Zdravý studený obed

katka1981
8. sep 2015

Ahojte. Dcerka je prvacka a ma celiakiu. V skolke jej ohrievali obedy v mikrovlnke. Nakolko sme proti mikrovlnke, rozhodli sme sa jej nosit do skoly ohriaty aby mo mohla ihned zjest. Je to zdravsie, avsak casovo nesmierne narocne. Zvazujeme jejk teda rano zbalit do skoly obed, kt. si potom len vytiahne z tasky, popripade jej ho kucharky daju z chladnicky. Mate prosim vas nejake skusenosti, napady, recepty, rady, kt. by nam mohli pomoct? Doteraz sme jej nosili polievku, hlavne jedlo, (k tomu salat). Dakujem za kazdy tip.

0silvia0
8. sep 2015

@katka1981 ja osobne by som vôbec netrvala na typickom hlavnom jedle. Kľudne to môže byť bezlepková obložená bageta, zapekané toasty (síce už studené, ale mojim deťom to nevadí) zelenina, ovocie, bezlepkový koláčik, jogurt, jogurtové mlieko... teplé jedlo môže pokojne zjesť až doma.

katka1981
autor
8. sep 2015

@0silvia0, ano, presne nieco take zvazujem, len este aby to dcerka zvladla, a nezavidela detom, viem ze raz sme jej do skolky dali gulas a nemala polievku, zdalo sa mi to zbytocne a bola smutna. Najradsej by jedlo to iste co ostatne deti. Premyslam sko nad nejakymi jednuduchymi RAW obedmi, aby bola syta a aby to malo pre nu co najvacsi prinos. Viem, ze sme navyknuti na teple obedy, ale surova strava je v konecnom dosledku najzdravsia. Ale neviem ani kde zacat. Dakujem ti moc za odpoved, ak ti nieco napdne, este napis, budem rada. Tiez zvazujem, ze teply obed (veceru), moze potom spapat doma. Ona veceria o 18. a vacsinou papa az do 19. 🙂 Len nechcela som aby mala hlavny chod (najvacsiu porciu) pred spanim.

tajka1986
8. sep 2015

@katka1981 neviem si moc predstavit tak male dieta jest studene obedy,chrumat salaty bagety atd. Jeden dva krat do tyzdna sa to da,ale stale?! chuda dieta...Polievku moze zjest aj na veceru,ale obed by mal byt teply...Radsej ozeliem mikrovlnku ako ju pchat studenou stravou. Alebo porozmyslaj nad objednavanim jedal z nejakej restiky bude to mat teple a rozlicne na kazdy den.

kadri
8. sep 2015

@katka1981 mam bezpsenicnu dietu a casto cestujem, preto si musim jedlo nosit so sebou, pripravene hned na jedenie. osobne si myslim, ze nutnost mat teply obed, resp. veceru je mytus. cinania jedia polievku rano, napoje piju teple, aj cistu vodu. mojich par tipov na jedlo so sebou (okrem klasiky - ovocie, zelenina, polystyreny), nemusi to ani byt v chladnicke, ak je to trebars len doobedu, takze to ani nejes studene: tvrde syry, cottage cheese, varene vajce, orechy, cestovinovy salat so zeleninou, placky, lievance, ovocny kolac z pohankovej krupice. mesove jedla jem len tam, kde sa pripravuju

katka1981
autor
8. sep 2015

@tajka1986, je kopec deti co maju celiakiu a v skole im jednoducho obed neohreju a musia mat len studeny obed. Navyse je dokazane ze surova strava je najzdravsia. Je to len zvyk mat teply obed. Preto sa snazim najst najlepsiu alternativu aby som na to nepozerala ze chuda dieta nema polievku a hlavne jedlo, co v konecnom dosledku, je sice skvely pocit pre zaludok ale ziviny mas zabite. A mikrovlnka je svinstvo strasne, mne je velmi luto, ze si ju mala uzila vyse roka v MS. Jednak to zabije vsetky ziviny (naco jest mrtvu stravu bez zivin) a este aj meni molekuly a jedlo moze byt karcinogenne. Keby jej ohrievali inak ako v mikrovlnke, zial neda sa, tak mi to nevadi.Objednavat jedla nechcem, pretoze ked jej to donesu v polystyrene alebo v umelohmotnom obale, tak uz ta mikrovlnka je super proti tomu. Chcem aby mala nami robene jedlo, lebo tomu verim co jej tam dam.

katka1981
autor
8. sep 2015

@kadri, tak takeho cloveka ako si ty tu hladam 😀 Napis mi prosim ta par tipov, viem ze casom si recpety aj vymyslim, len vies zatial zijem v tych stereotypoch, potrebujem poradit. My zvazujeme prejst na surovu stravu ale ozaj pomalicky a nie nasilu, jedlo musi chutit, clovek nesmie trpiet. Napr. stvrtok jej muz nemoze doniest teply obed, casovo to nestiha, tak jej urobim zemiakovy salat klasicky vianocny (majonezu nepouzivame, dam jogurt) a dam este na kocky syr aby bol syty. Myslim ze to je fajn, ten salat miluje. Da sa z neho paradne najest, bude ho mat v chladnicke, kucharky poprosime aby ho vytiahli skor, nech ho nepapa studeny. napadli mi potom lievance. Muz hovoril o cestovinovom salate, no ja mam pocit ze tie bezlepkove cestoviny su studene hnusne. Alebno mas tip ako taky salat pripravit aby tie cestoviny boli chutne? Nesmu vyschnut to mi je jasne. Chcem aby mala dcerka zdrave a aby si aj pochutila, aby nezavidela inym detom.

zitaje
8. sep 2015

@katka1981 tak jej rob rano kasu, ja to tak robievam, ked maju deti vela hodin, aby mali teple jedlo. Daj velku desiatu (t.j. studene) a varenu veceru.
K surovej strave - ja som za, ale v nasich zemepisnych podmienkach nie celorocne. Predstav si, ze si das teplu polievku a potom ides do fujavice. A predstav si, ze si das studeny salat, a potom ides do fujavice 😎 nehovoriac o tom, ze v zime ani nebude tolko zmysluplnej zeleniny.

prego81
8. sep 2015

Teple jedlo vôbec nemusí byt zdravšie.
Priprav jej niečo čo ma rada, nech sa do prípravy jedla zapojí...
Šaláty cestovinové (teraz sa "cestoviny" vyrábajú z kadečoho, napr. zo strukovín) Do zeleninového šalátu pridaj kuskus, kuracie mäso, vajíčko atd podľa chuti. Bezlepkové pečivo + rôzne natierky z byliniek, avokada, zeleniny, syr, údeniny (aj tie treba raz za čas 😉 )
Palacinky naslano (alebo aj nasladko) alebo tortilla naplnená podľa chuti
Niečo sladké na pečivo: arasidove alebo podobne orieskove maslo a džem a k tomu ovocie (banán, jablko ) Kľudne aj koláč+jogurt alebo studena pizza mňam.
A raz za čas snáď to teple jedlo z mikrovlnky nezaškodí
P.S. To naozaj závidí ostatným jedlo zo školskej jedálne??? 😲

katka1981
autor
8. sep 2015

@zitaje, rano pijeme smoothies. Potom papa az v skole. Ano presne tak rozmyslam nad tym, ze v zime je fajn teply obed, kt. zahreje.

katka1981
autor
8. sep 2015

@prego81, tak jej je luto ked vidi deti jest nieco co by jedla aj ona a ona nemoze. Aspon v skolke to tak bolo. Je to normalne ked deti maju napr. kolace a ona nemoze a predtym ich jedavala. Ja sa jej vobec nedivim. Ziadne dieta nechce byt ine. Myslim, ze ked dospeje do stadia, ze jej to je jedno, ze aj pre mna bude rozhodovanie lahsie. Predstav si ze milujes kolace alebo sladkosti ci nejake jedlo. Vsetky deti ho jedia a ty jedina z triedy mas nieco ine. Nebolo by ti luto? Tie cestoviny zo strukovin ma zaujali. Nevies k tomu nieco blizsie prosim?

syssu
8. sep 2015

@katka1981 skús cestovinový šalát zmiešať s bielym jogurtom, jedávam tak kukuričné cestoviny a sú fajn, aj keď je fakt, že na zjedenie nečakajú tak dlho.. alebo potom zvyknem robiť pšeno napr. so sušeným ovocím a nastrúhaným jablkom, určite by bolo fajn aj so zeleninou.. ak si na FB, pozri si stránku dobrožrútov, mohli by sa ti páčiť ich recepty..

katka1981
autor
8. sep 2015

Ten "studeny" obed, nemusi byt 5x do tyzdna, ale musim mat nejake tipy, ked nastane situacia, ze jednoducho to casovo nejde priniest par minut pred podavanim ohriaty obed. Aby to nebolo stale to iste, ono fakt ked clovek kazdy den vari polievku a hlavny chod, tak potom ozaj mu nejak dochadzaju napady. Musi to byt zdrave, chutne a rychle 🙂 Dakujem za kazdu odpoved, kazdy prispevok pomoze a pomohol.

katka1981
autor
8. sep 2015

@syssu, super, dakujem, pozriem. Presne ako pises to pseno, vela z tych potravin ma navyse liecive ucinky, len zhanam recepty ako pripravit nieco ozaj zdrave a hlavne aby si dcerka pochutila a nebrala to ako nevyhodu ale naopak ako prednost. Pozeram dobrozrutov, no super, prestudujem 🙂 No super, ze kokosova polievka s rezancami, pozriem este ci sa jedava studena alebo tepla. Ja som pozerala na webe ale nevedela som najst to co som hladala.

priadka
8. sep 2015

@katka1981 kedysi existovali take hlinikove obedare.
A poznas dnesne termosky na jedlo? Su nerezove, cize zdravotne ok. Viem si predstavit aj polievky, ktore by tam par hodin vydrzali neskysnut. Mame taku minitermosku a pouzivam to na vylety, 3 hodiny udrzi jedlo ozaj teple.

katka1981
autor
8. sep 2015

@priadka, v tescu som videla antikorove obedare aj niekde na webe a mali nejaky termoobal. To este popozeram. Dakujem za dobry tip 🙂 Presne toto som zvazovala. Doma to oskusame ze kolko hodin to vydrzi a logistika sa potom lahsie zorganizuje.

chmurkaxy
8. sep 2015

@katka1981 ahoj, odkiaľ si? V niektorých mestách majú škôlky (väčšinou súkromné,ale napr v BA aj štátnu), kde podávajú deťom bezlepkovú stravu. Predpokladám,že teplé obedy. Možno by si sa mohla spýtať,či sa od nich nedá odoberať a či to nevedia malej nosiť. V BA to bežné funguje tak,že jedna spoločnosť varí veľa skolkam a robí rozvoz.

dana_l
9. sep 2015

neviem ci u vas nieco dostat co je podobne tortillas a by to mohla jest. dovnutra dat salat, nejaku sunku, syr, uhorky, trochu rajciny alebo ine veci. teda tie veci ktore moze jest. zrolovat a moze to mat ako obed.

sisaka
9. sep 2015

my v skole nemame jedalen a tak si vsetky deti nosia jedlo z domu. Vobec netreba deti lutovat, aspon vieme, co jedia.
Tie spominane termosky vydrzia urcite do obeda, synovi niekedy davam, ked mame nejake jedlo, ktore nevadi, ze sa zmiesa, pripadne nejaku polievku, davam to tam horuce. Ma rad wraps (tortillas by mali byt bezlepkove, z kukurice), take ako pridala @dana_l , daju sa do nich dat napriklad aj platky/kusky peceneho maso - kura, morka, pripadne udeny losos napriklad so syrokremom... Receptov je vela zadaj si do google (ak vies po anglicky) kids lunch ideas, pripadne gluten free kids lunch ideas (alebo lunch box) urcite najdes nejake zaujimave napady, aby obed tvojej dcerky bol pestry (este jej budu deti zavidiet, ake dobrotky nosi na obed)

sisaka
9. sep 2015

@dana_l vy mate jedalen v skole, ci tiez vymyslas kazde rano, co zabalit?

dana_l
9. sep 2015

@sisaka nosia si jedlo z domu. vacsinou sa snazim im dat teple jedlo do termosky. ale uz som zistila, ze ono im to velmi dlho teple neostane aj ked to tam nalejeme uplne horuce. robim vela polievok a nejake jedla s cestovinou (kuraci paprikas, zapekanu cestovinu) alebo aj rezen, fasirku. no snazime sa ako vieme. a k tomu nejaku sladku vec a ovocie.

tova
9. sep 2015

ja mojim davam do detskej termo nadoby na jedlo. Teple vydrzi 5 hod, a studene 7 hod. Polievka, cestoviny, pirohy, k tomu cerstve ovocie alebo vyziva, a ina malickost. Aj teply toast sa da nakrajat a tam dat.

dana_l
9. sep 2015

@tova aku termosku pouzivas? lebo ja som nosila detom ked sme isli do zoo a po 4 hodinach to uz bolo studene. teda by som to ani ja nejedla.

tova
9. sep 2015

Thermos, v Whole Foods predavaju, zlto modra farba ale neviem ci na farbe zalezi, takto vyzera. a to este davam do vnutra Lunch box, necasovala som nikdy ako dlho vydrzi teple pred chvilou som vyliala polievku z rana mohla som skontolovat, v zoo a inde ked som vzala tak 4-5 hod urcite bolo teple rovnako ako som rano dala.

tova
9. sep 2015

a dnes som bola v skole jest s detmi obed (u nas rodicia mozu prist obedovat s detmi v K) tak skoro polovica mala tento druh.

dana_l
9. sep 2015

@tova my mame tieto, tie "zelezne" udrzali trochu dlhsie teple ako tie umele. ale deti maju radi tie umele. vo vrchnaku je schovata lyzicka. a ze je to take farebne. tak sa vadia ohladom farieb, kto bude mat ktoru.

tova
9. sep 2015

@dana_l ta ruzova vyzera podobne ako thermos, ale na vrchnaku by malo pisat thermos aj na boku. asi je to ina znacka. A thermos vyraba rozne farby, teraz som kupila ruzovu a modru, nemam odstopovne ci udrzia teplo rovnako ako modro zlta, ta mala dlno ploche z vnutra.

dana_l
9. sep 2015

@tova musim pozriet ze ich naplnim doma cez vikend a ochutnam po 3-4 hodinach. v lete som mala tiez horuce polievky, ale v zime ked bolo pri 0 C to velmi nevydrzalo

tova
9. sep 2015

@dana_l jaj my to puzivame len do lunch box, a do skoly cize vo vnutri vacsinou. do zoo a vylety tiez v lete Niekde na sankovacke vo vetrovke neviem, neviem. Ja deti vozim autom pred skolu mam 5 min. nemaju kde omrznut

dana_l
9. sep 2015

tuna som nasla na boku aj hodnotenia. tie nase plasticke su zateplene foamom a teplotu udrzia asi tak 3 hodiny. a to by aj sedelo co som uz skusala.
http://www.amazon.com/Thermos-Stainless-King-16...
maju vela druhov. len je to dobra palka pre 4 deti. ale zase ak to ozaj udrzi jedlo teple, tak do toho budem musiet investovat

tova
9. sep 2015

@dana_l to su 16oz, detom stacia 10oz. podla mna rovnaky material, v supermarket ich niekde maju po tych $15, a v whole foods nad $20 rovnaka velkost. lizicky balim im k tomu plasticke, alebo vezmu si v jedalni. naozaj v ich triede vsetci mali len tie 10 oz, a to akurat im staci. pre starsie deti kup tie 16oz. ono to vydrzi dlho, nerozbitne, spadli mi na tvrdu podlahu hned v predajni a nic nerozbilo sa.