icon

Ako čerpať dovolenku počas rodičovskej dovolenky?

menonepoviem98
5. aug 2025

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom nástupu do prace cez RD. V októbri by som chcela nastúpiť do prace mam ešte starú dovolenku cca 43 dni. Dovolenku začnem čerpať v polovici augusta do polovice októbra, tak nástup do prace. Rodicak mam ešte do decembra 2026. Ak by sa stalo že vyčerpam dovolenku a nebudem môcť nastúpiť do prace, tak čo potom? Ostávam na RD? Dovolenku celú nevyčerpam nechám si ešte 10 dni ak náhodou budem potrebovať niekedy volno z prace. Dakujem

lenkakoc444
5. aug 2025

@menonepoviem98 preco by si nemohla nastupit? Predpokladam, ze uz si dohodnuta so zamestnavatelom, ak by si nahodou bola v polke oktobra chora pojdes na pn ak bude chore dieta na ocr a nastupis potom. Prip. si minies celu dovolenku. Ak sa chces vratit na rd treba to dat vediet min. mesiac vopred a mozes sa vratit do 3r dietata.

lenuska9999
5. aug 2025

Ja by som si tu dovolenku určite nečerpala. Ak by si nemohla nastúpiť do práce , tak by ti nevyčerpania dovolenka mohla výrazne zvýšiť dávku v nezamestnanosti. Pretože by ti ju zamestnávateľ preplatil a spolu s predpokladaným príjmom mesačným by si mala vyššiu dávku v nezamestnanosti ako by si mala za normálnych okolnosti.
Nerozumiem celkom logike nastúpiť do práce a čerpať mesiac dovolenky. Veď ostan o mesiac dlhzsie na RD.

draik
5. aug 2025

Dovolenku nečerpáte počas RD. Musíte oznámiť nástup do práce (návrat z RD), mať schválené čerpanie dovolenky. Návrat na RD sa tiež oznamuje mesiac vopred.

menonepoviem98
autor
5. aug 2025
@lenuska9999

Ja by som si tu dovolenku určite nečerpala. Ak by si nemohla nastúpiť do práce , tak by ti nevyčerpania dovolenka mohla výrazne zvýšiť dávku v nezamestnanosti. Pretože by ti ju zamestnávateľ preplatil a spolu s predpokladaným príjmom mesačným by si mala vyššiu dávku v nezamestnanosti ako by si mala za normálnych okolnosti.
Nerozumiem celkom logike nastúpiť do práce a čerpať mesiac dovolenky. Veď ostan o mesiac dlhzsie na RD.

@lenuska9999 musím pred nástupom vyčerpať starú dovolenku

menonepoviem98
autor
5. aug 2025
@draik

Dovolenku nečerpáte počas RD. Musíte oznámiť nástup do práce (návrat z RD), mať schválené čerpanie dovolenky. Návrat na RD sa tiež oznamuje mesiac vopred.

@draik Ano mam dohodnutý už nástup ale tak pri deťoch môže nastať hocičo a mňa zaujíma že keď nebudem mohla nastúpiť do prace a dovolenku som čerpala tak čo s tým ci môžem ísť naspäť na RD alebo niečo odpracovať

menonepoviem98
autor
5. aug 2025
@lenkakoc444

@menonepoviem98 preco by si nemohla nastupit? Predpokladam, ze uz si dohodnuta so zamestnavatelom, ak by si nahodou bola v polke oktobra chora pojdes na pn ak bude chore dieta na ocr a nastupis potom. Prip. si minies celu dovolenku. Ak sa chces vratit na rd treba to dat vediet min. mesiac vopred a mozes sa vratit do 3r dietata.

@lenkakoc444 takže tým pádom by som musela aspon mesiac odpracovať a tak naspäť na RD