Ako a kedy žiadať o tzv. kočíkové a prídavok na dieťa?
Dobry den, chcem sa mamickek opytat, ked sa vam babatko narodilo, podla toho co citam, po porode je potrebne zajst si na urad socialnych veci a rodiny, s rodnym listom, mojim OP, a zaziadam naraz o kocikovne plus pridavok na dieta sucasne? termin porodu mam v prvej polovici maja, cize ked zaziadam v maji, tieto pridavky mi poslu na ucet v juni?
Príspevok pri narodení dieťaťa
Proces schvaľovania a vyplácania príspevku si riadi štát ihneď potom ako matrika vystaví rodný list dieťaťa/detí. Rodičia už nemusia podávať písomnú či elektronickú žiadosť a všetky prílohy (potvrdenia), ktoré boli jej súčasťou. Štandardná lehota pre priznanie príspevku je do 30 dní od vystavenia rodného listu, respektíve najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca po narodení dieťaťa.
O prídavok na dieťa, či rodičovský príspevok je aj naďalej potrebné žiadať, tzn. nepriznáva sa automaticky ako príspevok pri narodení dieťaťa.
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...
Mne neprisiel prispevok po porode automaticky. Volala mi pracovnicka u UPSVaRu, tlacivo som odniesla gynekologovi a pediatricke, aby mi ich potvrdili a rsdsej som osobne odniesla na urad.
Prispevok pri narodeni dietata chodi automaticky.
Pridavky ziadas, vyplacaju spatne 6mes takze odporucam to stihnut do veku 6 mes dietata
Mne neprisiel prispevok po porode automaticky. Volala mi pracovnicka u UPSVaRu, tlacivo som odniesla gynekologovi a pediatricke, aby mi ich potvrdili a rsdsej som osobne odniesla na urad.
@anonym_6d4869 tak ja sa v tom stracam uz fakt, chat gpt pise ze si to mam ist osobne vybavit, a tu pisu ze to pride automaticky, no nic, asi sa spytam aj gynekologicky aj pojdem radsej na ten urad
AI píše bludy a často pomieša rôzne veci, alebo si jednoducho vymyslí, na to sa nemôžeš spoliehať, musíš si vždy pýtať zdroj informácií a preveriť to
Máš tam odkaz na štátnu stránku Sprievodca narodením dieťaťa a pozri si aj dole
Sprievodca narodením dieťaťa [.pdf, 312.4 kB] - podrobné informácie, ktoré dopĺňajú vyššie zverejnený text
Žiadosť o príspevok
Uplatnenie nároku na príspevok pri narodení dieťaťa – dieťa narodené po 1.4.2022
Informácie o narodení dieťaťa budú automaticky dostupné z registra fyzických osôb, t. j. uplatnenie nároku prebieha automaticky cez informačný systém bez nutnosti podávania listinnej/elektronickej žiadosti a dokladovania príslušných potvrdení v listinnej/elektronickej podobe občanom.
V prípade dieťaťa narodeného v cudzine (ak nemá ešte vydaný rodný list evidovaný v osobitnej matrike) sa nárok na príspevok môže uplatniť aj doručením úradného prekladu rodného listu/potvrdenia o narodení dieťaťa v cudzine (nevyžaduje sa preklad z českého jazyka) na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.
@olinka1502 tak ako píšu, príspevok pri narodení dieťaťa - kočíkovne, mie je nutne žiadať príde automaticky. Malo by prísť automaticky. Rodila som v auguste, myslím že na prelome september/ október došlo. RP som osobne odniesla tlačivo so žiadosťou. Tiež to neprišlo ten mesiac ale asi október.
AI píše bludy a často pomieša rôzne veci, alebo si jednoducho vymyslí, na to sa nemôžeš spoliehať, musíš si vždy pýtať zdroj informácií a preveriť to
Máš tam odkaz na štátnu stránku Sprievodca narodením dieťaťa a pozri si aj dole
Sprievodca narodením dieťaťa [.pdf, 312.4 kB] - podrobné informácie, ktoré dopĺňajú vyššie zverejnený text
@maranco dakujem
Žiadosť o príspevok
Uplatnenie nároku na príspevok pri narodení dieťaťa – dieťa narodené po 1.4.2022
Informácie o narodení dieťaťa budú automaticky dostupné z registra fyzických osôb, t. j. uplatnenie nároku prebieha automaticky cez informačný systém bez nutnosti podávania listinnej/elektronickej žiadosti a dokladovania príslušných potvrdení v listinnej/elektronickej podobe občanom.
V prípade dieťaťa narodeného v cudzine (ak nemá ešte vydaný rodný list evidovaný v osobitnej matrike) sa nárok na príspevok môže uplatniť aj doručením úradného prekladu rodného listu/potvrdenia o narodení dieťaťa v cudzine (nevyžaduje sa preklad z českého jazyka) na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.
@alenka58 dakujem
@olinka1502 tak ako píšu, príspevok pri narodení dieťaťa - kočíkovne, mie je nutne žiadať príde automaticky. Malo by prísť automaticky. Rodila som v auguste, myslím že na prelome september/ október došlo. RP som osobne odniesla tlačivo so žiadosťou. Tiež to neprišlo ten mesiac ale asi október.
@katusik456 dakujem 🙂
Príspevok prišiel automaticky, o "prídavky "- tých 60€, treba požiadať. Vezmi RL, tlačivá vypíšeš aj na UPSVAR.
@anonym_6d4869 tak ja sa v tom stracam uz fakt, chat gpt pise ze si to mam ist osobne vybavit, a tu pisu ze to pride automaticky, no nic, asi sa spytam aj gynekologicky aj pojdem radsej na ten urad
@olinka1502 od 2022 je to automaticky
@olinka1502 najlepsie bude, ked zavolas uz teraz na upsvar a prezistis si to u pracovnikov, ktori sa zaoberaju davkami. Neviem, ci vies pod koho spadas? Ale urcite ta prepoja. Ja presne neviem, co sa tam stalo v mojom pripade, ale myslim, ze pediatricka zabudla na nieco a sama pani z uradu ma kontaktovala. Ano, malo by to chodit automaticky, ja som v tom tiez zila, ale myslim, ze nic nepokazis tym, ze si to prezistis vopred.
Kočíkovné ti príde automaticky na ten istý účet, na ktorý ti chodí tehotenské a materská. Kedysi platilo, že dieťa sa musí dožiť 1 mesiaca, potom prídu peniaze, to neviem, či ešte platí. Takže až v júli čakaj €
@olinka1502 najlepsie bude, ked zavolas uz teraz na upsvar a prezistis si to u pracovnikov, ktori sa zaoberaju davkami. Neviem, ci vies pod koho spadas? Ale urcite ta prepoja. Ja presne neviem, co sa tam stalo v mojom pripade, ale myslim, ze pediatricka zabudla na nieco a sama pani z uradu ma kontaktovala. Ano, malo by to chodit automaticky, ja som v tom tiez zila, ale myslim, ze nic nepokazis tym, ze si to prezistis vopred.
@anonym_6d4869 kočíkovné nevypláca upsvar, ale Sociálna poisťovňa
@anonym_6d4869 kočíkovné nevypláca upsvar, ale Sociálna poisťovňa
@baskustek prispevok vyplaca UPSVaR.

nemusis nic ziadat a najprv treba porodit, ale v juni je este skoro az v juli cakaj