Aké sú podmienky, ak chce ísť otec na MD?
Aké sú podmienky, aby šiel otec na MD?
Čítal som nejaký artikel, že treba byť 9 mesiacov nemocenský poistený (resp. 270 dni) a mohol by som ísť na MD na pol roka, dokiaľ dieťa nedovrši 3 roky.
Ja mám prvý rok živnosť, kedy neplatím nič, len zdravotné positenie a predtým som bol 5 mesiacov nezamestnaný a predtým rok som robil za 240€ mesačne (štvrtinový úväzok).
Ak by som si teraz našiel job na TPP za povedzme 1000€ hrubých a robil tam 9 mesiacov a potom šiel na matersku, budem dostávať 750€ matersku, však?
Resp. na koho sa v tejto veci obrátiť, na upsvar, či na soc. poisťovňu?
@arcticcode a to z čoho zijete😂😂😂
@maciatkolulu To radšej nechci ani vedieť... Momentálne skôr živoríme ako žijeme. Ale to prejde. Ako povedal #tvojpremier Truban - keď máš badtrip, to nie je na celý život. Tak sa tým riadim :D
@arcticcode Musis splnat hlavnu podmienku nároku na MD t.j.270 dni NP za posledné dva roky pred žiadosťou o MD. A VZ ako píšeš. MD vypláca SP cize na SP aj keby som to nerobila-zbytocne. Cest výnimkám.
@evittam no vsak. Cize ked teraz prvy rok zivnosti neplatim nic a by som sa na tu zivnost vyprdol a isiel normalne na TPP... Tak 9 mesiacov (plusminus) robim TPP a uz mam narok, ne?
@arcticcode Nemusis robiť mozes byt aj PN. Podstatné je mat 270dni NP.
@evittam chapem. Alebo si mozem sam platit poistenie, lwn nwm na zaklade coho by mi to vyratali potom
@arcticcode Nie je možny subeh zamestnanie a DNP
@evittam čo je dnp?
@arcticcode dobrovolne nemocenske poistenie
Súbeh nie, ale veď zamestnaný nie je momentálne.. popri živnosti neviem či sa dá, treba sa spýtať na sociálke, ale myslím že by sa malo dať
@arcticcode
@evittam
@luckamorka Ano da.
Nie som zamestnaný, mám len živnosť. Tú by som zastavil/zrušil a normálne sa zamestnal, nech to za mňa platí zamestnávateľ.
@arcticcode Zo zamestnania aj ty platis odvody nielen zamestnavatel.
@evittam hej hej, ja viem 😉 ale proste oni mi to budu stahovat a ja nemusim nic riesit, tak som to myslel

SP