To naozaj žiadna z vás nekupuje zeleninu v supermarkete?
Doma jeme tony zeleniny a ovocia, strašne veľa. No odkedy občas čítam Modry Koník, cítim sa ako hrozna matka, najhoršia na svete, lebo všetko kupujem v Lidli alebo Jednote. Nijaký iný obchod u nás dostupný neni.
Naozaj úplne všetky túto kupujete ovocia a zeleninu na trhu, u drobných pestovateľov atď? Otázka možno vyznie zle ale myslím to úprimne v najlepšom. Ja neviem ani ako to zlepšiť. Bývam na Orave, trhy tu nie sú. Drobní pestovatelia- poznám zopár suflikantov, ktorí napríklad predávajú zemiaky a tak ich striekaju chemikáliami, že oni sami ich nejedia a kupujú si inde. Neviem ani ako rozlíšiť suflikantov od pravých bio pestovateľov. Poznám aj Svet bedniciek ale myslím ze do nás nedorucuju.... Ako to riešite vy? Vážne nenakupujete v supermarketoch? Podľa mňa stále lepšie také, ako nič, nie?
@juliasb staci sa ti pozriet do supermarketov a vidis, ze to nie je pravda.. tu sa k tomu vyjadruje stale obmedzeny, maly pocet zien... je uplne jasne, ze z mesta malokto ma tuto moznost nekupit nic v supermarkete.
Ako naozaj sa netrap supermarketmy, lepsie kao nic. Tiez napriek tomu ze nosime napr. ovocie z HU vo velkom v lete/jablka na jesen, tak nakupujem. Chyba v obchode ani nie su tie postreky, ved umyjes, mne tak vadi aj to, ze kopa toho ovocia ani len nedozrela na stromoch.
Kupujem hocikde, kde natrafim. Aj supermarket. Mame tu aj lokalku, Bukov, takze tam do velkoskladu obcas skocime.
@simca06022011 žijeme na Liptove, máme jablone, hrušky, slivky čerešňu, orech...môžem tu "odprisahať" že sme ich nikdy ničím nestriekali ...žijú si svojím životom....jeden rok je úroda veľká, iný žiadna....Máme na pozemku aj 4 staré jablone, z ktorých sme mali toho roku 12 či 13 bedničiek jabĺk....to isté s ríbezľami, jahodami a malinami...tiež ničím neošetrujeme....takže dá sa aj úplne bez postrekov
@bellovag ano stare jablone, aklimatizovane, tiez tu mam jedenho suseda, ktory ma stare stromceky a nema ziadny problem, ale napr. slivke sa siroko daleko nedari nikde, dvom susedom broskyne uplne vyschli, naraz v jednej sezone.... Ale napr. svokrusa ma starsie stromy a podla vsetkeho uz dorodili, cac 3-4r z nich takmer nic nebolo... to co dakedy sa nevedel co skor s jablkami, hruskami, teraz je to nula bodov (u nich iste aj mrazy su problem na jar). My co sme zasadili nove stromy, mame uplne ine skusenosti, podla vsetkeho ten strom teiz potrebuje ziskat nejaku obranyschopnosť, a ked je zleé prostredie, napr. vlhko apod, tak rád chyti hocico. A bobuloviny ani my nestriekame, aj ked teda ked chce davali do zahrady drave roztoce tak dostali aj ribezle a egrese 🙂) Hrusku sme tento rok nepostriekali, ostali na nej 4 hrusky... ;) marhula ktora minuly rok bola plna plodov, dostala moniliozu a od nej kopa stromov, dofukalo ju teda z nejakeho ineho dvora, a musei sme polovicu spilit a uvidime buduci rok, ci pomohlo alebo nie... najhorsie z mojho pohladu je kvoli takejto "somarine" a prist o cely strom, ja som si normalne pri tej marhuli poplakala :( clovek to pestuje, stara sa od maleho "papeka" a potom toto. Pekne mam nakupene postreky :DDD
Tym postrekom som chcela skor to povedat, ze ak niekto chce urodu, co ovocinari proste musia mat, inak nevyziju, nemozu riskovat, ze "tento rok nic nebude". Cize striekaju, aj slovenski.
@juliasb Aj ja kupujem v Lidli a COOP. Niekedy ešte v Bille a Tescu. A čo sa týka tržnice - u nás je tržnica. A je je tam vééľa ovocia a zeleniny. Ale predávajúci to berú z veľkoskladu, ktorý dodáva aj do reťazcov. Akurát na tej tržnici je to drahšie ako v supermarkete. 🙂 A keď som bola v lete na tržnici, tak nejaké tetušky a ujcov z úrodou zo záhrady som tam veru nevidela.
@tarra6 vo zvolene si nevidela? tak si sa zle pozerala 🙂))
@juliasb Ja kupujem iba v hypermarketoch. LEBO som kúpila u súkromníka 4 marhule a 4 jablká za 3,80 eur, LEBO som kúpila u súkromníka celú dyňu, ktorý mi prekrojil pred očami a keď som prišla domov, po hodine som ju mohla vyhodiť, LEBO u ďalšieho súkromníka samé nahnité ovocie, zelenina. Nech nakupujú toľko, koľko vedia predať. Nezistila som rozdiel medzi ovocím a zeleninou z reťazca a od súkromníka, iba v cene. U súkromníka trikrát také ceny.
@juliasb ale prosim ta. Ludia prehanaju.
Ja mam trhovisko 10minut pesi od domu, takze v ramci prechadzky tam s malou vzdy nakupime sezonne veci. V lete je to jednoduche, milion ovocia vsade.
Ale kazdy z nas je ovocie aj v zime, takze ano. Nakupujem aj ovocie v supermarketoch.
V našom supermarkete sa preda denne 9 paliet ovocia a zeleniny a týmto obdobim stupa dopyt. A to nie sme nie veľké Tesco.
@asia83 sukromnik a pestovatel je uplne ina vec 🙂 ale ano s trvanlivostou mas pravdu, ked donesiem bednicky z HU, tak ak to nespracujem do druheho dna tak sa to pokazi. Pretoze je to zrele... to co je v supermarkete je zbierane nezrele, chladene.
A detto ceny... v BB predava jeden par jahody na jar za 15+EUR/kg... paradajky 10EUR/kg... to su neskutocne palky, aj ked to pestuju, aj ked sklenik musia prikurit skor...
@juliasb zemiaky, jablká,hrušky a mrkvu si dopestujeme a odložíme na zimu, v lete robíme veľa zaváranín, rôzne omáčky, pretlaky, kečupy, leča atď. A ostatok kupujeme v obchodoch väčšinou v Coop alebo Kaufland. A skoro všetky tie ovocia z trhu alebo z bio obchodu sú niečím striekané, lebo jablko alebo hruška, hoci dobre uskladnená, tak po 3 mesiacoch už naozaj nevyzerá tak ako z obchodu.
@patus_2 ja mam taku odrodu jablka co vyzera super az do jari ☺️ len musi ostať v chlade... Staviame aj kvoli tomu pivnicu
Ja som z BA, zeleninu a ovocie chodím kupovať do AT, v BA chodím do Lidla a Yeme. Na trhovisko nechodím, pretože väčšina tovaru je tam z toho istého skladu, z ktorého sa dováža ovocie a zelenina do Lidla či Tesca. Mäso chodím kupovať k mäsiarovi. Súkromných dodávateľov žiaľ nemám. A úprimne, vôbec nemám pocit, že by tu na koňovi bolo často prezentované, že všetci majú všetko zo záhradky.
@renab ja som toto zazila v "gazdovskom obchode" 😂🤦🏻♀️
@viestta presne 🥴 človek sa stara a nic z toho. Ja som alr objavila estw jedneho skodca = nejake hlodavce. Piplala som sa s priesadami zeleru asi 3mesiace a nejaka svina 😂 mi ich za dve noci povytahovala...
Jahody som zrusila, to mam uz len na ozdobu v jednom záhone pri plote... Nic z nich nebolo a zbierat to po par kusoch ma nebavilo aj drozdy nam zacali na ne chodiť, idem kúpiť 10kil urobim co potrebujem a vybavene😂
@juliasb tiež mimo sezóny kupujem v lidli kauflande tescu Bille.... A kopec ludi co predáva na trhu kupujú vo velkoskladoch a predávajú za raz takú cenu ako supermarket....
@viestta my dávame hneď na jar na kmen stromov take pasky lepiace, a do koruny tie zlte lepiace pasce. Predminulý rok sme davali roztoče na stromy (taka napustena látka bola a priviazalo sa to o "drevo", mali by sa rozmnožit a potom uz obývať strom). No a teda nemali sme uz vošky, ale zato mame kopu lienok 😂 husenice sme zbierali do pohárov uz to ani sliepky nechceli 😂 tak mi behaju po dvore husi.
No a tie svinuchy ako mucnatka a pod.. To striekame. Hnojime z kompostu.a tak. Nevidela som rozdiel ked sme dávali kupene hnojivo.
A hrozno strieka chlap pravidelne... A potom prídu drozdy 😂🤦🏻♀️ a domácnosť sa strieda na "stráži" 😂
no nebolo by lepsie mat travnik a bazén? 😂
@juliasb ak to myslis v suvislosti s prikrmami - za cele obdobie som mala pre syna ovocie alebo zeleninu z trhu asi len 2x, inak vsetko z tesca, vratane masa, vajec,… a z nikoho neubudlo 😁
@simca06022011 Tie husy a sliepky si aj sami zabijate? Ja si pamatam babku a teda nikto iny na to nemal odvahu (ja este dieta). Tak isto parala perie z husi do paplonov...to je taka robota...
Jasné, že 99% krát kupujem ovocie aj zeleninu v Terne za rohom 🙂. Ešte v lete rada zájdem na trh a hľadám podľa čuchu voňavé paradajky a tak 😁, alebo aj teraz hrozno, také drobné voňavé. Ale mrkvu na príkrmy je podľa mna jedno, či kúpim v obchode alebo na trhu a domácu nemám od koho dostať…
@juliasb tak píšeš do fóra, nie do spomínanej skupiny a ani v príspevku nepíšeš, že máš na mysli tieto skupiny ale píšeš, že na MK. Takže logicky som nemala ako dedukovať, že nemáš na mysli MK ako taký ale len konkrétne skupiny. Áno, v tých skupinách nie som ale nie je tam ani väčšina žien bežne diskutujúca vo fórach.
Nie ja kupujem vsetki v tescu.nehavam su nakup vozit domov..a sem tam idem do lidla alebo kraj...

Tak tiež kupujeme v Lidl.Ale ja chodím aj na tržnicu mám ju blízko práce a bližšie ako Lidl. Mäso v Lidl kupujeme z farmy v novembri bereme 10 kg hovädziny od kamošky zabíjajú svoje vlastné býky a predávajú.Berem od nej aj vajíčka domáce ,ale keď neznášajú cez zimu že nemá na predaj tak kupujem z dobrej nivi.Proste mám svoj okruh známych ,že viem kto čo predáva berem od nich.Ked nemajú kúpim v Lidl je to môj obľúbený obchod.Blizko nas je Lieskovsky farmarik od nich kupujem mlieko a aj vajíčka syry aj mäso predávajú tak keď mi chýba mäso kupujem od nich.Dokonca majú také že chodia aj ako rozvoz na aute a predáva z auta .Jeden deň chodí aj k nám na sídlisko.Dalsie auto z ktorého predáva čo k nám chodí na sídlisko je z Lučenca s pečivom.Takze mi tých možností máme veľa kde sa dopracujeme k domácim veciam na jedenie.Moji rodičia bývajú na dedine tiež niečo máme od nich a berú tiež domáce veci od jednej z dediny čo chovajú sliepky atď.od nich máme mlieko vajcia keď nahlasim mlieko dokonca donesie ešte teplé.Kohuta na vývar tiež od nich beriem.Tak my máme šťastie ,že viem kde čo domáce si viem zohnať.A keď nemajú nemám problém kúpiť v obchode