icon

Ako a kedy vybaviť materskú?

katarinka2526
21. aug 2020

Dobrý deň vie mi niekto poradiť ako a kedy si podať žiadosť o materské ? Som 36tt gynekolog má už vypísal na MD

draik
21. aug 2020

Predpokladám, že kopy tunajších tém o materskom ste si prečítali a nie sú Vám jasné len detaily...

berenika39
Autor odpoveď zmazal
katarinka2526
autor
21. aug 2020

@draik Dobrý večer nie nečítala som . Som 36tt chcem sa spýtať ak môžem niečo?

jullietka
21. aug 2020

@katarinka2526 no ked vas gynekolog vypisal,ten papier mate dat zamestnavatelovi a tym je pre vas vybavene... Mate tam presny datum odkedy ste na materskej

katarinka2526
autor
21. aug 2020

@jullietka od 13.8. som vypísana. Ale neviem ako to teraz je , od októbra 2019 som bola zamestnaná ,vo februári som nastúpila na PN az do teraz . Ale medzi tým mi zamestnávatel pp ukončil to bolo v apríli tohto roku. Tak preto sa pýtam že či mi má dať potvrdenie posledný zamestnávateľ alebo ako to je lebo bola som odniesť ukončenie PN a som sa pýtala aj na Žiadosť o materské a povedali mi že to mám riesit na SP

draik
21. aug 2020

@katarinka2526
Chápem, že je jednoduchšie pridať ďalšiu tému, než si už zodpovedané veci prečítať. Kedy máte TP?

jullietka
21. aug 2020

@katarinka2526 to ste mali hned v otazke napisat ze mate taku situaciu. Jednemu nerozumiem,pocas pn ti nemoze zamestnavatel ukoncit pp a uz vobec nie ked si tehotna,vztahuje sa na vas ochrana pocas tehotenstva,dostali ste riadne vypoved?tomu velmi neverim...a komu ste odniesli ukoncenie pn? Tak potom ziadost treba odniest na SP

katarinka2526
autor
21. aug 2020

@jullietka bola som ešte v skúšobnej dobe možno že aj preto má zamestnávatel prepustí teda ukončil PP. Áno ukončenie som zaniesla zamestnávatelovi

jullietka
21. aug 2020

@katarinka2526 pisete ze od oktobra ste boli v praci,teda 3 mesiace skusobnej su do konca decembra alebo do konca januara podla toho kedy ste v oktobri nastupili...tak ked ste ukoncenie pn odniesli zamestnavatelovi tak mi z toho vychadza ze ste este riadne zamestnana,ved keby ste neboli tak to riesite na SP.. mate doma vypoved?

katarinka2526
autor
21. aug 2020

@jullietka áno mám príslo mi to poštou ešte v apríli

jullietka
21. aug 2020

@katarinka2526 ale dolezite je k akemu dnu ukoncili pracovny pomer. To ze to prislo postou v aprili je nepodstatne.skusobnu dobu si mala dokedy?do konca januara?lebo keby ze mas normalne zmluvu a po skusobnej dobe ta nemoze vyhodit pocas tehotenstva...ale to uz je jedno,v pondelok treba ist hned na socialku a dat im papier aby stihli do dalsieho vyplatneho terminu to posudit a ci mas narok na matersku alebo nie,ak ano v akej vyske atd...

katarinka2526
autor
21. aug 2020

@jullietka no je to zložité ale ako radis v pondelok pôjdem na sp

draik
21. aug 2020

@katarinka2526
Stále ste neodpovedali - termín pôrodu?

jullietka
21. aug 2020

@katarinka2526 no je to zlozite a hlavne divne,aby ti potom sedeli datumy a pod...ale hned v pondelok odniest na sp aby pozistovali ci mas narok alebo nie...

daniela1911
21. aug 2020

Máš od 13.8. (Alebo aj skôr) vypisanu žiadosť a ty sa po tyzdni pýtaš čo s tým ?
Aj keby som bola nezamestnaná, tak s tým idem na SP až vydajú rozhodnutie. A to už nehovorím o tom, že toto rozhodnutie budeš potrebovať na úrade prace, kvôli rodičovskemu príspevku, keby nevyšiel nárok na materské.
Aj keď z toho mala info tu... nespomínaš, či si mala aj iné zamestnanie pred 10/2019. Ak nie, nemáš poistenie 270 dni za dva posledné roky (1.podmienka nároku na materské).

katarinka2526
autor
23. aug 2020

@daniela1911 áno 27.1.2019 mi prislo ukončenie zmluvy z prvého zamestnania kde som otehotnela s prvým synom to bol rok 2015 od vtedy som bola tiez PN a po troch rokoch mi prišlo ukončenie to bolo rok 2019

katarinka2526
autor
23. aug 2020

@draik termín je 23.9.2020 ale možné je že to bude skôr neviem to ešte