icon

Vlastné jedlo do škôlky/školy

14. aug 2023

Tie co nosite vlastne jedlo do skolky/skoly ako to robite? Samozrejme potvrdenie od doktorky mam, takze nie je problem v birokracii ale zajujima ma iba prakticka stranka.
Chcela by som obed rano doma zohriat a dat do nejakej termo nadoby, ale musi vydrzat teple cca 5 hodin. Viete mi nejaku poradit? Idelane 2-3 nadoby a nemusia byt velke. Neviem ci po takej dobe sa uz nemoze pokazit ak bude teple?
V pripade homeoffice budem mozno vediet vybehnut a cerstvy obed doniest. Tiez ma napadlo obed niekde objednat a nechat doviest ale to neviem ci by stihli presne na cas resp ci by s tym skolka (sukromna) nemala problem ze im kazdy den bude zvonit kurier s jedlom.
Este je moznost nabalit jedlo studene a obed zohreju, samozrejme ale iba v mikrovlnke s cim nie som uplne stotoznena kedze doma ju nepouzivam roky.

autor
14. aug 2023

@tinka_1807 dakujem za nazor, ja nechcem davat jedlo len tak nejakej nadoby ale do nadoby na to urcenej a vyrobcom deklarovane ze vydrzi teple, tak to predpokladam ze je zohladnene aj zdravotne hladisko. Nemyslim si ze som jedina ktora toto riesi tak som ocakavala komentare od niekoho so skusenostami na to co sa pytam

lapersefona
14. aug 2023

Polievku som nikdy nedavala lebo mi to neje, ale tiež som nedavala jedla s mliekom, smotanou pre istotu

bubuzu
15. aug 2023

V našej škôlke (ktorá ale nespadá pod školstvo, čiže sme nemuseli dodržiavať žiadnu hygienu špeciálnu), nosila mamina dcére veganske obedy tak, že ráno uvarila, dala teplé do termosky na jedlo-mala od Thermos a potom ešte do dvoch termotašiek menších. Vydržalo teplé a v poriadku. Nikdy nás nenapadlo, že by sa malo za tých pár hodín pokaziť.Ale teda, nebolo tam nikdy nič mliečne ani mäso.

vso10
15. aug 2023

Väčšinou som priniesla večer uvarené jedlo v nerezovom obedari (IKEA) z chladničky. Keď bolo ráno uvarené, dali do chladničky neskôr, ale som zachladila ešte ja doma. U nás v škôlke (súkromná) ohrievali na sporáku, ale aj kebyže ohrievaju v mikrovlnke, radšej z mikrovlnky ako mať teplé jedlo od 5-7mej do 12-13tej 😱 to množstvo histaminu, čo sa vytvorí v tak dlho teplom jedle urobí človeku horšie ako samotná mikrovlnka...

mamina7070
15. aug 2023

kamaratka to riesila dovozom jedla

kvetinka75
15. aug 2023

@tinka_1807 neviem či autorka nepoužíva doma mikrovlnku, ja sa jej tiež snažím vyhnúť, mám na to svoje dôvody ale v tomto prípade ju považujem za menej škodlivú ako mať teplé jedlo 5 hodín v uzatvorenej nádobe. Veď všetko teplé, aj keď človek prenáša jedlo, musí sa otvoriť, nechať vychladnúť a potom dať do chladničky. Neviem si predstaviť, čo sa tam za tých 5 hod. vytvorí. Keď začne mať dieťa črevné a žalúdočné problémy,.... Radšej prežiť pár zohriatí v mikrovlnke ako skysnuté jedlo.

mamelka
15. aug 2023

Kúp si dózy a skus hneď doma ako to jedlo vydrží. Pripadne ma ešte napadlo dávať studené do malého hrnčeka kde môžu len položiť a zohriať.
Inak my tiež nepoužívame mikrovlnnú rúru. Už cca 7rokov? Keď sme žili v Nemecku, tak sme si kúpili novú chladničku a nemali sme ju kde dať,takze sme ju darovali kamaratovi na stavbu. A tak sme si na to zvykli, že som si ju nedala ani do domu, ani nám nechýba.

domak2
15. aug 2023

Moja mala do školy niečo podobné ako na foto. Ani sa neotravila, ale zas to už po pár hodinách nebolo ( menej ako 4) úplne horúce, len mikrovlnka nehrozila, keby bola ta možnosť isto ju využijem. Tie fámy boli už stokrát vyvrátené.
Normálne rozmýšľam ci tu ešte nikto nepočul o termoske 😅

livi123456
15. aug 2023

Ja davam normalne do dozy obycajnej a v škole ju berú na obed s ostatnými deťmi a jej to kuchárky zohreju a papá normálne z taniera s ostatnými. Nikdy s tým nebol problém. Ráno keď príde jej to učiteľka zanesie do jedálne do chladničky aby sa jej to nepokazilo

autor
15. aug 2023

@lapersefona
@bubuzu ja budem davat stravu bez mlieka/smotany
@vso10 ja neriesim histamin
@kvetinka75 nie nepouzivam mikrovlnku, uz roky a preto riesim ako dietatu uabezpecit teplu stravu 5x tyzdenne bez nej

kvetinka75
15. aug 2023

autorka - ja tiež nepoužívam mikrovlnku ale nejedla by som jedlo, ktoré bolo 5 hod. v termoske. Radšej by som si ho zohriala v mikrovlnke

autor
15. aug 2023

@domak2 dakujem, pozriem na nete co uvadza vyrobca ohladom vydrze teploty. Nasla som aj termosky co udrzia 5-6 hod teple na 70atuonov pri tekutine (polievka)

autor
15. aug 2023

@livi123456 otazka je ako to zohreju? Aj moje dieta bude jest normalne z taniera s ostatnymi, toto neriesim

autor
15. aug 2023

@kvetinka75 dakujem za nazor, ja hladam sposob ako sa to da bez, nie som prva co to riesi a ty evidentne nemas s tymto skusenosti tak mi nemas ako poradit a co odporucit, okrem teda nevyziadanej rady s mikrovlnkou. Ako pisem v uvodnom prispevku mam viacero moznosti tak sa netreba fixovat na to co nechcem a presviedcat ma o tom ze je to jedina spravna cesta

kvetinka75
15. aug 2023

autorka - ja ťa nepresviedčam ale mám známeho a kamarátky po hygiene, v labákoch, a čudovala by si sa, čo všetko sa už po pár hodinách deje s jedlom. Ale je to tvoja vec. Zariaď sa podľa seba

michaela329
15. aug 2023

Ja mám nádoby esbit, nahrievam ich vriacou vodou a davam čerstvo uvarené jedlo a 5 hodin mi určite teplé nevydrží. Polievka ešte áno, lebo tekuté tú teplotu drží lepšie. Ja si nosim jedlo, lebo ho nemám kde ohriať. Ale keby som mohla, tak určite radšej mikrovlnka a sklenená nadoba s chladenym jedlom. Mam mamu kuchárku a tie normy nie sú zo srandy. Jedlo sa kazí brutálne rýchlo. A tiež som už párkrát radšej nejedla, lebo sa mi nezdalo (hlavne zeleninové jedlá).

konikmodry111
15. aug 2023

Ja mám doma toto a tých 5hodin vydrží jedlo teple v pohode

martul
15. aug 2023

Vieme, že ťa to už začína hnevať, ale baby majú pravdu. Robila som pár rokov na hygiene, síce ako účtovníčka ale bola som medzi nimi a počúvala ich - studovanych odbornokov. Jedlo po toľkých hodinách v teple je proste .... katastrofa? Neviem ako to slušne napísať. A môžeš mať hocijakú nádobu, certifikovanú, kvalitnú, značkovú, drahú. Kto je trošku šikovnejší si ten ,, certifikát " zabezpečí hocijako. Veď zisk je zisk.

majamat
15. aug 2023

@martul oresne a to aj keby mali poctivo ziskany certifikat, vyrobca predsa nezodpoveda za to, ako to spotrebitel pouziva.
jedlo, ktore sa da do nadoby nie je sterilne, hoci preslo varom, nadoby, v ktorych sa varilo, naradie ktorymi sa naberalo. nic z toho nie je sterilne ani po dokonalom umyti.

male mnpzstvo roznych bakterii organizmus zvladne no po premnozeni uz nemusi. a teda malinky organizmus dietata to moze znasat este tazsie. navyse v skolke je dieta este po nastupe bombardovane mnozstvom infekcii a u vacsiny deti je vysoka chorobnost a imunitny system maju aximalne vytazeny.

veru skor by som si skusila overit, ci by nevedeli jedlo ohriat na sporaku - to zavisi od ich ochoty. je to urcite neico navyse, ale tak snad by to nebolo take zle.
dokonca by som skor pijala moznost, ze by jedlo zohriali aj skor, ako by bol obed, napriklad pocas varenia jedla pre ine deti a potom ho ohriate uz mozu dat do takej nadoby, aby vydrzalo napr 1 hod teple. to uzby bolo asi lespie riesenie a oini by mali vacsi priestor rozhodbut, kedy bude mat cas ohriat ho na sporaku.

este mi napadlo, neviem ako sa pouzivaju, ale su aj take akoby piecky v ktorych by sa teoreticky dalo ohriat aj jedlo. mozno keby to ohrievali v tom, ale asi by ste si ju museli kupit do skoly. neviem aka teplota tam ide nadstavit, ale tak snad sa to da regulovat., kupit nadoby na to urcene ( nalepsie s rukovatami. ) neviem ci maju na nu priestor. a teda neviem ako riesia spotrebu energie.

majamat
15. aug 2023
konikmodry111
15. aug 2023

To si niekto mysli že keď ide do restiky na take obedné menucko že vam to jedlo zohrejú pred výdajom ? 🙈 niekde to držia v teple v pohode pri 70-80 stupňoch aj 5-6 hodín 🙈

martul
15. aug 2023

@majamat presne čo píšeš v prvom odstavci je veľká pravda. Keď vznikne nejaký problém, prvá odpoveď bude nesprávne skladovanie, použitie jedla a nádoby.

kvetinka75
15. aug 2023

@konikmodry111 a potom sa mnohí čudujú, že im je po obede ťažko. Alebo majú iné žalúdočné problémy. Nebudem toto robiť aj vlastnej rodine

konikmodry111
15. aug 2023

@kvetinka75 ale ono sa to robí bežne všade 😂 normálne podľa noriem, hygieny 😂 nemáte sajnu a budete tu písať bludy 😂 ved to jedlo neni vonku pri 30stupnoch 🙈

majamat
15. aug 2023

@konikmodry111 no vsak tak to potom aj vyzera, vela nakaz je z restauracii.

konikmodry111
15. aug 2023

@majamat by si sa čudovala co všetko som už v kuchyniach videla 🙈 inak by to malo byt tak že teplota by nemala klesnúť pod 70stupn. a v teple držať max 3hodky 🙈 ale ako vravím mnohí to teda nedodržiavajú a to je možno ešte najmenšie zlo 🙈 keby vam to rozpisem tak by ste možno do restiky už ani neušli 🙈 a netreba si myslieť že školské jedálne sú nejaka výnimka 🤢

kvetinka75
15. aug 2023

@konikmodry111 to, že sa niečo robí bežne, neznamená že je to správne. Bludy píšeš ty. Potom majú ľudia črevné problémy. Prečo asi?
Ja do reštiky nechodím a už ani moja rodina. Výnimky sú výlety alebo dovolenka. Muž si tiež prestal objednávať obedy a predstav si, že sa mu zrazu upravilo trávenie.

konikmodry111
15. aug 2023

@kvetinka75 Prosím ta prečítaj ešte raz čo som písala 🙈 nemáš absolútne sajnu, ja som v gastre už cez 20rokov 🙈

tinkavvv
15. aug 2023

Tak ale je rozdiel dat do termosky cerstvo uvarene jedlo ako ohriat jedlo, ktore uz bolo navarene den predtym.

Ale este aby som prispela k teme. My pouzivame termosku vacsinou v zime na skialpoch, ked vieme, ze nebude blizko chata. Kazdopadne len polievky. A treba mysliet na to, ze napriklad take cestoviny v polievke v tej vriacej/horucej polievke este dojdu a su polorozvarene. To iste zemiaky, ryza...
Takze sme to pouzivali najma na mixovane polievky.

kvetinka75
15. aug 2023

@konikmodry111 a ty si prečítaj ešte raz čo som napísala ja.