icon

Výživa detí v materských školách - jedálničky

daisy77
22. sep 2014

Ahojte mamičky, chcela by som Vás poprosiť o spoluprácu, ak Vám nie je jedno čo vaše deti denne jedia v MŠ. Mnohé vieme, že stravovanie v škôlkach nie je práve ideálne, i keď osoby za to zodpovedné tvrdia, že iba dodržiavajú "normy", ktoré sú však zastranné a nemenené desaťročia. Touto cestou Vás prosím o zaslanie jedálničkov z MŠ Vašich ratolestí. Buď priamo do vlákna alebo do súkromnej pošty. Jedálničky budú z analyzované z hľadiska živín v rámci jedného projektu v oblasti výžvivy detí v školských zariadeniach.

Budem Vám veľmi vďačná. ĎAKUJEM ZA SPOLUPRÁCU.

Výživa detí v materských školách - jedálničky
brumka
23. sep 2014

podla mna strava v skolkach/skolach na SR je na velmi kvalitnej urovni aspon co som aj videla moja mama robila kucharku na druhom stupni. pozrite si ako jedia deti v inych krajinach a hlavne Uk a USA tak budte radi co mate ze deti maju polievku, natierky. a nie kazdy den len nieco mlete, hranolky a pizzu a burgery. a to ze narasta obezita a ADHD je pricina dnesnej doby a rodicov. aj nas pediater tvrdi ze ADHD ma tolko deti ze nedivme sa lebo je strane ulietana doba a kolko rodicov ani nema cas sa detom venovat na urovni ako potrebuju

u nas maju ovocie takmer kazdy den , salaty mi dcera skoro vzdy je a konecne sa naucila jest mliecne polievky co mi od 2 r nechceôa nic. a to ze piju pigy tak no co zabijem sa, a radcej nech pije sirupovu vodu ako daky jupik z obchodu kde je este vac cukru a chemie

pallacinka
23. sep 2014

Podla mna strava na Slovensku nie je idealna (prilis vela chleba/peciva, malo suroveho ovocia a zeleniny, sladene napoje) ale v zahranici je to naozaj este horsie. Nasa mala ma bezne na obed pizzu, hot dog alebo klobasu, ak maju vynimocne rybu tak zasadne vyprazanu a s majonezovym salatom. Takto to inac bolo uz aj v jasliach pre deti od 1 roka. Zato na pitie maju bud vodu alebo nesladene ovocne caje, a desiaty a olovranty nosia rodicia, takze aspon tymto sposobom mame sancu to trochu vylepsit.

libka1
23. sep 2014

@brumka to mi pride odveci povedat ze strava v SR skolach/skolkach je dobra lebo v USA a UK jedia tak ako jedia... to este z tej stravy co davaju tu nerobi dobru stravu 🙄 len o nieco lepsiu...

zuanach
23. sep 2014

Ťažko bude pôvod ADHD v strave z MS....väčšinou sa to u deti prejavuje už skôr, čiže pôvod treba hľadať inde......tieto iniciatívy milujem....

brumka
23. sep 2014

@libka1 podla mna strava je super, a co je zle na pecive, kto sa hybe a cvici nepribere.u nasd avaju aj biele aj celozrnne

libka1
23. sep 2014

@brumka tak mozno v niektorych skolkach ano, v nasej urcite nie... inac nemyslim si ze ty mas objektivny pohlad ked tvoja mama robila kucharku... to neber v zlom, len je to proste moj nazor.. vyraz super sa mi teda k skolskej/skolkarskej strave na Slovensku zda byt mierne neadekvatny 😀

vevesh
23. sep 2014

@pallacinka nie vsade v zahranici je zle - Vid nemecko, belgicko, francuzsko... a pokial viem tak uk detske stravovanie prechadza "renovaciou " - maju problemy len s rodicmi, ktori ficia tiez na mekki, Pizza a co. Strave.. 😎
A vzdy je co zlepsovat pokial ide o Nase deti, nech su na sk ci v zahranici ci kdekolvek.. 😎

brumka
23. sep 2014

@libka1 mne v jedalni vzdy chutilo aj na strednej skole. niet nad uvarenu zeleninovu polievku a kolozvarsku kapustu alebo ine. takze pre teba bude objektivne co? 10 mamin co skolksku jedalen obisli zdialky alebo niekto kto tam robil?

ja si den bez krajcu chcleba neviem predstavit a take male dieta tiez nie co potrebuje rast a vyvijat sa. ADHD je uz v 90% len vyhovorka rodicov

pallacinka
23. sep 2014

@vevesh Tak my sme v Nemecku 🙂 A bola v jasliach, teraz je v druhej skolke a je to vsade rovnake, u nas vsetky skolky v meste maju rovnakeho dodavatela, ani najvacia s vyse 100 detmi nema vlastnu kuchynu.

libka1
23. sep 2014

@brumka ja som tiez jedavala v skolskej jedalni, aj tie maminy, vo vela skolkach dokonca robia ochutnavku natierok.. viem ze sa vela zmenilo a budes sa cudovat ale moja svokra bola veduca skolskej jedalne a tak ako vsetky kucharky stade vlacila domov plne tasky (este 3 roky dozadu, uz je na dochodku) a ked sme prisli na navstevu tak nam to davala jest... ani slovom netvrdim ze to jedlo nebolo dobre, taky priemer, ale zdrave urcite nie... to uz je pohlad kazdeho jedneho cloveka co povazuje za zdrave, ja stravu v SR skolkach (dobre, aby som bola uplne objektivna konkretne v nasej na zaklade jedalnicka) nie.

libka1
23. sep 2014

@brumka teraz vidim ze si este dopisala cosi, tak este k tomu, proti chlebu nemam absolutne nic, ale nemusi byt 3x denne a k ADHD sa nevyjadrim, lebo o tom neviem nastastie nic, ty si s nim zacala argumentovat 😅

brumka
23. sep 2014

@libka1 tak strava aj nieco stojia prosim su tu sukromne skolky. a k tomu noseniu omov moja mam si domov nikdy mimo mlieka a co ostalo z jedla aby sa nevyhodilo lnen to zobrala za roky co tam bola ale poznam kucharky co brali aj maso. to sa mi nepacilo ked niekto okradol deti. ale ano kazda skolka to iny persobnal a jedalnicek ale jasom zo stravou spokojna sice obcas bysom prijala cistu vodu na pitie ale s pecivom problem nemam aj doma ho jeme 2x denne

brumka
23. sep 2014

@libka1adhd pisala daka ina maminka nemam cass citat vsetko lebo sa dcerke venujem

libka1
23. sep 2014

@brumka my v meste sukromnu skolku nemame a nevidim fakt dovod aby si taketo divne argumenty vytahovala. preco by niekto mal davat dieta do sukromnej skolky aby malo poriadnu stravu? ja ti nevyvraciam ze mozno jedalen kde varila tvoja mama bola jedna z tych lepsich, ja pisem o tej nasej...

vevesh
23. sep 2014

@pallacinka tak v nasom meste je to ine - takmer vsetky ms maju vlastnu kuchynu, dodavatelia su rozni - a zasadne varia bio - sezonne veci a ziadne polotovary ( dokonca aj cesto na pizzu robia sami...), napr. Pecivo dodava u nas najblizsie Oko- bio pekaren - a viem, ze dodava len nas skolku, skolka o 10 m vedla ma inych dodavatelov...
A pokial viem,tak nedavno bolo odsuhlasene vladou, ze suroviny pre ms / zs musia byt bio..( ale neviem, ci pre cela nemecko alebo len Bundesland..)

brumka
23. sep 2014

@libka1 nasa znama dala dieta koli strave do bio skolky a dieta jej este viac donicili. ale to uz je extrem.

libka1
23. sep 2014

@brumka tak sorry, ja som ho zaregistrovala len na samom vrchu tejto strany v tvojom prispevku, asi som nieco prehliadla co pisal niekto predtym...

brumka
23. sep 2014

@libka1 v pohode, len sa mi nechce ku kazdemu daco vypisovat len som vseobecne dala svoj nazor a ty si zareagovala.

libka1
23. sep 2014

@brumka oki, tiez uz idem robit radsej lebo ma vyhodia z prace 😀 bio by bolo zas na dlhu a vasnivu debatu 😀 praxovala som na biofarme a nejak ma to nepresvedcilo 😀 v tomto by sme mozno boli zajedno...

brumka
23. sep 2014

@libka1 ja mam bio farmu na zeleniu a ovocie pri dome a tiez by som to ako bio nekupovala ale cenu maju dobru
takze v tomto a zhodneme 🙂 ved sme tu nato aby sme diskutovali a nehadali sa, jasne na strave deti a v skole sa da pracovat ale to je dlha tema a financie

sweetsuzi
23. sep 2014

Este som zabudla ze nasa skolka vzdy v oktobri robi ochutnavku jedal, pre rodicov a pribuznych takze ma clovek aspon predstavu co detom davaju. Ja som spokojna, paci sa mi ze si vyberaju napriklad ovocie od lokalnych pestovatelov a tiez potom co citam tak som rada za celozrnny chlieb a pecivo, nesladenu vodu a tiez za maslo miesto margarinov ... myslim ze sa vsetko da, ked sa chce aj v statnej skolke, je to len vec pristupu.

ikika
23. sep 2014

@brumka @pallacinka ja tiez nehovorim, ze zlozenie jedalnicka (teda konkretne chody) nie su zle zostavene (trochu viac ovocia a zeleniny by vsak tiez nebolo na skodu)... len sa pouzivaju podradne suroviny, najlacnejsie - to je moj hlavny problem...

Mam sesternicu v Luxe... a v skole maju velmi zdravu stravu - 2x tyzdenne ryby, zeleninove jedla, maso... veduca tej skolskej jedalne je nejaka makrobioticka, ale dopraje im aj maso... a maju ale az moc zdrave jedla... 😀

pallacinka
23. sep 2014

@vevesh Tak to mate stastie, tu nic ine na vyber nie je. Najhorsie je, ze vsetci rodicia su spokojni takze pustat sa do nejakeho boja za zmenu by bol boj proti veternym mlynom. Iba ak by to prislo zvrchu, ale o ziadnom novom zakone alebo nariadeni som nepocula.

pallacinka
23. sep 2014

@ikika O surovinach, ake sa tu pouzivaju, nic neviem, takze nemozem sudit. Platime ale 3 Eura len za obed (bez polievky, cisto len hlavne jedlo a vynimocne dezert) tak dufam, ze nebudu uplne z tych najlacnejsich.

ikika
23. sep 2014

@pallacinka fuha, dezert? Ale polievku nenavaria... tak to nemate moc fajn... 😒
Zlozenie jedalnicka asi nemate najlepsie... ale suroviny mate isto lepsie - celkovo su na zapade kvalitnejsie suroviny... aspon to je fajn 😅

pallacinka
23. sep 2014

@ikika Tu sa polievky vseobecne nejedia ako u nas, raz za cas maju polievku ako hlavne jedlo (s klobaskou samozrejme 🙂). Zato skoro denne ma doma polievku na veceru, nastastie sa to da takto kompenzovat. Suroviny su tu urcite kvalitnejsie, tak veru aspon v to mozem dufat 🙂

simca06022011
23. sep 2014

Ja pozeram jedalnicky pravidelne, ci uz predtym v jaslickach alebo teraz v skolke a musim sa zastat teda jedalni... jedlo maju v oboch pripadoch v poriadku, mne osobne prekaza obed typu "tvarohovy kolac" a olovrant k tomu lekvarova alebo nejaka buchta,ale to je vynimocne... Ale inak v poriadku, ku kazdemu jedlu maju ovocie/zeleninu, jedla su aj zeleninove atd. Zase co by sme chceli? Menej chleba, fajn.. a cim to nahradit,aby to deti aj zjedli? Kolko rodicov ma problem, ze deti nechcu jest to a hento... Keby im nebodaj urobili nejaku ovsenu kasu a pod, tak to by isto polka deti ani do ust nedala... Salatov tolko ani ja malej nedam doma, ako ich ma za tyzden v skolke aj ked je to pridane ku klasickemu jedlu (hovorim klasickemu, lebo su to bezne slovenske zauzivane jedla, cize ziadny ceasar salat, sushi a exoticke speciality). Ked som prestupovala na statnu skolku ratala som s tym, ze za 1,2 (ak vobec, co je stravna jednotka na dieta) + ak tak nejaky prispevok sa vela navarit neda z EXTRA bio-eko surovin. Neviem kto z rodicov, co sa ponosuju za 20EUR poplatok za skolku by doplatil este raz tolko dietatu za stravu. Ani ja nejdem na menu za 3,30EUR, lebo viem, ze to ani naaaaahodou nebude z najsurovin (aj ked to nemusi byt hned zle), ale v skolke ratam s mensou porciou, mozno nic extra ako losos, telacie, jahnacie a tuniak sa tam kazdy tyzden nenajde, ale dieta bude jest aj doma... este mam ranajky a veceru vo svojich rukach :P A podla toho jej jedlo doplname o domace ovocie a pod.
A sirupovu vodu raz za par dni.. no zblazdnime sa fakt... chodte niekam do zahranicia a najedzte sa tam :P V Taliansku som za dva tyzdne s malou skoro umrela a ked vidim co je moja neterka v UK tak mam tiez dost ;) Urcite mojej malej neublizi ziadna buchta s tvarohom a pohar sirupovej vody :P Alebo sladeny caj 🙂)))

simca06022011
23. sep 2014

@ikika co je to kvalitnejsia surovina? ;) myslis, ze tam v jedalni do mleteho hambacu pre 6 rocne dieta daju nieco extra? Ze to vypekaju na extra kvalitnom oleji a po kazdej porcii ho vymenia? ;) Alebo?? 🙂 pekne k tomu dostanu super hnusnu barbecue omacku a idu sa za tym popukat :P Ovocie tiez velmi nevidia 🙂

mia18112
23. sep 2014

@brumka Si ma pobavila o tom ADHD.....Vidno, ze o tejto tematike nemas ani ponatia.

brumka
23. sep 2014

@mia18112 ked myslys moja starsia mi od narodenia neprespala za 24h viac ako 7h a to po poljhodkach v 7 mesiacoch skoro sama chodila. prvu noc mi prespala v 2r a to som sa tak tesila ze mi spala od 22-5h rana a cely den bez spanku fungovala. a nerobim z toho daku vedu ze mam zive dieta, som rada ze len lnelezi a nekysne, sportuje beha co doteraz ani jej rovesnici nerobia.