Už máte napečené na sviatky?
Ahoj. Už máte cukroví?
Už mám pripravené “podvozky” (teda upečené košíčky, laskonky, paríž. rožky, linecké, sádelníčky), koncom týždňa budem plniť a zdobiť, na záver urobím orechové úliky, gaštanové guľky, florentínky … ja toto vianočné pečenie proste milujeeeem 🎄
@anonym_autor ,
celkom by ma zaujímal český termín pre slané pečivo.
"Slanoví" to asi nebude...?
🙂
@anonym_autor áno linecké aj naplnené, vanilkové rožky s mandľami, plnené perníky a dva druhy slaného pečiva. Este urobím jednu dávku perníkov, tie strašne rýchlo miznú a pred vianocami kokosové ježe a medový rez alá Marlenka
A ozaj ešte grilážky, tie však asi nejako na tajno.v noci a schovať ešte neviem kam. Inak nedožijú vianoc. Mňa to moc baví.
Už mám pripravené “podvozky” (teda upečené košíčky, laskonky, paríž. rožky, linecké, sádelníčky), koncom týždňa budem plniť a zdobiť, na záver urobím orechové úliky, gaštanové guľky, florentínky … ja toto vianočné pečenie proste milujeeeem 🎄
@muschkamimi uliky som tiež chcela robiť, kúpila som si formičky, máš osvedčený recept?
Samozrejme od októbra napečené... už len čierne uhlie k tomu dokúpim a mám vystarané. 😌
Mam dnes este pracovny den,posledna poobedna a uz sa na to chystam od zajtra,poupratovat,napiect,a este po obchodoch lietat,hore,dole.Potrebovala by som,aby den mal 48hod.
slovenčina nemá samostatný názov pre drobné sladké pečivo ako čeština. Cukroví je drobné sladké pečivo. Koláče môžu byť však sladké alebo slané, drobné, stredné alebo veľké.
@muschkamimi uliky som tiež chcela robiť, kúpila som si formičky, máš osvedčený recept?
@kuchynka15 Robievam takéto: 130 gr vlašských orechov a 20 gr piškót pomeliem, pridám 130 gr práškového cukru a 1 bielko. Zmiešam ručne v miske a natláčam do formičky, ktorú si vysypávam práškovým cukrom (mám klasickú, nie otváraciu), preto mám menej cukru v ceste. Vyjde mi cca 32 - 34 úlikov. Plním maslovým krémom s rumom (vaječný likér nedávam, často sa mi stalo, že vytiekol a mala som potom robotu naviac) a na záver ich namáčam do čokopolevy.
V chladnicke mam uz cesto na medovniky, linecke a vanilkove rohliky, cez vikend to spravim. Ale tento rok sa mi nejako nechce 😅
Nie ani nebudem. Koláče mám objednané,len si pre nich pôjdem.

Medovnicky.sme.uz zjedli, lomecke dorobim a urobime s manzelom puncak. A hotovo. Nepotebujeme sa prepchavat