icon

Zdravšie alternatívy ku granku

12. sep 2025

Co dávate deťom miesto klasického granka, napr na krupicovu kašu? Dnes som to po rokoch ochutnala, a následne prečítala zloženie. Mam dosť.

Strana
z2
minenkaa
12. sep 2025

@anonym_autor mi vanilkovy cukor ,škoricu a maslo
A staci spraviť obyčajne kakao

minenkaa
12. sep 2025

Mňa tak zaujalo na tejto otázke,naozaj sú ľudia už takto bkbi a nedokážu nájsť zdravú alternatívu na obyčajne granko,čo je humus už dobrých 15 rokov

hipuska
12. sep 2025

posypat cukrom, kakaom alebo skoricou a poliat roztopeným maslom. To je kasa mojho detstva.

viestta
12. sep 2025

klasicke praskove kakauo a praskovy cukor. Krupicu osladim aj ked ju dovarim, takze toho cukru uz len ak symbolicky. Ja si davam skoricu

kavasmliekom
12. sep 2025

Moje deti nechcú Granko. Viac im chutí s kakaom, krupicu pri varení osladím, takže ani cukor nechcú. Len veľa masla a kakao. Alebo ešte Skoricovy cukor.

anonym_31d24f
12. sep 2025

https://www.cokoladovnatroubelice.cz/kakaovy-pr...
Toto, to zlozenie a chut je uplne o inom.. granko je presladena zbrnda, co okolo kakaa len preletela
My kupujeme uz len to vacsie 800g balenie, rovno viac kusov, takze na rok mame postarane

lilianka28
12. sep 2025

@anonym_autor My sme s grankom/kakaom kašu ani neposýpali. Vždy len škorica, cukor, maslo.
Granko nahradiť normálnym kakaom. Dosladiť podľa chuti čím chceš (cukor, med, čakankový sirup, javorový sirup...)

levantinka
12. sep 2025

Kvalitne raw kakao ktore obsahuje vela antioxidantov, mineralov a prospesnych latok a kokosovy nerafinovany cukor, ktory tiez obsahuje prospesne latky.

oskvarka
12. sep 2025

@anonym_autor čisté kakao a trochu medu škoricu hrozienka ďatle a karob ale ten je najchutnejší pre mňa na pšenovu kašu

moonlight1210
12. sep 2025

Pouzivame vymiesane dobre kakao s praskovym cukrom.
Pomer podla potreby a chuti.

Skoricovy cukor si robim z krupicoveho cukru a mletej skorice.
Nasypem do pekneho zavaraninoveho pollitroveho pohara vrstvu cukru a trochu mletej skorice a zamiesam. Takto opakujem, az kym nie je plny, zavriem, este raz pretrasiem a mam zasobu aj na par mesiacov. Chuti presne ako ten z balickov.

Detto si robim vanilkovy cukor, ked do krupicoveho nastrkam zvysky vyskrabanych vanilkovych luskov nastrihanych na cca 5 cm kusky. Sem-tam pretrasiem pohar, nech sa to vzdy nanovo premiesa.
Cukor nimi nasiakne a nemusim pouzivat ten vanilkovy/vanilinovy zo sackov.

Ako zaklad na to pouzivam trstinovy cukor. Da sa kupit ako krupica i mlety (praskovy). Vie sice po case stuhnut na hrudy (naberie vlhkost), ale da sa lahko tlakom (napr. lyzicou) zase roztlacit a rozmiesat.
Ten so skoricou na hrudy nestuhne nikdy, lebo ho prasok skorice drzi obaleny a nelepia sa zrniecka k sebe.

A ked ho mas namiesany v nejakych peknych poharikoch (ja to mam v poharoch od medu, v tvare dzbanika s uskami), daju sa pouzit este aj ako pekna dekoracia v kuchyni na polici.

autumn1
12. sep 2025

Kvalitne kakao alebo skoricu

autor
12. sep 2025
@minenkaa

Mňa tak zaujalo na tejto otázke,naozaj sú ľudia už takto bkbi a nedokážu nájsť zdravú alternatívu na obyčajne granko,čo je humus už dobrých 15 rokov

@minenkaa vieš čo, nemýlim si, ze som blbá, len ma zaujíma názor a skúsenosti druhých ľudí. Ja som na tomto fóre objavila veľa zaujímavých vecí a tipov. Aj konkrétne v tejto diskusii. A teda, fascinuje ma, ako sa nad tým niekto dokáže pozastavovať a nazyvat ľudí blbými.

autor
12. sep 2025
@anonym_31d24f

https://www.cokoladovnatroubelice.cz/kakaovy-pr...
Toto, to zlozenie a chut je uplne o inom.. granko je presladena zbrnda, co okolo kakaa len preletela
My kupujeme uz len to vacsie 800g balenie, rovno viac kusov, takze na rok mame postarane

@anonym_31d24f toto vyzerá zaujímavo

luccija
12. sep 2025

@anonym_autor toho Granka nedávas veľa zloženie skoro všetkého je strašné.Celkovo tá kaša má nulovú výživnú hodnotu.Skor by som pomlela ovsené vločky a z toho kašu.Ale klasickú krupicu varím s vanilkovým, škoricovým cukrom, alebo trocha medu a hore dávam kakao maslo môžeš aj banán na jemno, postrúhaný jablká, suseda dáva hore kokos, hrozienka more možnosti...

anonym_4a3878
12. sep 2025
@anonym_autor

@minenkaa vieš čo, nemýlim si, ze som blbá, len ma zaujíma názor a skúsenosti druhých ľudí. Ja som na tomto fóre objavila veľa zaujímavých vecí a tipov. Aj konkrétne v tejto diskusii. A teda, fascinuje ma, ako sa nad tým niekto dokáže pozastavovať a nazyvat ľudí blbými.

@anonym_autor obyčajné kakao. Biba má pravdu. A krupicová kaša sama o sebe je jedno nezdravé jedlo.

autor
12. sep 2025
@anonym_4a3878

@anonym_autor obyčajné kakao. Biba má pravdu. A krupicová kaša sama o sebe je jedno nezdravé jedlo.

@anonym_4a3878 zamýšľam sa nad otazkou, co je na krupicovej kaši nezdravé. Mlieko, krupica?

anonym_31d24f
12. sep 2025

Krupicova je v podstate fajn, samozrejme ak sa nerobi denne a je na spestrenie jedalnicka raz za cas. Kto ma cas a chut, moze si prečítať od vyzivovej odbornicky:
https://www.facebook.com/share/p/1CskAM6Bda/

anonym_496c6c
12. sep 2025

Ja dávam Granko len na krupicovu kašu a parené buchty. Tieto jedlá jem možno raz za mesiac, tak to nejako nehrotim. Kakao s cukrom funguje v koláčoch, v plnkach, proste tam kde sa to spojí dokopy. Pokial to nejedia kazdy deň (inak myslím že práve krupica nie je zrovna nutričné bohatá, ak ti ide o to) asi by som to neriešila.

mima172
12. sep 2025

Ja dávam buď kakao + ďatlový prášok alebo kakao + sušená trstinová šťava. Záleží od toho, čo mám aktuálne zamiešané v dóze.

anonym_496c6c
12. sep 2025

@anonym_autor nepovedala by som uplne že nezdravé jedlo, ale má málo vlákniny, bielkovín, je tam dosť cukru, skôr je to dezert ako výživné jedlo. Zasyti len na krátku dobu na rozdiel od napríklad ovsenej alebo pohánkovej kaše, tie sú aj oveľa vyzivnejsie.

liusa82
12. sep 2025

je to pravda že granko sa pokazilo.Vôbec to neni ono čo za môjho detstva bolo.Minule som ho po dlhej dobe kúpila.U nás tiež ide len klasické kakao.A ešte som od nich skúšala granko jahoda nejaká limitka tak to tiež absolútne nechodilo okolo jahodového mlieka čo som pila volakedy.Bývalo vždy buď banánove,vanilkové a toto jahodové.Akurát že toto nebolo granulované ale také čudné ako múčka a po jahodovej chuti stopa biedna.Takže ak by ste si to niektorá chceli kúpiť chuť nič moc a zbytočne vyhodené peniaze.No a k tej krupici tiež teda to spominane kakao klasické alebo maslo,škorica a cukor

anonym_17eeef
12. sep 2025

A čo je také v tom granku, že máš dosť? Išla som sa pozrieť, a práveže je to celkom čisté: cukor, kakao, vitamíny. Nič iné tam nevidim. Áno, cukor je zlý a najlepšie ho vôbec nejesť, ale ja som čakala nejakú riadnu chémiu, keď sem píšeš....

autor
12. sep 2025
@anonym_17eeef

A čo je také v tom granku, že máš dosť? Išla som sa pozrieť, a práveže je to celkom čisté: cukor, kakao, vitamíny. Nič iné tam nevidim. Áno, cukor je zlý a najlepšie ho vôbec nejesť, ale ja som čakala nejakú riadnu chémiu, keď sem píšeš....

@anonym_17eeef no, ze je to v podstate cukor, z toho mam dost

autor
12. sep 2025
@anonym_496c6c

@anonym_autor nepovedala by som uplne že nezdravé jedlo, ale má málo vlákniny, bielkovín, je tam dosť cukru, skôr je to dezert ako výživné jedlo. Zasyti len na krátku dobu na rozdiel od napríklad ovsenej alebo pohánkovej kaše, tie sú aj oveľa vyzivnejsie.

@anonym_496c6c na obale vidím 1,1 g cukru a vyše 10 g bielkovín na 100g. Cukor ja do kaše nepridávam, ani ju neposypam. Ovsena a pohankova kaša je fajn, sama ju jem, ale to ze ju budú jesť aj moje deti je pre mňa len romantická predstava.

anonym_4a3878
12. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_4a3878 zamýšľam sa nad otazkou, co je na krupicovej kaši nezdravé. Mlieko, krupica?

@anonym_autor krupica je v podstate hrubá múka. Čiže múka zaliata mliekom, cukrom a tukom.

anonym_4a3878
12. sep 2025

Podľa mňa to je dezert. Raz za čas. Nie jedlo na pravidelnej báze.

anonym_496c6c
12. sep 2025

@anonym_autor skus pohánkovú kašu nomina, tá je výborná, možno aj deťom by chutila. Či už dáš navrch Granko alebo počas varenia do nej škoricu/vanilku/kakao.

katka533
12. sep 2025

Normalne som ostala sokovana, vzivote ma nenapadlo pozerat zlozenie granka, jeme ho cely zivot. Urcite je to jedna z tych zdravsich veci

Strana
z2