icon

Ako elektronicky podať žiadosť o odňatie rodičovského príspevku?

22. aug 2025

Ahojte, viete mi poradiť ako podať cez slovensko.sk žiadosť o odňatie rodičovského príspevku ? Nejdem sa k tomu preklikať pritom na stránke upsvar sa píše, že sa elektrický podať dá. Aj keď si zadam vyhľadať služby tak mi ju nenájde

autor
22. aug 2025

*elektronicky som myslela 🙈

patka06
22. aug 2025
@anonym_autor

*elektronicky som myslela 🙈

maranco
22. aug 2025

@patka06 to PDF tam dali hlúpo, nedá sa doň vpisovať, takže podľa toho by som formuloval vlastný text a poslal ako všeobecné podanie a písal priamo tam, nie nejaká príloha.

patka06
22. aug 2025
@maranco

@patka06 to PDF tam dali hlúpo, nedá sa doň vpisovať, takže podľa toho by som formuloval vlastný text a poslal ako všeobecné podanie a písal priamo tam, nie nejaká príloha.

@maranco je to možné, našla som to bez prihlásenia.
Predpokladala som, že po prihlásení to pôjde vyplniť a poslať.

maranco
22. aug 2025
@patka06

@maranco je to možné, našla som to bez prihlásenia.
Predpokladala som, že po prihlásení to pôjde vyplniť a poslať.

@patka06 vtedy by dali odkaz priamo na eslužbu/formulár, ten sa otvorí riadne ako formulár v schránke.
Ale v každom prípade toto dané PDF sa nedá priamo použiť ani na vytlačenie, vytlačí "Kliknutím zadáte text.", no niekto odflákol svoju prácu. Takže iba ako inšpirácia na napísanie vlastnej žiadosti.
V súkromnom sektore taký zamestnanec flákač by už dávno nepracoval.

autor
22. aug 2025
@maranco

@maranco nerobila som ešte s týmto portálom. Ak správne chápem, stačí mi teda napísať žiadosť a poslať ju ako všeobecný formulár cez tú stránku ?

pettom19
22. aug 2025

Tlacivo stiahnut, vypisat, odfotit, prilozit ako prilohu k vseobecnemu podaniu. Ja som to tak robila. Samozrejme, vsetko podpisat aj elektronicky.

maranco
22. aug 2025
@anonym_autor

@maranco nerobila som ešte s týmto portálom. Ak správne chápem, stačí mi teda napísať žiadosť a poslať ju ako všeobecný formulár cez tú stránku ?

@anonym_autor tak nejak, len si over či máš OP vydaný po 20.6.2021 aby si tam vedela mať elektronický podpis "najvyššej sily".

maranco
22. aug 2025

Celá elektronizácia je u nás postavená na hlavu.

štát rozhodol že na OP vydané pred 20.6.2021 nebude možné mať certifikát pre zaručený elektronický podpis = akoby notársky overený podpis

na tieto staršie OP je možný len certifikát pre uznaný spôsob autorizácie = akoby vlastnoručný podpis bez overenia notárom/matrike

Podávanie žiadosti o rodičovský príspevok je elektronicky možné aj so starým OP je vo výnimke https://www.slovensko.sk/_img/CMS4/Zoznam_sluzi... že nepotrebuje "notárske overenie/nový OP".
Odňatie v tomto zozname však nie je.

Ak chcem podať žiadosť papierovo je možné s bežným podpisom nechcú tam mať overený podpis notárom/matrikou.
Na elektronické podanie odňatia však navyše vyžadujú ZEP overený podpis.

To keď jedna strana nevie čo robí druhá, alebo chce byť pápežskejšia ako pápež.

nani96
22. aug 2025

ahoj, presne ako písali vyššie, buď vytlačiť, vypísať, oskenovať a tak poslať ako prílohu všeobecné podanie na tvoj regionálny UPSVaR, alebo ak máš Adobe PDF Reader tak s jeho pomocou môžeš písať priamo do PDF, tak stačí len stiahnuť,vypísať na PC/ntb a podpísať s OP - a zasa poslať ako prílohu ku všeobecnému podaniu 😂 ale ušetríš papier, žiaľ hlavne UPSVaR sa kvalitne vysral na elektronizáciu