaký zdroj proteínu a nejaké semiačka alebo teda niečo chrumkavé - doplním len, že niekedy rada pridám ovocie (maliny, granátové jablko alebo mango) a tiež mám rada šaláty s grilovanou/pečenou zeleninou (papriky, cuketu, batát, cvikla,…) … a z trochu iného súdka máme teraz v lete veľmi radi cestovinové šaláty, rôzne variácie podľa toho čo je v chladničke, ale napríklad na spôsob gréckeho šalátu alebo s grilovaným kuracím, uhorkou, fetou, parmezánom a len olivovým olejom alebo potom rôzna zelenina, šunka, syr a kyslá smotana+tatarka s trochou cesnaku ako dresing 😊

avatar
akvi
14. júl 2024

Pripnem sa, mám pocit, že robím furt to isté, tak sa rada inšpirujem 🙂

A ja teda robím najčastejšie šalát v zložení šalát, uhorka, reďkovka, paradajky, nejaké semienka, feta/mozzarella a keďže u nás letí všetko cesnakove, tak zmiešam kyslú smotanu s cesnakom, lyžičku majonézy alebo aj bez a k tomu buď vajíčko alebo grilovaný Encián alebo aj grilovacie klobásky.. A občas do toho dám aj cestovinu, ale len trochu, len pre objem 😅 A keď robím šalát ako prílohu, nie ako hlavné jedlo, tak len pokvapkam balzamikom a hotovo. A tiež k niektorým jedlám robím úplnú klasiku, sladkokysly nálev a buď šalát alebo uhorky alebo aj dokopy a nesmie chýbať kôpor, ten milujeme všetci.

avatar
lucia13022023
14. júl 2024

@kavenkaa áno je to super. Šalát musí obsahovať všetky chute. A rôzne štruktúry. Teda za mňa samozrejme.
Niečo slané, sladké, kyslé, svieže, chrumkavé, pikantné.
Zabudla som dodať sú super oriešky/semiačka a aj ovocie je super. Granátové jablko, jablko, hruška s plesnivym syrom napr. je geniálna kombinácia.

avatar
clementine93
14. júl 2024

Melónový šalát s mätou, červenou cibuľou a feta syrom je výborný, vyskúšaj

avatar
cookie29
15. júl 2024

melon (cerveny) a feta je topka