icon

Výroba domáceho praliné. Ako na to?

8. mar 2025

Skúšali ste niekto doma praliné? Vyrábam si doma orieškové maslá ale praliné som ešte neskúšala a bojím sa popravde čo to spraví. Hlavne keď tam dám stuhnutý karamel, veď to je ako šuter. Čisté orechy rozmixujem na pastu ako nič, ale neviem či ten karamel bude skôr problém alebo výhoda. Na jednu stranu je to tvrdé, no na druhu tým mixovanim sa tvorí veľa tepla a tým padom by to mohlo pomôcť. Mate prosim niekto skúsenosti? Nerada by som si zničila mixer. Mám od G21 vitality.
A nepíšte mi, že sa to dá bežne kúpiť v obchode. Ja viem. Ale rada robím veci “from scratch” keď je to možné.

denkabemommy
8. mar 2025

Karamel sa robí tak že dáš roztopiť cukor pridáš do toho maslo (pozor trošku to prská) a nakoniec primiešaš smotanu. Ak chceš slaný karamel pridáš štipku soli (nájdeš recept na nete). Nebude ako kameň úplne super tekutý a hodne návykový 😅

nikoleta999
8. mar 2025

Presne ako sa tu už píše, ty nesmieš spraviť práveže ten tvrdý karamel ale ten tekutý. Sprav to podľa tohto videa

https://www.youtube.com/watch?v=iIs1ETenIaw

Už veľakrát som robila podľa tohto receptu a vždy to vyšlo, len naozaj to nemiešaj.

autor
8. mar 2025

@denkabemommy
@nikoleta999 Tak ja neviem, či som to napísala ako Maďar, ale asi hej keď ste ani jedna nepochopila čo som chcela. Chcem robiť praliné nie karamelovu omáčku. Samozrejme viem, že karamel sa robí tak ako ste napísali, to je snáď jasne každému. Ale praliné je len pasta z karamelizovanych orechov. Nejde tam žiadne maslo ani smotana, len sa roztaví cukor, zmieša s orechami a nechá vychladnúť a táto hmota sa potom rozmixuje do hladkej pasty. Len neviem ako reaguje domáci mixer na takúto hmotu, keďže je to dosť tvrdé po vychladnutí a nerada by som zadrela 😅

autor
8. mar 2025

Nikdy v živote som nevidela, že by sa niekto pokúšal pripraviť praliné z tekutého karamelu. Veď to by sa podľa mňa pri tom mixovani ak zrazilo.

lindous
8. mar 2025

Raz som skúšala, vo food processore a teda dostal zabrať, rachot riadny, dávala som pauzy, ale vydržal to 😅

aniele
8. mar 2025

Takto pripravovala svokra pravú griláž, teda bez salka. Karamel, orechy, vyliala na naolejovanú dosku, polámala tĺčikom má mäso a pomlela na mäsovom mlynčeku (potom vyšľahala maslo a pridala to doň). Mohla by si to urobiť ako medzistupeň, z pomletého potom pastu. Inak, myslela som, že chceš robiť pralinky, teda čokoládové bonbóny s karamelovou náplňou. Výraz praliné s tamtým významom som nikdy nepočula. No, človek sa celý život učí.

swwan
12. jún 2025

Neviem,či ste nakoniec skúšala praline robiť,ja som robila dnes🫣 Mixér vydržal,no s výsledkom nie som spokojná-nechutí mi to. Robila som z vlašských orechov,ktoré som dala na 10 minút do rúry na 150 stupňov a tie som vysypala do horúceho karamelu-len čistý cukor zohrievate na sucho. Zmes som vyliala na papier,nechala vychladnúť,polámala na kúsky a pomixovala. Možno,keby to bolo z lieskových orechov,by to možno chutilo lepšie😁

autor
13. jún 2025
@swwan

Neviem,či ste nakoniec skúšala praline robiť,ja som robila dnes🫣 Mixér vydržal,no s výsledkom nie som spokojná-nechutí mi to. Robila som z vlašských orechov,ktoré som dala na 10 minút do rúry na 150 stupňov a tie som vysypala do horúceho karamelu-len čistý cukor zohrievate na sucho. Zmes som vyliala na papier,nechala vychladnúť,polámala na kúsky a pomixovala. Možno,keby to bolo z lieskových orechov,by to možno chutilo lepšie😁

@swwan neskúšala, lebo som medzičasom skúšala robiť orechové maslo pekan-mandle a niečo jak sa vraví went wrong 😂 a mne sa ta hmota oddelila na tuhú časť a oleje a mesiac trvalo kym som to postupným odmačanim dostala z mixerovej nádoby. Od tej doby mám z týchto veci traumu jak hovado 😂 a bojím sa do toho ísť znova aj keď pred tým milión druhov orechov a kombinácii išlo úplne na pohodu. Ale akurát mi došlo kilo pistácii a chcem urobiť nejaký krem na štýl tej náplne v dubai chocolate takže možno sa ozvem ze čo a ako