icon

Vyrezávať zhnité časti alebo vyhodiť celé jablko?

martin789456
25. nov 2024

nedávno som počul taký rozhovor, ze aj ke napr polovica jablka zhnita a polovica OK, vraj sa aj to tej navonok dobrej casti dostanu nejake toxicke latky z hniloby alebo nieco (aj ked to chuti normalne) a treba vyhodit cele. mam takych jablk (napol zhnite) plnu pivnicu :D ako to vidite vy ? patria spoly zhnite jablka do kompostu skrz to ze aj v zdravej casti su nejake neviditelne a chutovo nedetekovatelne toxiny (alebo latky z hniloby a pod) alebo je to blbost a hnilu cast odrezat a zvysok normlane pouzit ?

Vyrezávať zhnité časti alebo vyhodiť celé jablko?
Strana
z2
martin789456
autor
25. nov 2024

@bessie12 nie o obitom sa nebavime, vyslovene nahnilom ale len mala cast a 8O% jablka je po rozrezani chutovo aj vizualne v poriadku, ale mozno v poriadku nie je v mikrosvete, to uz neviem a to som sa prisiel pytat :D

bessie12
25. nov 2024

@martin789456 ako som písala na predchádzajúcej strane. Vyhadzujem 🤷‍♀️

markusrasford
25. nov 2024

@aurelia2000 ona sa pýtala. Par ludi jej odpovedalo vyslovilo svoj názor. Autorka je neistá a čo napísali svoje skúsenosti sú pokrytci. Zaujímavé. @ autorka urob s jablkami co ty uznáš za vhodne. Pleas

mandzula
25. nov 2024

Bez milosti vyhadzujem uz pri malom flaku hniloby.

saxana000
25. nov 2024

Moja mama taketo otlacene wlebo buchnute vzdy ocistila nastruhala a zavarila so skoricou na plnku do kolacov alebo navarila vyzivu..ale.plesnive ani hnile neboli len dlho obrane a pootlacane..
Ja tiez nevyhodim ked mi.mala.donesie jablkomod obeda zo skoly otlcene normalne ho zjem.jablka kupujem 5lkazdy tyzden a ukladam slusne tak nam doma nehniju.keby mi niekto priniesol take opadavky tak asi podla uvazenia

martin789456
autor
25. nov 2024

@saxana000 hm no ono je mozno rozdiel aj ci hnije zvnutra alebo zvonka z povrchu sa robi taka hneda bodka.. mozno pri tom ked to ide z povrchu je OK to vyzerat

basullinka
25. nov 2024

@martin789456 je veľmi veľký rozdiel, či je jablko len poobijané, lebo padlo na zem a teda došlo ku zhnednutiu tejto časti alebo ku hnilobe. Pri jablkách sa veľmi často hovorí o hnilobe aj vo vzťahu k infekciám spôsobených hubami, ako napr. moniliniova hniloba jablk, ktorú spôsobuje huba Monilinia fructigena, ďalej fusariová hniloba jabĺk spôsobená Fusariom, atď, atď. Aj malý fľak na jablku už značí, že táto infekcia začala.... Takže naozaj pozor, lebo nie je fľak ako fľak.

reanda
25. nov 2024

moj organizmus je dost silny, aby zvladol trosku toxinov z fliacika na jablku 🙂 keby to boli jedine toxiny, co sa mi dostanu v dnesnej dobe do tela 😀 takze ja z fliacika nestresujem a vykrojim..
ale ked mas takych plnu pivnicu, tak predpokladam, ze to riesis zbytocne, lebo zachvilu ti aj tak zhniju cele 🙂

martin789456
autor
25. nov 2024

@reanda plnu pivnicu jablk pribezne to triedim, a ostane vzdy prepravka po vytriedeni takych co su aj len s 1cm fliacikom tak rozmyslam ci sa ich oplati vyzeravat alebo rovno vyhdoit

andreatytler
25. nov 2024

@martin789456 Mam taku skusenost, ze tak taka velka hniloba ako je na uvodnom obrazku je uz prehnita z vnutra aj na druhu polku. Ale ked je mala hniloba, odkrojim tak 2 cm dalej od hniloby a tu cistu cast zjem.

reanda
25. nov 2024

@martin789456 tak mozes z vytriedenych spravit kolac, ale co sa tyka jedenia, tak ak mas vela jablk, ja by som radsej jedla tie zdrave, ako ich postupne nechavala nahnivat a jedla vzdy tie vykrojene.. takto budes v podstate furt jest nahnite a k zdravym sa ani nedostanes.. a to by bola skoda 🙂

knieza_pribina
25. nov 2024

@martin789456 buchnuté / nahnité vykrojím a zjem 🤷🏻‍♀️ no problem. Plesnivé vyhodím do kompostu. Ale zase ja celkovo potraviny nevyhadzujem s prekročením dátumu spotreby, ale vtedy, keď nie sú konzumovateľné, obzvlášť kyslomliečne produkty alebo sušené potraviny (strukoviny napríklad).

00kvetinka00
25. nov 2024

Otázne je aj ako ich ďalej chceš spracovať....
Mala dobka ktorá sa dá vikrojit a je to ozaj len otočené to je povrchové a neprešlo to až k jadrincu je ok podľa mňa ale treba aj okostovat/ovonat ..... také ešte sa dá tepelné spracovať.

Také jablko ze na vrchu mala dobka a čím hlbšie tým viac chytené je už ruce do koša.

A tiež je otázne kto to bude jesť..... návšteva? Dieťa? Ty? ..... ja som s práce naucena ze v káve už mi plavalo hoc co 🤣 lesk na kvety ... kúsky ihličia bliskace..... není problém zamiesam prstom a pijem ale môj žalúdok zvládne všetko čo neobsahuje mlieko. Ale chlap ten by záchod obymal 3 dní keby takú kávu si dá 🤭

lija22
25. nov 2024

som rada za tuto diskusiu, ja vzdy vsetko normalne obzerem a zhnite necham alebo vykrojim. Uz to nebudem robit

adalmba
25. nov 2024

@martin789456 Naša babička, vykrojila a z takých jabĺk robila presnídávku. Žijeme

martin789456
autor
25. nov 2024

@andreatytler a prave toto niektori tvrdia ze aj ked je 1cm nahnite treba cele jablko vyhadzovat lebo toxiny uz su aj v zdravej casti, zaujimal by ma nazor nejakeho odbornika sakra :D

breznica
25. nov 2024

@martin789456 a čo hovorí Google?

bielasovicka
25. nov 2024

@martin789456 taky malý kúsok môžeš kľudne vyrezat. Ostatné môžeš zjesť. Nič ti nebude.

euka210
25. nov 2024

@martin789456 ked len trochu tak vyrezem, ked uz polka, tak to uz radsej von.

andreatytler
26. nov 2024

@martin789456 Co ja viem tak na plesni su najnebezpecnejsie spory. Aj pri tejto plesni jablk je najhorise to ze spory vdychnes. Takze v tej pivnici ak tam mas vela hnilich jablk to nemusi byt zdrave pre niekoho s astmou, alebo alergiou. Alebo ked s hnilim jablkom manipulujes tak tie spory sa rozsiria do vzduchu. Asi preto radia najlepsie vyhodit cele jablko. Inac ale tieto bezne plesne co su na ovoci a zelenine nie su pre zdraveho cloveka tak nebezpecne ako tie mikroorganizmy z pokazenych konzerv, alebo salmonely. Plesen na jablku Je penicilin. Ten samozrejme je toxin ale malinke mnozstvo z jablka ti urcite neuskodi.

yanabella
26. nov 2024

Robila som pri zbere jablk na Slovensku. Taketo zhnite jablka sa pouzivaju na vyrobu dzemov a sirupov. Do kopky na dzemy a sirupy nikdy nejde pekne nezhnite jablko

zuzinabila
26. nov 2024

@zitaje toto by aj mna zaujimalo,idealne keby sa nejaky chemik vyjadril🙂tiez vyhadzujem nahnile prec ale mozno anni netreba?raz mi jeden chemik vravel ze su iste potraviny kde napadnuta cast nevadi a staci vykrojit,napr na syre,ak si dobre pamatam.ale s dzemom to uz bolo ine.

zuzinabila
26. nov 2024

@yanabella no prosim,tak predsa na tom.nieco bude🙂to by cez hygienu sotva preslo.

basullinka
26. nov 2024

@zuzinabila ja mám vyštudovanú bezpečnosť potravín , mykologiu nás učila jedna z najlepších mykologiciek na SR, ktorá robí výskumy a teda ona nás vždy upozorňovala na to, čo som písala vyššie.

zuzinabila
26. nov 2024

@basullinka ako možu prejsť hnilé jablká do tých presnidaviek a dzusov? info zo zakulisia mas?🙂

simca06022011
26. nov 2024

mini vyrezeme, ale ak je to velmi tak ide do kompostu = a ak je tam plesen, ide to vsetko do kompostu. Zvacsa tie mini su otlacene, obite... to az casom zacne hnit a plesniviet = ale plesen, mala velka uz vyzera inak ako otlacene jablko, co zacalo proste nejak "oxidovat" alebo ako to nazvat...

mk1111111111
26. nov 2024

@zuzinabila juuj, vedela by som Ti rozpravat. A nie len o jablkach. Aj o masku 🤢

basullinka
26. nov 2024

@zuzinabila v prvom rade by tam ani nemali prejsť! Realita je častokrát iná, preto som z potravinárskeho sektoru odišla (pracovala som v živočíšnej výrobe). Vlaknite mikroskopické huby produkujú mykotoxiny, ktoré sú nebezpečné. Všeobecne pri mykotoxinoch platí, že expozícia mykotoxinmi pravidelne v malých dávkach je nebezpečnejšia ako akútna toxikoza vo väčšom množstve. Bohužiaľ, aj napriek tomu je veľa ľudí, ktorí to berú na ľahkú váhu, viď túto diskusiu a označuje to za hoax ako autor, ktorý na mňa radšej nereaguje priamo, ale zosmiešnujuco v iných komentároch.

zuzinabila
26. nov 2024

@basullinka vdaka za ino. prosim, vies ako je to s tymi inymi ptoravinami? su nejake, kde napr. hniloba tak nevadi a da sa vyrezat? vraj syry?

Strana
z2