icon

Varíte deťom zdravšie jedlá? Podeľte sa o tipy!

johankaivanka
8. aug 2024

Ahojte. Keďže mávam chorľavé deti, zamerala som sa na "zdravšiu," stravu, v rámci mojich možností.
Už som asi ale vyhorela a točím dookola stále tie isté jedlá, preto by som sa rada inšpirovala vami. Čo také varíte deťom? 🙂

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
veronika2316
9. aug 2024

Nie a mám pocit že jedia ešte horšie ako my...starší nezje hocičo nechce to napína ho z toho a keď chcem aby niečo zjedol vyzerá to väčšinou tak že je hranolky, suché zemiaky, cestoviny so soľou, rožok...zeleninu moc nechce ale snažím sa aspoň polievku tu zje ovoci nezje maximálne jablko

thirstymonk
9. aug 2024

Moje deti jedia zle, ale sú zdravé. Treba si uvedomiť, že zdravo jesť neznamená žrať len tonu ovocia a zeleniny denne, mali by mať v prvom rade poriešené makronutrienty (cukry, tuky, bielkoviny) a prijímať ich správny pomer.
Dnes to však nikto nerobí a nie všetky deti sú chorľavé. Musíš si uvedomiť, že jedlo je len jeden zo sto aspektov, ktoré majú vplyv na celkovú odolnosť organizmu.

Čo ďalšie aspekty?

Pohyb - majú ho dosť? Či len sedia, povaľujú sa? Bicykel, beh, športy, detské "jašenie"?

Termoregulácia - ako zvládajú zimu? Nie sú príliš "zimomravé"? AK áno, začal by som postupným otužovaním. To najhoršie, čo dnes všetci rodičia robia je, že deti neprimerane hrubo obliekajú. Trošku sa ochladi a už čiapku šal rukavice. Pustila by si dieťa v zime pri -10°C vysypať smeti (čiže cca 90 sekúnd v tejto teplote) len v teplakoch a tričku? A čo teraz? Nenutiš ich nosiť mikiny len preto, že kropí a je 19°C?

Spánok - koľko spia a ako? Dosť, málo? Spia pokojne, alebo sa budia?

Krvne testy - boli robené? Majú v norme všetky aspekty základného krvneho obrazu? Majú dosť železa? Krviniek? Vápnika? Cholesterol?

Iné zdravotné trable - nemajú autoimunitné ochorenia (napr. alergiu)?

kvecinka321
9. aug 2024

Robíš dobre, že si sa zamerala na stravu, okolo 80%imunity je v črevách. U nás je absolútny základ vývar z kvalitného mäsa buď domáca sliepka, alebo hovädzie z farmy, buď robím klasický so zeleninou, alebo krémovu a znova z vývaru, každý deň vajíčko, fermentovanú zeleninu, kefír ak by si deti zvykli je veľmi prospešný ale taký doma robený a z toho vieš veľa si vyrobiť svoj jogurt, tvaroh svoju lučinu.. a jasné čo najviac byť vonku, prijmať vitamín D zo slnka.. naši keď aj sú už chorí (bývajú tak max 3x do roka) tak do týždňa o soploch nevieme.. a to je bez liekov len inhalovaním a prírodnou cestou.. teplotu nezrážame nurofenom a pod. Mnoho patogenov sa ničí práve pri teplote 39’ ak zrážam tak až keď vidím že už je toho na dieťa naozaj veľa dovtedy objatie mojkanie 🤷🏼‍♀️ toto nám funguje.. veľa “chorôb” zostane len pri teplote na tri dni a to je všetko nepreklopí sa to do sopľov a pod.
samozrejme ja si deti poznám a viem že nemávaju febrilné kŕče a podobne komplikácie pri teplote.. 🤷🏼‍♀️
A samozrejme aj pôvod potravín je dôležitý

zorkahorka
9. aug 2024

@thirstymonk uplne s tebou suhlasim. Poznam chlapca, ktory ovocie a zeleninu do ust neda, toci dokola tych istych 5 jedal, ale chodi povyzliekany, je otuzily a veru chory casto nie je. Ale ked ho to chyti, tak... 😀
A poznam deti, ktore ovcie a zeleninu jedia, vonku velmi nechodia a ak ano, tak naobliekane a chore tiez dako extra nebyvaju. 🤷‍♀️

thirstymonk
9. aug 2024

@zorkahorka To už si každý musí odsledovať sám, ja som len chcel poukázať, že imunita nie je vecou jedla, ale že jedlo je len jeden zo sto parametrov, ktoré treba zohľadniť.