icon

Umývate kuracie mäso?

9. sep 2025

Umývate kuracie maso? V poslednej dobe sa to dosť rieši v mojich insta algoritmoch a vždy ma fascinujú komentáre, koľko ľudí sa cíti dotknuto až urazene keď im niekto povie, že sa to robiť nemá a je to vlastne nebezpečne. Ľudia si navzájom nadávajú do nechuťákov a mne to pripadá ako nejaký sociálny experiment 😂
Tak ma zaujíma len ako je to v tejto modrokoníkovskej bubline. Umývate? Ja som umývala, lebo som to videla proste doma u mamy, často to hovorili aj v rôznych reláciách o varení, ale už to našťastie nerobím. A naučila som to aj manžela a mamu. Svokra si mysli, že mi preskočilo.

Strana
z5
oblecenie99
11. sep 2025
@anonym_autor

@balerina2025 lepšie je si napríklad napustiť misku s vodou a opláchnut tak. Tie mikrokvapocky su doslova po celej kuchyni. Niekde sa zvádza, že to dokáže letieť aj desiatky metrov.
Napríklad z trošku iného súdka. Na zubných kefkach sa bežne nachádzajú stopové množstva stolice. (Prajem príjemne ranné umývanie zúbkov všetkým kto to doteraz nevedel 😂)

@anonym_autor Máme už kúpeľňu oddelenu od toaliet ale i tak som premiestnila zubné kefky z umývadla do skriniek ešte dávno 🙈

Ináč ja už neumyvam. Ale kuracie mäso sa u nás je minimálne, mne sa strašné bridí priprava. Najhoršie je, keď mám spracovať celé kura, ktoré bolo predtým v mrazničke... Ja som normálne zvažovala to robiť na balkóne, ako nejakú kvázi zabíjačku na mestský spôsob - až tak šaliem z tej kuraciny v kuchyni. Keď máme tak raz do mesiaca projekt hydina (lebo to navonok vôbec nevyzerá ako varenie, ale skôr ako likvidácia a spracúvanie nebezpečného odpadu), tak všetko ide z pracovných dosiek a skriniek preč do bezpečnej vzdialenosti a potom drhnem, dezinfikujem, preplachujem horúcou vodou ako zmyslov zbavená. Spotrebujem vtedy aj viac špongii a utierok. Čiže keď si prečítam, že rýchly pol hodinový recept na kura, tak si pomyslím svoje, že hej, a dezinfekcia kuchyne (že by sa Covid opatrenia mohli ísť hanbiť do kúta) jedna hodina. Od jednorazových ochranných oblečení ma delí asi už len 5 sliepok... Mám na to svoje osobné dôvody, prečo to robím takto.. syn totiž v roku a pol dostal salmonelozu a nikdy som sa nedopratrala jak a najma odkiaľ. Vieme, že chlapček od susedov mal.podobne ťažkosti, to sa nám priznali až po čase, keď ja som s mojim bola už druhýkrát hospitalizovaná kvôli dehydratacii a oni sa hrali predtým spolu, mali aj rovnaké fľaše so slamkou, ktoré si sem tam pomiesali 🫤 Bola to hrozna skúsenosť, veľmi veľmi schudol, až dve čísla, vypukla mu neskôr alergia na mliečnu bielkovinu (z tej vyrástol) a odvtedy je to jeden neskutočne zlý jedák, čo sa s ním my natrapome, aby niečo zjedol... Je aj dosť chudý. Vždy som bola čistotna a hakliva na kuchyňu, aj predtým, ale tak odvtedy si vieš predstaviť, ako som pátrala po zdroji (my sme ale problém s mužom nemali), tak som sa snažila a doteraz snažím eliminovať každé potenciálne nebezpečenstvo.
Odvtedy ak mal ešte niekedy redsiu stolicu, tak som pár rokov išla do uzkostí.
Ale zaujímavosť: pýtala som sa rodinného príslušníka, profesionála z fachu, ktorý je aj vyučený: oni sa učili a robili vždy tak, že mäso treba umyť vždy.

hopsas
11. sep 2025

@anonym_autor ja nie že umývam, ja drhnem a nikto mi nevnuti názor že je lepšie to mäso neumyvat. Lebo skrátka to tak nie je.

candii
11. sep 2025

Nie neumyvam. Vsak sa to varí/pečie .. na čo ..

oblecenie99
11. sep 2025

Ako čítam komentáre, mňa už aj prešla chuť na akékoľvek mäso 😅

mamutka
11. sep 2025
@beatris0777

@mamutka ibaže ja reagujem na pani, ktorá vyššie spomína že umýva maso aby ho zbavila baktérií,, a verím že takéto presvedčenie nemá ako jedina. Mne je to jedno, nech umývajú alebo nie , nech si každý robi co chce. Ale tvrdiť že umyvam maso aby som ho zbavila baktérií .. tak to ano, to je celkom vtipne 🙂

@beatris0777 áno, tak to je také…. no, smiech cez slzy. Ja zas som to písala všeobecne, keďže som to nebrala ako reakciu na konkrétny príspevok.

evkatk
11. sep 2025

Mäso je na povrchu lepkavé a usadne na ňom množstvo vírusov a baktérií so všetkým, čo sa vo vzduchu nachádza. Do vnútra mäsa to nejde. Preto treba mäso dobre umyť. Z jeho povrchu je treba všetko umyť. Mať ako prílohu k nemu varenú alebo pečenú špinu , čo bola na povrchu, teda tepelne upravenú špinu niekomu možno lahodí. Každý má iné chute.

metoma73
12. sep 2025

Umyvam a umyvat budem kazde jedno maso ,nie len kuracie...neviem si predstavit zeby som neumyla a to som roky pracovala ako predavacka v masiarni

anonym_787d42
12. sep 2025

Mäso nejem 36 rokov. WC mám samostatné - presne kvôli tým mikrocasticiam stolice. Príbuzná mäso umývala (už to nerobí) a raz sa jej stalo to, čo nikto nikdy nechce zažiť. Zdravotné problémy, hnačky, neskutočne zle jej bolo, bola aj vyše týždňa v nemocnici a aj tak jej nebolo lepšie, trištvrte roka sa s tým ešte trápila, veľa schudla. Lekár určil, že to bolo práve z kuracieho mäsa. Môj muž si mäso pre seba stále umýva, ale ja potom všetko dezinfikujem.

ika02
12. sep 2025
@zuzu11166

@ika02 prepac,asi odbočim od temy,ale na zaklade tvojho rozboru skusim otazočku
Uz po druhykrat som postrehla na edupeage-cize od ucitelov vyraz ze:naslo sa nieco...
Je to odlozene v ZÁSTUPCOVNI...
To slovo je vobec spisovne?mne sa nezdá,no mozno sa mylim,lebo v riaditelni mi pride ok,ale v zastupcovni sa mi zda divné🙂

@zuzu11166 určite by malo byť u zástupkyne/zástupcu, nie v zástupcovni.

zuzu11166
12. sep 2025
@ika02

@zuzu11166 určite by malo byť u zástupkyne/zástupcu, nie v zástupcovni.

@ika02 aj ja si to myslim
Asi sa ich na rodicovskom na to spytam😄

metoma73
13. sep 2025

Akože učiť deti umývať si ruky pred jedlom a jesť špinavé jedlo je ok?

ekira1
13. sep 2025

Umývam každé mäso a hydinové obzvlášť. Známa robila v hydinárňach, rozprávala ako to fungovalo, to teda v hrnci mať nechcem. A nikto ani u nás doma ako dieťa, ani teraz v mojej domácnosti nemal salmonelu ani nič podobné..

Strana
z5