icon

Výživa detí v materských školách - jedálničky

daisy77
22. sep 2014

Ahojte mamičky, chcela by som Vás poprosiť o spoluprácu, ak Vám nie je jedno čo vaše deti denne jedia v MŠ. Mnohé vieme, že stravovanie v škôlkach nie je práve ideálne, i keď osoby za to zodpovedné tvrdia, že iba dodržiavajú "normy", ktoré sú však zastranné a nemenené desaťročia. Touto cestou Vás prosím o zaslanie jedálničkov z MŠ Vašich ratolestí. Buď priamo do vlákna alebo do súkromnej pošty. Jedálničky budú z analyzované z hľadiska živín v rámci jedného projektu v oblasti výžvivy detí v školských zariadeniach.

Budem Vám veľmi vďačná. ĎAKUJEM ZA SPOLUPRÁCU.

Výživa detí v materských školách - jedálničky
zuzkat1
24. sep 2014

@betuska22 to Urcite nie...Ved to by mohli kazdemu extra robit na zelanie...neexistuje jedlo ktore ma kazde dieta rado...

liz_lemon
24. sep 2014

@brumka ja mam kapra radsej ako pstruha, a to uz kazdy pozera na mna, ci som sa nezblaznila 🙂
ryby smrdia, to je jasne, ale napr. otec mojho priatela je rybar, a on ma doma taky "bazen", kde sa tie ryby este precistia, tym padom smrdia ovela menej

ikika
24. sep 2014

@betuska22 @brumka ved ide o to, ako pise @liz_lemon ... a deti sa casom naucia, ze zostanu hladne... a medzi detmi, by si sa cudovala, inak chuti 😉 - mne tak mala napr. zjedla jogurt!!! 😎

@libka1 @zuzkat1 no, tie margariny... sorry, ze sa miesam do debaty, ale z margarinov mi vlasy dupkom stoja... ani nejde tak o chut, ale co to je a ako to vznika... ta (pa)chut je len nadstavba 😅

libka1
24. sep 2014

@betuska22 to by sa nedalo zvladnut, kazde dieta nieco neje, kucharky by sa zblaznili a nic ine by nerobili len vymyslali nahrady 😅 ked mu das ranajky tak doobeda vydrzi... ak teda ranajkujete, lebo som si vsimla, ze mnoho mamiciek povazuje desiatu v skolke za ranajky a dieta ide do skolky hladne. toto nedokazem ja osobne pochopit... moje bez ranajok z domu nejdu ani na krok, jedine ked zaspime ale aj to im strcim do ruky aspon rohlik nech ho cestou jedia.

libka1
24. sep 2014

@ikika ja viem ze to je humac, preto to nekupujem... tiez mi nejde az tak o chut, je mi jasne ze to za tych niekolko rokov co som to nejedla urcite vysperkovali, hlavne ked vidim ze to ludia kupuju vo velkom... moje deti tie natierky jedia a chutia im, okrem teda schrekovej 😀 tu odmietaju... ale fakt by som bola ovela spokojnejsia keby to robili z normalneho masla a nie tychto nahrazok...

ikika
24. sep 2014

@libka1 presne tak... ja davam vacsinou na ranajky ovocie alebo nieco lahsie (jogurty, zial, nezje - by to boli idealne ranajky v takomto pripade), lebo o hodinku a pol uz desiatuju... a hlavne, desiatuju aj olovrantuju tie chleby, ovocia nikde... 😒

zuzkat1
24. sep 2014

@ikika ja viem ako sa vyrabaju... Ale mne to chuti... Ja razim nazor ze vsetko na co mam chut..Samozrejme s mierou.

ikika
24. sep 2014

@zuzkat1 jasne, ked Ti to chuti, tak raz za cas... si dospela, rozhodujes sa sama... 😉
Ale v skolke by to nemali podavat a este 2x denne... 😕 😠

zuzkat1
24. sep 2014

@ikika tak ako vravim neviem co davaju do natierok ale mavaju aj chlieb s maslom a to davaju klasicke

zuzkat1
24. sep 2014

@libka1 moja doma neranajkuje🙂 ona pred 9tou neje ani cez vikend,takze pre nu su to v skolke ranajky

libka1
24. sep 2014

@zuzkat1 chlieb s maslom aj u nas davaju klasicke maslo, ale to maju tak raz do mesiaca...
tak nasi ranajkuju s radostou, dnes mali ovsenu kasu s brusnicami a semiackami a spraskali ju za minutu... ja som tiez kedysi neranajkovala a potom som sa prinutila zacat, bolo to tazke, ale teraz bez jedla ani ranu... pre mna je to velmi dolezite...

zuzkat1
24. sep 2014

@libka1 mne skor vadia polotovary...

libka1
24. sep 2014

@zuzkat1 tak to zas musim nasu skolku pochvalit, tie nam nedavaju 😵 varia vsetko sami...

zuzkat1
24. sep 2014

@libka1 ja som zacala ranajkovat po nastupe do roboty a bola to chyba...pribrala som a uz sa toho neviem zbavit...mala som 23

zuzkat1
24. sep 2014

@libka1 tak tu davaju take ze tvarohove gulky a asi aj zem.kasu

ikika
24. sep 2014

@zuzkat1 aj ranajkovat sa treba naucit - ja som volakedy tiez neranajkovala, ale dnes uz ranajkujem pravidelne a vediem k tomu aj deti...
Jeden moj znamy bol u dr. a ten na neho tak nahucal, ze "jeho nezaujima, ze mu ranajky nechutia, ale ranajkovat musi, ze telo to potrebuje na start do dna"... myslim, ze to bol endokrynolog... 😉

A ano, polotovary su tiez humac... a to davaju v skolke?
Ak odmyslim tu "detsku vyzivu" uzasnej korporatnej znacky CBA... 🙄

zuzkat1
24. sep 2014

@ikika ja som ranajkovat opat prestala lebo mi to nerobilo dobre...aj ked to neboli ranajky ako u vas,jedla som cca o 9:30 lenze na mna skoro... Ja jedavam az obed...ked ra rano najem tak mi je potom zle...a tak nenutim ani malu...okolo 9tej uz sa naje

horana
24. sep 2014

Ranajky su urcite dolezite, ale vacsina ludi na ne pravom nema cas, nakolko jest hned po zobudeni, kym este konkretny clovek nema nastartovany traviaci system je vysoko kontraproduktive, cize napr. ten vyssie spominany odbornik endokrynolog ako to uz byva nevidi za dvere svojej uzkej specializacie a obludzuje ludi. 😠
Niekomu sa mozno travenie nastartuje rychlo, niekto potrebuje par hodin, ak vstavam o 5, o cca 8 sa mozem naranajkovat, ale nic sa nestane ani kebyze to presuniem na 9, skor vsak nie! Ved to brucho, creva este nie su aktivne, to je ako mat nasucho sex, dakujem pekne. Ale tieto cas. moznosti som uz mimo dom, tak si musim brat so sebou.A veru si aj bravam, je dolezite ranajkovat. Deti mi pred skolkou/skolou tiez nechu jest, nakolko tam sa len zobudia, obriadia a keby do uplne nenastartovaneho traviaceho traktu dzgali nieco len preto ze to maju stihat este doma, bola by to zaloha priberania.
Nicmenej je dobre sa kvalitne a vela naranajkovat, stale plati ono tradicne: ranajkuj ako kral, o obed sa podel s priatelom a veceru daj nepriatelovi. Po 17-18 uz nejest. Vacsinou ale toto nie je mozne dodrzat ked clovek ma prve jedlo az obed. Preto ranajky jednoznacne ano.
Co sa tyka ranajok, deti jedli az v skolke desiatu ale de facto to boli pre nich rajanky, nakolko vzhladom na to kedy vstavaju tak o tej cca 9-9:30 to tak vychadza. Nie je dolezite nejake slovickarenie. V skole im dovluju najest sa este pred prvou hodinou, kto zacne mat hlad a nestihol uz doma.

brumka
24. sep 2014

@ikika mne mala zacala jest obcas jogurty co mi papa mensia, zas mensia blbosti co isi obcas da starsia 🙂 ja napriklad pomazanky kde je maslo ci margarin nezjem ani mlieko to asi deti maju podedene po nas ale davala som im to jest od mala ale no nic chute su chute

zuzkat1
24. sep 2014

@horana presne suhlasim a na mna to pribratie aj plati...a neslo to dole...potom 2 deti a uz sa toho asi nezbavim

daisy77
autor
24. sep 2014

@luciahromadkova presne, treba si to nastudovat, lenze zial MS nedodrzuju ani zakladne normy a oni su prevadzkovatelia, takze by mali mat o tom vedomosti. Poviem priklad DDD maleho stravnika (ktory by mal v MS dostat 65% denny zivin) napr. vit.C je okolo 60mg, podla poslednych analyz z jedalnicka dostanu deti 7mg (malo ovocia, malo zeleniny ako zdroj vit. C), riboflavin DDD 0,8mg, dostavaju 0,23mg. Takze my mozme hodnotit, ze jedalnicky su prestre, zial i tak nie su dodrzane ani zakladne normy, ktore zakon uklada.

ikika
24. sep 2014

@horana tak ja neviem, este som nepocula, ze prve jedlo ma byt az po 3 hodinach od zobudenia - myslim uprimne, nie ironicky... 😕
Ved cele telo oddychuje cca. 8 hodin, niekto dlhsie, niekto kratsie... to je uz dost dlha pauza... aspon si myslim... 😕

U nas je to tak, ze sa zobudime, ideme sa umyt a porobit vsetky tie hygienicke zalezitosti... oblecieme sa... uz sme sa trosku rozhybali... ideme papat... odchadzame alebo zostavame... 🙂

Ale jasne, kto neranajkuje, tak neranajkuje, ja nikoho nepresviedcam... kazdy sme ini... 🙂

@brumka
@zuzkat1

ikika
24. sep 2014

@brumka ano, aspon na nieco je ta ziarlivost dobra... mne tiez uz 2x zjedla jogurt kvoli malej... 😅 😀
To som skusila uz fakt vsetko - aj cokoladovy... 😉
A aj ked dbas na stravu velmi, tak uz to druhe dieta sa "zvezie" so starsim... pri prvom mnoho veci proste doma nedrzis alebo proste podavas niektoru potravinu neskor, pri druhom sa to tak uz neda - presne, ako pises... 😕 😉

Hej hej, presne tak, kazdy ma svoje chute... preto ju napr. do tych jogurtov nenutim - ponukam, snazim sa, ale nenutim... 😎

brumka
24. sep 2014

@ikika napodobne a jasne uz sa to neustriehne ked mensia chce to co starsia apredsa starsiu nebudem drzat od sladkosti. obezitou netrpi vela vysportuje

horana
24. sep 2014

@ikika Telo je samozrejme po noci oddychnute ale travenie este "spi", musi sa nastartovat a to u roznych ludi trva roznu dobu, vacsinou vsak par hodin, ked sa je skor, nestravi sa jedlo dobre. Vidno to aj na jemnom pocite hladu, skor takej akoby jemnulinkej tenzie v zaludku, kym nie je, netreba jest.
Podla mna je ta doba individualna,cca 2hod po zobudeni, niekto 1, niekto 3...
Ja uplne na rano len vypijen caj/vodu s citronom.

ada510
24. sep 2014

Ahojte môj syn este do škôlky nechodí ale roky som strazila deti a vyzdvihovala ich zo škôlky nedávno este aj svojho brata mňa viac ako jedálniček trápi to že v skoro všetkých škôlkach podávajú detom sirupovu vodu a este chcú aby ste tie sirupi kupovali a nosili do škôlky akoze toto je podľa mňa vrchol ja niesom biomatka ale som zubná sestra a sama viem čo to zo zubami spravilo vtedy mne pred 20 rokmi totálne som mala rozleptanu sklovinu nevravím aby to prestali pit úplne ale kazdy deň a niekoľko krát he podľa mňa moc ale ako tomuto zabrániť aj keby to nedávali len môjmu dieťaťu nič tým neziskam bude mi nariekať že chce to čo majú aj ostatné deti ...nuž ,,normy,,

jaruska6
24. sep 2014

😠 Ahoj, tak ja sa tiež pridávam k maminám nespojkojným s jedálničkom a pitným režimom v MŚ.Nátierky by som ešte ako tak predýchala, aj keď sú s mastným margarínom (2 krát som ochutnala, no hnus).Obedy musím pochváliť sú celkom chutné aj vyvážené, aj keď mi tam zas chýba viac zeleniny, a tá sirupová voda, no otras 😠 .Celkovo mi chýba v jedálničku viac zeleniny, však do týždňa majú vňaťku z cibule a kúsok nejakej mrkvy, príp.papriky...proste nič moc.Ovocie im nedávajú žiadne, dokonca keď som malému nachystala do misky a nech si zje v škôlke učiteľka na mňa vybehla vraj je to zo zákona zakázané.Tak som jej povedala, že taký zákon nepoznám, nakoniec argumentovala šk.poriadkom a keď 3 krát prinesie syn ovocie vraj ho može riaditeľka vylúčiť zo škôlky.No ide ma od jedu puknúť. 😖 😠 Do škôlky ako rodič mám priniesť čaj, a cukor, keď som sa rázne ohradila, že cukru je všade dosť a nesúhlasím so sladením čaju, ostatné mamičky (okrem jednej) ma prehlasovali a učiteľka vyhlásila, že môjmu synovi bude dávať len vodu 😖 ..no som v nemom úžase. Kde to preboha žijem ....???Viem, že za tá suma kt.platím za stravu je kompenzovaná kvalitou, ale zbytočné pchatie cukrov do detí, kt. sú potom hyperaktívne, nevedia sa sústrediť je riešenie???? Kočky som na prášky ☹ MŠ je málo, človek je rád, že Vám tam vôbec dieťa príjmu, ale s toľkými problémami sa boriť...suma sumárum je to všetko o ľuďoch a o tom , že kde nie je vôľa, nie je ani cesta 😒

ikika
24. sep 2014

@brumka sladkosti, take tie "naozajstne" 😅 , sa mi este podarilo malu (tu mensiu) uchranit... uvidime, ako dlho este... 😀
Ale napr. ani starsej nedavam velmi sladkosti... obcas dostane na ranajky kakao s piskotkami, ked pyta, obcas, velmi vynimocne, jednu tycku kindercokolady, obcas kindervajco alebo po jednom gumenom cukriku... ale obmedzujem na minimum - zatial sa mi ju podarilo vzdy osalit, ze som jej dala hracku z kinderka a do misky som jej natrhala na kusky len mensiu "polovicu" kindervajcovej cokolady... no jo, co uz so mnou... 😅 😀

Ale Hipp-tycinka alebo Alnatura (co su vhodne od roka), tak to obcas dam obom... a velmi su rady, ked im dam tie vyzivky na pitie (Sunarek do rucky, Hipp alebo babylove - s tym vrchnacikom)... a to som spokojna aj ja... 😅

Kedze mi neje jogurty, tak obcas dam aj Monte 🙄 alebo radsej Landliebe cokoladovu krupicu... ale najradsej uvarim doma puding, krupicu alebo nieco podobne... 🙂

ikika
24. sep 2014

@ada510 @jaruska6 u nas je, nastastie, moznost na pitie cista voda... aj ked sirup obcas maju k nejakej desiatej... ale ok, to akceptujem...

Co mna na tom stve je, ze vody sa idu napit sami do kupelnicky, kde si umyvaju zuby... maju tam kazdy svoj poharik... LENZE!!! - v tom pohariku ma predsa zubnu kefku!!! 🙄 😠
Toto tiez este budem riesit... 😀
Asi jej dam do skrinky flasku a nech chodi pit tam... ja neviem, ten postup opisany vyssie, sa mi zda trochu nehygienicky... kam daju zatial tu kefku??? 😕
A ako casto im tie pohariky umyvaju??? 😕 🙄 😖 😠

Je toto, podla vas, normalne??? 😕

ada510
24. sep 2014

@ikika to je ako diskriminácia deti čo chcú pit vodu ...:/ tak dávajte fľašku s vodou zakázať to nemôžu...
@jaruska6 áno to aj moja mama musela nosiť bednicku jabĺk raz za mesiac plus sirup nechápem za čo tam človek platí a stale to tak je...ono ked už sa inak nedá aspoň treba viesť deti k tomu aby si po sladkom či po dzusoch vyplachli aspoň ústa čistou vodou...;)