Ako funguje rodičovský príspevok a prídavky?
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ako funguje rd a prídavky na dieťa. Onedlho budem rodiť a chcem sa spýtať či niečo chodí na poštu na trvale bydlisko alebo či o to musím požiadať. Na trvalom totižto už nikto nebýva a tak mi tam pošta nechodí. A rada by som sa ešte spýtala ako to je s materskou? Na tehotenské som nárok nemala lebo ma jeden zamestnávateľ prihlásil len brigádne miesto tpp čo som sa teda dozvedela až počas tehotenstva, ale aj to som si neni istá či mi to naozaj nevyšlo lebo aj napriek volaniam na sociálnu poisťovňu mi pracovníčky povedali že oni mi to počítať nebudú, nech si to vypočítam sama ale že vyzerá to že nárok nemám tak zbytočne by som si to podala.
Vopred ďakujem za odpovede
No najskor musis mat rozhodnutie, ze nemas narok na matersku a potom budes mat rodicak. Takze sup na SP a potom uvidis. A o pridavky poziadas ked sa dieta narodi.
Ach jaj ...o tehotenské si si požiadať mohla,buď by ti ho schválili alebo zamietli
Rodicovsky prispevok ti vedia posielat bezhotovostne na ucet alebo sekom na adresu. Po porode je potrebne si on poziadat.
Ak si nemala narok na tehotenske tak velmi pravdepodobne nemas ani na materske ak si medzitym nepracovala resp. netrva ti pracovny pomer. Kazdopadne ziadost si podaj, budes potrebovat rozhodnutie o naroku pri ziadosti o rodicovsky.
Ach jaj ...o tehotenské si si požiadať mohla,buď by ti ho schválili alebo zamietli
@anonym_d72300 o tehotenské sa dá požiadať až 3r spätne takže ešte stále môže a doplatia jej ak ma nárok
Ty si nevedela o tom ze nemáš tpp a pracuješ brigádne? To je ako možné?
@diana9201 tebe nevypisoval tvoj osetrujuci gynekolog tlacivo na matersku? 6 tyzdnov pred predpokladanym datumom porodu ho dava standardne kazdy gynekolog. Tu ziadost je treba vypisat a odniest na socialnu poistovnu, ktora rozhodne, ci narok mas alebo nie a dalej budes riesit rodicovsky na upsvare, ak sa rozhodne, ze narok na matersku nemas.
@diana9201 robila som len brigádnicky a nárok na tehotenské aj materskú som mala. Síce len minimalne, ale stále mi niečo vyplácali. Normálne si pýtaj papier od gynekológa a podaj si to. Dá sa aj elektronicky. Najhoršie čo sa môže stať, tak to, že ti príspevky nepriznajú.
@anonym_d72300 o tehotenské sa dá požiadať až 3r spätne takže ešte stále môže a doplatia jej ak ma nárok
@anonym_f07b23 to ja viem,len autorka asi nie🤦
@anonym_f07b23 to naozaj? A kde si viem podať žiadosť prosím?
Ty si nevedela o tom ze nemáš tpp a pracuješ brigádne? To je ako možné?
@anonym_8efc33 a ako som mala vediet ako ma zamestnávateľ prihlásil? Vy si hádam pri každom pracovnom pomere voláte do poisťovne či Vás zamestnávateľ prihlásil na tpp? Pracovala som normálne ako na tpp, ešte aj zmluvu som mala. Ako som mohla vediet že ma prihlási ako brigádnika? Prosím Vás keď neviete pomôcť tak nič nepíšte. Ja nerozumiem ako môžu byt ľudia tak smutný a vyjadrovať sa všade aj keď nevedia pomôcť ale len odsudzovať. Povedzte si to v hlave a na internet to nedávajte
@diana9201 tebe nevypisoval tvoj osetrujuci gynekolog tlacivo na matersku? 6 tyzdnov pred predpokladanym datumom porodu ho dava standardne kazdy gynekolog. Tu ziadost je treba vypisat a odniest na socialnu poistovnu, ktora rozhodne, ci narok mas alebo nie a dalej budes riesit rodicovsky na upsvare, ak sa rozhodne, ze narok na matersku nemas.
@anonym_a6cd9b nič mi nevypisoval, ešte som sa pýtala ale povedal že je moc skoro.
@anonym_8efc33 a ako som mala vediet ako ma zamestnávateľ prihlásil? Vy si hádam pri každom pracovnom pomere voláte do poisťovne či Vás zamestnávateľ prihlásil na tpp? Pracovala som normálne ako na tpp, ešte aj zmluvu som mala. Ako som mohla vediet že ma prihlási ako brigádnika? Prosím Vás keď neviete pomôcť tak nič nepíšte. Ja nerozumiem ako môžu byt ľudia tak smutný a vyjadrovať sa všade aj keď nevedia pomôcť ale len odsudzovať. Povedzte si to v hlave a na internet to nedávajte
@diana9201 to ze ta prihlasil ako brigadnika nemusi byt problem, otazka je, ci za teba platil nemocenske a odvody, ak ano, tak by si narok stale mohla mat ak to bolo 270 dni
@diana9201 to ze ta prihlasil ako brigadnika nemusi byt problem, otazka je, ci za teba platil nemocenske a odvody, ak ano, tak by si narok stale mohla mat ak to bolo 270 dni
@petamich tak to musím pozrieť lebo keď som volala viackrát tak mi pani raz povedala že ona to počítať nebude, ďalšia že vyzerá to že nárok na to nemám, ale nezdá sa mi že by to nejak počítala tak neviem. Ale ďakujem za radu
@petamich tak to musím pozrieť lebo keď som volala viackrát tak mi pani raz povedala že ona to počítať nebude, ďalšia že vyzerá to že nárok na to nemám, ale nezdá sa mi že by to nejak počítala tak neviem. Ale ďakujem za radu
@diana9201 podla mna si podaj ziadost o matersku, ak ti schvalia matersku, velmi pravdepodobne si mala narok aj na tehotenske, podas si dodatocne 🙂 kazdopadne mali by byt ochotne ti povedat, kolko dni nemocenskeho poistenia mas nazbieranych, bezne taku informaciu poskytuju alebo by mali poskytovat. Pripadne ak mas aktivny ucet poistenca, tam by si to mala vidiet.

Ešte by som rada dodala že som bola na rizikovom tehotenstve. Neviem či to ale niečo mení na veci a tiež mam ztp