icon

Ako a kedy žiadať o tzv. kočíkové a prídavok na dieťa?

olinka1502
25. feb 2026

Dobry den, chcem sa mamickek opytat, ked sa vam babatko narodilo, podla toho co citam, po porode je potrebne zajst si na urad socialnych veci a rodiny, s rodnym listom, mojim OP, a zaziadam naraz o kocikovne plus pridavok na dieta sucasne? termin porodu mam v prvej polovici maja, cize ked zaziadam v maji, tieto pridavky mi poslu na ucet v juni?

anonym_cd666f
25. feb 2026

nemusis nic ziadat a najprv treba porodit, ale v juni je este skoro az v juli cakaj

maranco
25. feb 2026

Príspevok pri narodení dieťaťa
Proces schvaľovania a vyplácania príspevku si riadi štát ihneď potom ako matrika vystaví rodný list dieťaťa/detí. Rodičia už nemusia podávať písomnú či elektronickú žiadosť a všetky prílohy (potvrdenia), ktoré boli jej súčasťou. Štandardná lehota pre priznanie príspevku je do 30 dní od vystavenia rodného listu, respektíve najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca po narodení dieťaťa.

O prídavok na dieťa, či rodičovský príspevok je aj naďalej potrebné žiadať, tzn. nepriznáva sa automaticky ako príspevok pri narodení dieťaťa.
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

anonym_6d4869
25. feb 2026

Mne neprisiel prispevok po porode automaticky. Volala mi pracovnicka u UPSVaRu, tlacivo som odniesla gynekologovi a pediatricke, aby mi ich potvrdili a rsdsej som osobne odniesla na urad.

anonym_98c7c7
25. feb 2026

Prispevok pri narodeni dietata chodi automaticky.

Pridavky ziadas, vyplacaju spatne 6mes takze odporucam to stihnut do veku 6 mes dietata

olinka1502
autor
25. feb 2026
@anonym_6d4869

Mne neprisiel prispevok po porode automaticky. Volala mi pracovnicka u UPSVaRu, tlacivo som odniesla gynekologovi a pediatricke, aby mi ich potvrdili a rsdsej som osobne odniesla na urad.

@anonym_6d4869 tak ja sa v tom stracam uz fakt, chat gpt pise ze si to mam ist osobne vybavit, a tu pisu ze to pride automaticky, no nic, asi sa spytam aj gynekologicky aj pojdem radsej na ten urad

maranco
25. feb 2026

AI píše bludy a často pomieša rôzne veci, alebo si jednoducho vymyslí, na to sa nemôžeš spoliehať, musíš si vždy pýtať zdroj informácií a preveriť to

Máš tam odkaz na štátnu stránku Sprievodca narodením dieťaťa a pozri si aj dole
Sprievodca narodením dieťaťa [.pdf, 312.4 kB] - podrobné informácie, ktoré dopĺňajú vyššie zverejnený text

alenka58
25. feb 2026

Žiadosť o príspevok
Uplatnenie nároku na príspevok pri narodení dieťaťa – dieťa narodené po 1.4.2022

Informácie o narodení dieťaťa budú automaticky dostupné z registra fyzických osôb, t. j. uplatnenie nároku prebieha automaticky cez informačný systém bez nutnosti podávania listinnej/elektronickej žiadosti a dokladovania príslušných potvrdení v listinnej/elektronickej podobe občanom.

V prípade dieťaťa narodeného v cudzine (ak nemá ešte vydaný rodný list evidovaný v osobitnej matrike) sa nárok na príspevok môže uplatniť aj doručením úradného prekladu rodného listu/potvrdenia o narodení dieťaťa v cudzine (nevyžaduje sa preklad z českého jazyka) na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

katusik456
25. feb 2026

@olinka1502 tak ako píšu, príspevok pri narodení dieťaťa - kočíkovne, mie je nutne žiadať príde automaticky. Malo by prísť automaticky. Rodila som v auguste, myslím že na prelome september/ október došlo. RP som osobne odniesla tlačivo so žiadosťou. Tiež to neprišlo ten mesiac ale asi október.

olinka1502
autor
25. feb 2026
@maranco

AI píše bludy a často pomieša rôzne veci, alebo si jednoducho vymyslí, na to sa nemôžeš spoliehať, musíš si vždy pýtať zdroj informácií a preveriť to

Máš tam odkaz na štátnu stránku Sprievodca narodením dieťaťa a pozri si aj dole
Sprievodca narodením dieťaťa [.pdf, 312.4 kB] - podrobné informácie, ktoré dopĺňajú vyššie zverejnený text

@maranco dakujem

olinka1502
autor
25. feb 2026
@alenka58

Žiadosť o príspevok
Uplatnenie nároku na príspevok pri narodení dieťaťa – dieťa narodené po 1.4.2022

Informácie o narodení dieťaťa budú automaticky dostupné z registra fyzických osôb, t. j. uplatnenie nároku prebieha automaticky cez informačný systém bez nutnosti podávania listinnej/elektronickej žiadosti a dokladovania príslušných potvrdení v listinnej/elektronickej podobe občanom.

V prípade dieťaťa narodeného v cudzine (ak nemá ešte vydaný rodný list evidovaný v osobitnej matrike) sa nárok na príspevok môže uplatniť aj doručením úradného prekladu rodného listu/potvrdenia o narodení dieťaťa v cudzine (nevyžaduje sa preklad z českého jazyka) na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

@alenka58 dakujem

olinka1502
autor
25. feb 2026
@katusik456

@olinka1502 tak ako píšu, príspevok pri narodení dieťaťa - kočíkovne, mie je nutne žiadať príde automaticky. Malo by prísť automaticky. Rodila som v auguste, myslím že na prelome september/ október došlo. RP som osobne odniesla tlačivo so žiadosťou. Tiež to neprišlo ten mesiac ale asi október.

@katusik456 dakujem 🙂

michaela329
25. feb 2026

Príspevok prišiel automaticky, o "prídavky "- tých 60€, treba požiadať. Vezmi RL, tlačivá vypíšeš aj na UPSVAR.

anonym_03491d
25. feb 2026
@olinka1502

@anonym_6d4869 tak ja sa v tom stracam uz fakt, chat gpt pise ze si to mam ist osobne vybavit, a tu pisu ze to pride automaticky, no nic, asi sa spytam aj gynekologicky aj pojdem radsej na ten urad

@olinka1502 od 2022 je to automaticky

anonym_6d4869
25. feb 2026
@olinka1502

@olinka1502 najlepsie bude, ked zavolas uz teraz na upsvar a prezistis si to u pracovnikov, ktori sa zaoberaju davkami. Neviem, ci vies pod koho spadas? Ale urcite ta prepoja. Ja presne neviem, co sa tam stalo v mojom pripade, ale myslim, ze pediatricka zabudla na nieco a sama pani z uradu ma kontaktovala. Ano, malo by to chodit automaticky, ja som v tom tiez zila, ale myslim, ze nic nepokazis tym, ze si to prezistis vopred.

baskustek
25. feb 2026

Kočíkovné ti príde automaticky na ten istý účet, na ktorý ti chodí tehotenské a materská. Kedysi platilo, že dieťa sa musí dožiť 1 mesiaca, potom prídu peniaze, to neviem, či ešte platí. Takže až v júli čakaj €

baskustek
25. feb 2026
@anonym_6d4869

@olinka1502 najlepsie bude, ked zavolas uz teraz na upsvar a prezistis si to u pracovnikov, ktori sa zaoberaju davkami. Neviem, ci vies pod koho spadas? Ale urcite ta prepoja. Ja presne neviem, co sa tam stalo v mojom pripade, ale myslim, ze pediatricka zabudla na nieco a sama pani z uradu ma kontaktovala. Ano, malo by to chodit automaticky, ja som v tom tiez zila, ale myslim, ze nic nepokazis tym, ze si to prezistis vopred.

@anonym_6d4869 kočíkovné nevypláca upsvar, ale Sociálna poisťovňa

anonym_6d4869
25. feb 2026
@baskustek

@baskustek prispevok vyplaca UPSVaR.

andrea_82
25. feb 2026
@baskustek

@baskustek mas zle info, vyplaca to urad prace