icon

Výroba syru

avatar
jadr
6. mar 2017

Ahojte priatelia
Nenasli sme forum pre syrarov (budeme radi za pripadne poradenie) ale riesim problem ze robime detom z kravskeho mlieka, pouzivame syridlo ale nevieme prist na to preco neni vzdy dobre...skusali sme robit aj z toho isteho mlieka v dvoch nadopach naraz pouzili rovnake mnozstvo vsetkeho ale syr vo vysledku bol jeden dobry a druhy bol akoby riedky a obasahuje vela vody...Viete poradit preco sa tak deje?
pasterizujem na 70stupnov, ochladenie a davam syridlo .

avatar
drobcek26l
6. mar 2017

Ja robim syr vo veľkom ktorý aj predávame, mliecko sa ohrieva na max 38 stupňov, potom sa vylieva do nádoby so syridlom kde sa nechá 25-30minut stať. Potom sa pokrája (rozhabarkuje) na drobne časti a zaleje sa 70stupnovou vodou. Nechá sa stať 45 minút a az potom sa odtiaľ berie do plienky a nechá sa v nej do druhého dňa

avatar
zitaje
6. mar 2017

Ja ohrievam mlieko na 68-70°C, treba mať teplomer. Potom miesam syridlo, nechám odstáť, rozmiešam, znova nechám odstáť, potom vyberám do sitka.
Keď je syr riedky, možno je málo syridla. Časom sa to podda 🙂 najlepšie sú bylinkove. Treba veľa skúšať 🙂