icon

Ako mať čo najvyššiu materskú? Zmluva na dobu určitú.

minonka11
5. jún 2018

Milé dievčatá, prosím o radu.
Mám zamestnanie na dobu určitú. Zmluva končí vždy 31. 12. a obnovujú mi ju zase na rok od 1. 1. Uvažujeme o dieťati a ja by som chcela využiť skutočnosť, že moja momentálna práca je dobre platená. Preto by som si rada "naplánovala" otehotnenie (samozrejme, viem, že to nemusí ísť podľa mojich predstáv, ale bavíme sa teoreticky...) tak, aby som ešte mala nárok na materskú vyrátanú z tohto platu a po čo najdlhšiu dobu...
Popravde, som z toho dosť jeleň, hlavne ak ide o pomer na dobu URČITÚ.
Kedy by som mala otehotnieť, aby mi vznikol nárok na materskú vyrátanú zo súčasného platu?
Vopred vám veľmi pekne ďakujem za rady!

Strana
z2
adjuska
5. jún 2018

no na MD by si mala nastúpiť až v roku 2019 aby sa MD rátala z platu v roku 2018

kathy93
5. jún 2018

Tak MD sa tuším ráta za posledných 12mesiacov. Je jedno či si na dobu určitú alebo nie. Mňa by zaujímalo skôr to že ja som tiež na dobu určitú ktorá mi končí počas materskej. Tak či mi môžu nepredĺžiť zmluvu počas materskej.

minonka11
autor
5. jún 2018

@kathy93 Ahoj, podľa toho, čo som čítala, všade bolo napísané, že v prípade doby určitej ti ju nemusia predĺžiť, ten prac. pomer jednoducho normálne legálne zanikne a zamestnávateľ nie je povinný predlžovať ho, ak nechce. (zlá správa, viem)

kathy93
5. jún 2018

Ako ja by som sa tam asi zrejme i tak nevrátila bolo by to zrejme nereálne pracovať na krátky a dlhý týždeň ale ďakujem
@minonka11

minonka11
autor
5. jún 2018

@adjuska Nj, ale predpokladajme, ze by som mala nastup na matersku napr vo februari 2019, ale kedze moj zamestavatel vie, ze som tehotna, rozhodne sa mi na konci roka 2018 nepredlzit zmluvu, takze od januara 2019 by som bola nezamestnana...
Predpokladam, ze tym padom by som nemala ani narok na MD, ak by som si od toho januara neplatila dobrovolne nemocenske alebo ak by som tie 2 mes niekde nepracovala.
Ale mozno pletiem hrusky s jablkami.

liz_lemon
5. jún 2018

@minonka11 ak by si bola tehotna v case skoncenia PP, tak sa na teba vztahuje ochranna doba, takze narok na materske by ti vznikol

evittam
5. jún 2018

@minonka11 Tebe sa nemení zamestnavatel.Cize plati to,ze ak nastúpis na MD v r.2019 tak tvoj VZ pre MD bude hruby príjem za r.2018. Neviem od kedy si zamestnana ale tiez je limit koľkokrát mozes dostat zmluvu na dobu urcitu-maximalne 2x po dobu 2rokov.
@zalka 🤔😉

evittam
5. jún 2018

@kathy93 PP konci dátumom uvedenym na zmluve. To,ze si na MD zamestnavatela nezavazuje ti ju predĺžiť. Len ti nesmie dat vypoved pocas MD a RD,jedine,ze by zrusil firmu.

minonka11
autor
5. jún 2018

@evittam ďakujem za rýchlu reakciu.
V mojom prípade je to možné hoci aj 4x. Ide o špecificiký typ zmluvy, nechcem to verejne konkretizovať (môžem v správe). U tohto zamestnávateľa pracujem 3 roky, takže podmienku 270 dní platenia NP mám splnenú.
V podstate ma trápi hlavne to, či by som mala nárok na MD, aj keby som napr. otehotnela počas prac. pomeru (opäť uzatvoreného na rok) alebo k jeho koncu + zamestnávateľ by mi nepredĺžil (už ako tehotnej) zmluvu, takže by som sa hlásila na úrade práce. Čiže by som sa napr. v 5. mesiaci ocitla na úrade s tým, že mám kontinuálne odpracované 3 roky a otehotnela som počas trvania prac. zmluvy.
Ďakujem za trpezlivosť...🙂

zalka
5. jún 2018

@minonka11 neboj sa nárok na MD budeš mať , pre tehotné je OL ochranná lehota 8 mesiacov, takže ak ti skončí PP a ty budeš v piatom mesiaci tehu, tak si v OL a budeš mať nárok na PN, a aj MD z titulu OL ...

verca888
5. jún 2018

@minonka11 ved ale ked zostanes tehotna normalne pocas roka tak ta nemozu len tak vyhodit pretoze si tehotna a ked ti potom nepredlzia kvoli tomu zmluvu tak mozes ist na pnku, ktoru budes mat normalne platenu a z tej prejst na matersku, ktora sa ti vyrata z toho platu 🙂

mkatka7
5. jún 2018

@kathy93 nepredĺžili ani mne. Vtedy žena nie je chránená. Uplynie dohodnutá doba a je koniec 😊

mkatka7
5. jún 2018

A este jedna vec. Zisti si ako to je s PN. Lebo ja som pracovala v školstve a mne skončila zmluva 31.8., nastúpila som na materskú niekedy v septembri a posledné 2. mesiace som bola na PN,lebo som mala zápal obličky a jedna kamoska sa ma pýtala ako mi vyšlo materské a povedala, že asi kvôli PNke dostávam menej. Možno trepem,ale daco hovorila,že sa materské vypočítava z posledných 3 výplat a keďže som bola na PN, tak to vyšlo na p.ču. 😄

liduska12
5. jún 2018

Podla mna mozes otehotniet odteraz hocikedy, lebo keby si aj zrovna dnes otehotnela, datum porodu by si mala 26.2.2019, nastupila by si na matersku v polke januara a ratal by sa ti prijem z roku 2018. Kedze by si otehotnela pocas trvania PP, vztahovala by sa na teba ochranna lehota na ziskanie materskej davky aj po skonceni PP 🙂 pre teba je klucovy datum poslednej menstruacie v pripade tehotenstva urceny lekarom. Keby ti vysiel aj na 31.12.2018, matersku budes mat pocitanu z tohto prijmu 🙂

kathy93
5. jún 2018

@mkatka7 materska sa ráta za posledných 12 mesiacov z hrubej mzdy a PN to neovplyvňuje.

ukulela
5. jún 2018

@kathy93 nie z poslednych 12 mesiacov, ale z minuleho roka (ak si teda nemenila zamestnavatela) . teda ak nastupis na md v roku 2019, trebars aj v decembri, MD sa ti vyrata z prijmu v r. 2018 - za predpokladu, ze stale pracujes u jedneho a toho isteho za,estnavatela na tu istu zmluvu.
zmluva na dobu urcitu autimaticky zanika pocas MD, ak termin vyprsi, nic nemusia predlzovat, nemaju preco,

kathy93
5. jún 2018

@ukulela a keď som zamestnávateľa menila tak podľa čoho to vyrátajú?

ukulela
5. jún 2018

@kathy93 ak si zmenila zamestnavatela a odpracovala u neho v novom roku minimalne 90 dni, resp ti plynulo 90 dni z noveho poistenia, (teda kalendarnych nie pracovnych) tak ti MD vyrataju z tohto noveho prijmu. Ak si ale nestihla tych 90 dni, tak z predchadzajuceho roku. oplati sa na ten cas zmenit zamestnavatela, ak mas u noveho vyssi prijem ( ani eje ti luto za starou pracou, alebo TPP a pod)

kathy93
5. jún 2018

@ukulela tak ja som pracovala bez prestávky asi 5rokov. U nového zamestnávateľa som odrobila asi 5 mesiacov odvtedy som na PN. Platovo som na tom rovnako ako v predošlej práci.

ukulela
5. jún 2018

malo by sa ratat z noveho prijmu potom. (ak nie, @evittam ma opravi) - ale ked si platovo rovnako, nic to neovplyvni ...

lavender21
5. jún 2018

@minonka11 nárok na materskú mať budeš, to je jedno kedy pôjdeš. Ja na tvojom mieste to ale naplánujem tak, aby som zo zamestnania šla rovno na materskú. Ak totiž budeš v štvrtom mesiaci v decembri, tak ti zmluvu nepredĺžia, budeš musieť ísť na úrad práce, alebo PN, zbytočne si to skomplikuješ. Takže najlepšie tak aby si v decembri podpísala zmluvu na ďalší rok a môžeš sa začať snažiť 😉

minonka11
autor
5. jún 2018

@liduska12 ďakujem
@zalka ďakujem
@lavender21 ďakujem za odpoveď. ja si to asi skomplikujem tým úradom práce tak či tak, lebo pracujem v Bulharsku (ale pre SVK zamestnávateľa, ktorý ma tam posiela na niekoľko týždňov až mesiacov). čiže nemôžem ísť na materskú v 6týždni pred pôrodom (ešte počas trvania zmluvy), lebo to by znamenalo, že v čase pokročilého tehotenstva by som ešte musela lietať hore-dole (doslova). preto by pre mňa bolo najlepšie otehotnieť tak 3-4 mesiace pre dátumom, kedy mi uplynie zmluva na dobu určitú. potom by som prišla na svk, dala sa na úrad práce a porodila tu. neviem, či je to zrozumiteľné, ale každopádne som rada, že MD asi dostanem aj tak:D

ukulela
5. jún 2018

@minonka11 zamestnavatel by ti mal dat vhodnu pracu, ked mu oznamis tehotenstvo. ak je to slusna firma, nemal by bat problem ... ak pre tehotnu vhodnu poziciu nema, ma ona narok byt doma s nahradou platu (neviem o ziadnom priklade, kto by toto dosiahol, ale v zakone je to tak). ak zamestnanie skoncis PO otehotneni v ochrannej lehote, matersku dostanes, ak masa dobry plat, este vycerpas dobru podporu. (alebo mozes PN, no tam su vychadzky, a to je obmedzujuce. )

lubik87
7. jún 2018

@minonka11 je jedno či si tých 9 mesiacov pred otehotnením odpracujes v jednej firme alebo 15 ...hlavne to musí byť na zmluvu a odpracované. V každom.pripade.mas nárok . Doporučujem ti ak tí nepredĺži zmluvu ísť na.pn a mas aspoň nejaký príjem až do nástupu na MD a podpora ti ostane keď ju bude treba 🙂

evittam
7. jún 2018

@lubik87 Nemas pravdu. Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat 270dni NP pred porodom. Nie odpracovanych 9mesiacov.😉
A ak skonci PP tak narok na podporu ma do dvoch rokov od skončenia PP a nie "kedy bude treba".

lubik87
7. jún 2018

@evittam a 270 dní nieje náhodou 9 mesiacov ???? A píšem odpracovane lebo 50%zien netuší čo znamená skratka
NP....pricom odpracované rozumie každá či už na živnosť alebo na zmluvu...to že si.moze.platit sama beriem.ako nereálnu moznost.pri vyske poplatkov.. pozerám že sa odbavujes na opravovani druhých ľudí..by ťa bolo do.parlamnetu ;) a.ohladom podpory...môže ju poberať hneď po materskej napr až by sa im podarilo dať muža na MD..a majú extra prachy......

evittam
7. jún 2018

@lubik87 Ja sa na nikom neodbavujem. Dovolila som si opravit tvoju mylnú informáciu. A este raz-nemusis mat odpracovanych 9mesiacov ci 270dni. T.j. ty sa môžeš dnes zamestnat, odpracovat mesiac a ist na PN, pokial bude PP trvat bude trvať aj NP (cize nemocenske poistenie) cize mozes byt PN tých ďalších 8mesiacov.

lubik87
7. jún 2018

@evittam tak ešte raz odpracované roky neznamená že ich v skutočnosti presedis alebo.prestojis v práci ...bavíme sa ako blbci o tom.istom a.myslim.ze.to dobre vieš ....

evittam
7. jún 2018

@lubik87 Blcom nazývaj laskavo seba. Ako si napisala nie každa vie co je NP-ako si ma laskavo upozornila tak ak napíšes,ze musíš mat odpracovanych 9mesiacov tak som si ta ja dovolila opraviť ze to nemusia byt odpracovane. Viac sa nemam s tebou o com bavit. Nie som blbec. Pekny vecer.

lubik87
7. jún 2018

@evittam nenapísala som že si blbec čítaj s porozumením

Strana
z2