Umývate kuracie mäso?
Umývate kuracie maso? V poslednej dobe sa to dosť rieši v mojich insta algoritmoch a vždy ma fascinujú komentáre, koľko ľudí sa cíti dotknuto až urazene keď im niekto povie, že sa to robiť nemá a je to vlastne nebezpečne. Ľudia si navzájom nadávajú do nechuťákov a mne to pripadá ako nejaký sociálny experiment 😂
Tak ma zaujíma len ako je to v tejto modrokoníkovskej bubline. Umývate? Ja som umývala, lebo som to videla proste doma u mamy, často to hovorili aj v rôznych reláciách o varení, ale už to našťastie nerobím. A naučila som to aj manžela a mamu. Svokra si mysli, že mi preskočilo.
@anonym_autor ja nie že umývam, ja drhnem a nikto mi nevnuti názor že je lepšie to mäso neumyvat. Lebo skrátka to tak nie je.
Nie neumyvam. Vsak sa to varí/pečie .. na čo ..
Ako čítam komentáre, mňa už aj prešla chuť na akékoľvek mäso 😅
@mamutka ibaže ja reagujem na pani, ktorá vyššie spomína že umýva maso aby ho zbavila baktérií,, a verím že takéto presvedčenie nemá ako jedina. Mne je to jedno, nech umývajú alebo nie , nech si každý robi co chce. Ale tvrdiť že umyvam maso aby som ho zbavila baktérií .. tak to ano, to je celkom vtipne 🙂
@beatris0777 áno, tak to je také…. no, smiech cez slzy. Ja zas som to písala všeobecne, keďže som to nebrala ako reakciu na konkrétny príspevok.
Mäso je na povrchu lepkavé a usadne na ňom množstvo vírusov a baktérií so všetkým, čo sa vo vzduchu nachádza. Do vnútra mäsa to nejde. Preto treba mäso dobre umyť. Z jeho povrchu je treba všetko umyť. Mať ako prílohu k nemu varenú alebo pečenú špinu , čo bola na povrchu, teda tepelne upravenú špinu niekomu možno lahodí. Každý má iné chute.
Umyvam a umyvat budem kazde jedno maso ,nie len kuracie...neviem si predstavit zeby som neumyla a to som roky pracovala ako predavacka v masiarni
Mäso nejem 36 rokov. WC mám samostatné - presne kvôli tým mikrocasticiam stolice. Príbuzná mäso umývala (už to nerobí) a raz sa jej stalo to, čo nikto nikdy nechce zažiť. Zdravotné problémy, hnačky, neskutočne zle jej bolo, bola aj vyše týždňa v nemocnici a aj tak jej nebolo lepšie, trištvrte roka sa s tým ešte trápila, veľa schudla. Lekár určil, že to bolo práve z kuracieho mäsa. Môj muž si mäso pre seba stále umýva, ale ja potom všetko dezinfikujem.
@ika02 prepac,asi odbočim od temy,ale na zaklade tvojho rozboru skusim otazočku
Uz po druhykrat som postrehla na edupeage-cize od ucitelov vyraz ze:naslo sa nieco...
Je to odlozene v ZÁSTUPCOVNI...
To slovo je vobec spisovne?mne sa nezdá,no mozno sa mylim,lebo v riaditelni mi pride ok,ale v zastupcovni sa mi zda divné🙂
@zuzu11166 určite by malo byť u zástupkyne/zástupcu, nie v zástupcovni.
Akože učiť deti umývať si ruky pred jedlom a jesť špinavé jedlo je ok?
Umývam každé mäso a hydinové obzvlášť. Známa robila v hydinárňach, rozprávala ako to fungovalo, to teda v hrnci mať nechcem. A nikto ani u nás doma ako dieťa, ani teraz v mojej domácnosti nemal salmonelu ani nič podobné..

@balerina2025 lepšie je si napríklad napustiť misku s vodou a opláchnut tak. Tie mikrokvapocky su doslova po celej kuchyni. Niekde sa zvádza, že to dokáže letieť aj desiatky metrov.
Napríklad z trošku iného súdka. Na zubných kefkach sa bežne nachádzajú stopové množstva stolice. (Prajem príjemne ranné umývanie zúbkov všetkým kto to doteraz nevedel 😂)
@anonym_autor Máme už kúpeľňu oddelenu od toaliet ale i tak som premiestnila zubné kefky z umývadla do skriniek ešte dávno 🙈
Ináč ja už neumyvam. Ale kuracie mäso sa u nás je minimálne, mne sa strašné bridí priprava. Najhoršie je, keď mám spracovať celé kura, ktoré bolo predtým v mrazničke... Ja som normálne zvažovala to robiť na balkóne, ako nejakú kvázi zabíjačku na mestský spôsob - až tak šaliem z tej kuraciny v kuchyni. Keď máme tak raz do mesiaca projekt hydina (lebo to navonok vôbec nevyzerá ako varenie, ale skôr ako likvidácia a spracúvanie nebezpečného odpadu), tak všetko ide z pracovných dosiek a skriniek preč do bezpečnej vzdialenosti a potom drhnem, dezinfikujem, preplachujem horúcou vodou ako zmyslov zbavená. Spotrebujem vtedy aj viac špongii a utierok. Čiže keď si prečítam, že rýchly pol hodinový recept na kura, tak si pomyslím svoje, že hej, a dezinfekcia kuchyne (že by sa Covid opatrenia mohli ísť hanbiť do kúta) jedna hodina. Od jednorazových ochranných oblečení ma delí asi už len 5 sliepok... Mám na to svoje osobné dôvody, prečo to robím takto.. syn totiž v roku a pol dostal salmonelozu a nikdy som sa nedopratrala jak a najma odkiaľ. Vieme, že chlapček od susedov mal.podobne ťažkosti, to sa nám priznali až po čase, keď ja som s mojim bola už druhýkrát hospitalizovaná kvôli dehydratacii a oni sa hrali predtým spolu, mali aj rovnaké fľaše so slamkou, ktoré si sem tam pomiesali 🫤 Bola to hrozna skúsenosť, veľmi veľmi schudol, až dve čísla, vypukla mu neskôr alergia na mliečnu bielkovinu (z tej vyrástol) a odvtedy je to jeden neskutočne zlý jedák, čo sa s ním my natrapome, aby niečo zjedol... Je aj dosť chudý. Vždy som bola čistotna a hakliva na kuchyňu, aj predtým, ale tak odvtedy si vieš predstaviť, ako som pátrala po zdroji (my sme ale problém s mužom nemali), tak som sa snažila a doteraz snažím eliminovať každé potenciálne nebezpečenstvo.
Odvtedy ak mal ešte niekedy redsiu stolicu, tak som pár rokov išla do uzkostí.
Ale zaujímavosť: pýtala som sa rodinného príslušníka, profesionála z fachu, ktorý je aj vyučený: oni sa učili a robili vždy tak, že mäso treba umyť vždy.