Ako dosiahnem vyššiu materskú?
Chcem sa spýtať, ako je mozne si vybavit vyssiu matersku, som na nej od maja, a vypocitali mi to oni,ale dnes mi sesternica povedala, ze ona si vybavila matersku na 34. tt- niečo cez 700e stým ze preukazala, že ma odpracovane 2 roky- viete o tom niečo viac? Pracovala som na zmluvu, majitel za mna všetko platil a odvadzal, robila som klasicky 8 hodín denne, ona pracovala ako vychovavatelka a denne odrobila 4 hodiny + 4 hodiny tyzdenne doucovala v inej skole, nechápem tomu. dakujem 🙂
@chanell211 materske sa rata z priemernej mzdy za predchadzajuci rok, kedze uz si na MD, nic sa uz neda, volakedy sa dalo materske zvysit dobrovolnym poistenim, ale to je zrusene od 7/2014
34 tyzdnov je standardna dlzka MD
ked mala cez 700 E, znamena to, ze aj prijem musela mat vysoky, nestaci len odpracovat 2 roky
@liz_lemon ved to ma zaraza dokopy mesacne zarobila niečo cez 300 e. vies ako vychovavatelka na 4 h. + 16 hodin v inej skole mala nízky uvazok, nechcela som sa jej vypytovat podrobnosti, no asi to urobim.
@chanell211 musela si priplacat dobrovolne nemocenske poistenie
@liz_lemon vidis, to mi nenapadlo, dakujem ti, ale aj tak jej neskor zavolam 🙂 a nahodou nevies aka je vyska, keby som v buducnosti chcela?
Ja iba viem ze ked zena berie matersku 34t potom musi ist na RD s 200e ale ked sa v tomto case vymenia s manzelom on nastupi na MD moze znova poberat 65% jeho platu po dobu 34t. Ale ako zvysit inym sposobom to netusim. Ak by ste vedeli, rada sa naucim, kedze teraz mi konci MD idem na RD a buduci rok by sme chceli dalsie mimi, rada by som opat dostavala MD v plnej sume...
@chanell211 uz sa to neda, je to zrusene od jula
@saxxxana Máš pravdu, iba jeden detail, muž môže poberať materské 28 týždňov (nie 34). Inak zvýšiť sa dá jedine tak, že v rozhodujúcom období (to je to, z ktorého sa materská ráta) mať vyšší príjem. Keďže rozhodujúcim obdobím nemusí byť zákonite celý predchádzajúci rok (ako sa to tu mylne traduje), tak sa dá všeličo vyšpekulovať. Ale to sú ozaj špekulácie, aby to sadlo, aby sa v správny čas otehotnelo a porodilo 🙂
@havana_frost
dakujem za opravu 🙂 Takze mohla by som byt na MD a ak by som poznala dakeho zivnostnika mohla by som ho poprosit aby ma "zamestnal" trebars na 3mesiace a akoze vyplatil mi max mzdu a teda odviedol odvody (ktore by som mu uhradila), potom by som mala narok na maximalnu vysku materskej? Alebo sa to takto neda? Poradite daky sposob?
@saxxxana Hovoríme už o ďalšom tehotenstve a materskej, hej? Ak by si zároveň splnila aj 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch (čo by si musela mať aj niekde inde odrobené pred týmito 3 mesiacmi), tak áno, dalo by sa to aj tak. Ešte "lacnejšie" by bolo zamestnať sa v decembri (s platom cca 1220 € hrubého, napríklad aj u toho známeho živnostníka), nemusí to byť ani celý december, stačí, že alikvótna časť na 1 deň by bola tých 40 € - takže papierový plat (a odvody) z 1220 v decembri, pričom nástup do zamestnania napr. 27.12. (odvody sa zaplatia za 5 dní). A ďalší rok - už hocikedy počas tohto roka, nastúpiš na materskú. Materské by sa rátalo z týchto 5 dní v decembri. Za predpokladu, že u toho zamestnávateľa pracuješ aspoň 90 dní (to už ale nemusí byť s takým platom, už kludne aj s minimom), nevznikol ti nový nemocenský vzťah (t.j. nenastúpila si k inému zamestnávateľovi a tam nepracovala 90 dní) a že máš spolu 270 dní poistenia (takže aj nejaké iné predtým tam máš).
Teoreticky tu máš kopu času na otehotnenie, pretože môžeš nastúpiť na materskú hocikedy od januára (t.j. môžeš byť tehotná už od mája/júna) až do konca roka - takže sa začať snažiť až v tom ďalšom roku. Ale celý čas musíš byť zamestnaná u tohto zamestnávateľa, alebo minimálne 3 mesiace + musíš byť v ochrannej lehote 8 mesiacov.
Takže buď k nemu už nastúpiš tehotná, alebo hneď ako otehotnieš (ak je to počas tých 90 dní) - už môžeš skončiť - budeš v OL.
@havana_frost
Dakujem moc za vysvetlenie. Ja som pracovala cca 2,5r pred nastupom na MD (januar 2014) a stale som tam zamestnana, takze ak som to spravne pochopila u mna to asi nepojde lebo by som musela zmenit zamestnavatela za toho mojho pribuzneho co je zivnostnik. Druhe babo sme chceli v 2015.
Taketo veci by mali povinne vyucovat na strednych skolach :D
@havana_frost
@saxxxana
@liz_lemon baby dakujem, viem kam chodit ucit sa 🙂
ahojte, prosím Vás nevedeli by ste poradiť aj mne? som zamestnaná od roku 2011, avšak zo šetriacich dôvodov vo firme, som od roku 2013 na minimálnej mzde. predpokladaný nástup na materskú mám vo februári 2015. Pomohlo by mi keby som sa na 90 dní pred nástupom na materskú zamestnala k inému zamestnávateľovi s hrubou mzdou 1220 eur, aj keď je to na prelome rokov ? Alebo už 90 dní v roku 2014? Nebude sa to priemerovať s predchádzajúcim zamestnávateľom kde som mala len 350 Eur mesačne? ďakujem
ono to je pekne mat vyššiu matersku len si prosim vas uvedomte či ste ochotne vopred zaplatit tomu zivnostníkovi tie odvody, ktoré musí za vás zaplatit, On platí 35,2 percenta z hrubej mzdy za vas a vy este k tomu 13,4
percenta + k tomu uhradit dan z príjmu..................vobec to nieje take jednoduche
@sulaiovamaja Ale ked potom clovek dostane 700e po dobu 6mesiacov...myslim ze sa Ti to vrati.
prosím Vás, neviete mi pomôcť s mojou otázkou vyššie? Budem veľmi vďačná...
@jamuri http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi... ja tomu velmi nerozumiem, najlepsie je zajst osobne na prislusny urad, tie zenske su tam na to, aby poradili...tu ti moze kopec ludi podat mylne informacie 😉
Chcem sa opytat dufam ze mi budete vediet pomoct. OD 14.4.2011-do 19.12.2011 som bola na materskej a potom rodicovska dovolenka od januara 2012 do maja 2014 a potom som rodicovsku dovolenku predlzila (starostlivost o dieta do 6rokov veku dietata neplatene) a to kym pojde do skolky 2.septembra 2014. Momentalne som v 7tyzdni tehotenstva a chcem sa opytat ked si budem platit dobrovolne nemocenske poistenie vyssi vymeriavaci zaklad povedzme 500€ cize mesacne budem platit 175€ ci je to realne v mojom pripade pripoistit sa DNP a od septembra by som isla na nezamestnanecke kdeže mala ide do skolky, stiham aj tych 270 dni?
@saxxxana Ja iba viem ze ked zena berie matersku 34t potom musi ist na RD s 200e ale ked sa v tomto case vymenia s manzelom on nastupi na MD moze znova poberat 65% jeho platu po dobu 34t.
Moze ist manzel na matersku aj ked ja uz som niekolko mesiacov na rodicovskom?
@zuzinkazuzu Ty si nezamestnana, ak som dobre pochopila. a nejake DNP teraz mas a chces ho zvysit? Lebo nove zalozit a platit 270 dni do porodu uz nestihas, to je 9 mesiacov a ty porodis za 7 a pol.
@slnecnica28 iny poistenec ma narok na matersku po dobu 28 tyzdnov (nie 34, to len matka). Ano, otec moze ist hocikedy do 3 rokov veku dietata na matersku, nemusi to nadvazovat na tvoju.
@havana_frost ahoj, nevies pls nahodou ci moze ist manzel po 6 tyzdnoch resp. neskor na matersku aj ked zene nevznikne narok na matersku (od porodu bude na rodicovskom)?
@meluela samozrejme ze moze, zena a jej narok s tym nema nic spolocne. kazdy poistenec sa posudzuje samostatne. dolezite je, aby on splnal vsetky podmienky.
Nie momentalne este nemam DNP tak to uz nestiham vobec skoda mohla som na to mysliet uz skor, a kde som nezamestnana budem dostavat riadne matersku alebo nic. Neviem jako to pocitaju. Naposledy mi vypocitali 190€
chcela som to riesit tak ze by som platila do konca roka DNP vyssi vymeriavaci t.j.500€ a potom zrusila nepocitalo by sa to potom aj z toho?: kdeže na matersku pojdem niekedy v marci
@zuzinkazuzu pocitalo, ale zaroven by muselo trvat aspon 270 dni, a to nestihas. Tu ide o ten faktor nahodnosti v poisteni, ze nemozes si to ucelovo zalozit az ked vies, ze si tehotna. Musis platit uz predtym. Podla uvedeneho narok na matersku nemas vobec, dostanes rodicovsky prispevok 203 eur.

Dá sa pokiaľ 90 dní pred nástupom namaterskú máš na papieri príjem minimálne 1200 €v hrubom. Alebo si zvlášť 270 dní platiť sociálne poistenie no nesmie tam byť pnka. Tuším takto to hovorili mne.