Ako mi vypočítajú výšku druhej materskej?
Ahojte. Poradí mi niekto? Mam synčeka, ktory bude mať 3r v auguste. Keby sa mi podarí otehotnieť, druhé babo by sa narodilo november-december. Podľa čoho by sa mi vypočítaná výška materskej a co s tými 3-4mesiacmi medzi koncom rodičovskej dovolenky a pôrodom??? Musela by som ísť do práce, či na PN? Ďakujem za každú radu.
Hej.
@monikatom
Ahoj, keďže sme na tom rovnako dátumovo len ja som o rok pred tebou, tak ti môžem napísať ako to je🙂 Môj syn mal v auguste 3 roky a druhý sa mi narodil začiatkom novembra. Výška materskej sa mi vypočítala z predpokladaného príjmu za predchádzajúci rok. Tento príjem určí tvoj zamestnávateľ a zasiela to aj do Sociálnej poisťovne. Čo sa týka toho obdobia od augusta do novembra, u mňa to našťastie nebolo treba riešiť neplateným voľnom ani ničím takým. Vyčerpala som si celú dovolenku, ktorá mi zostala vrátane tej, na ktorú som mala nárok za obdobie prvej materskej. To sa ale musíš dohodnúť so svojím zamestnávateľom. Následne som plynule prešla na druhú materskú dovolenku (nastúpila som na ňu 8 týždnov pred pôrodom) - to som sa zasa tak dohodla so svojím gynekológom😉
A Podla čoho sa vypočíta predpokladaný príjem?
@monikatom Zamestnávateľ by ti ho mal určiť podľa pracovnej zmluvy. Ja mám napr. v pracovnej zmluve fixnú časť mzdy a variabilnú časť - nejaké to osobné ohodnotenie...takže v podstate je to na tvojom zamestnávateľovi, akú výšku ti tam uvedie. Aspon teda v mojom prípade tú variabilnú časť mzdy musí nejako on určiť, akú predpokladá, že by bola, keby som pracovala...
Ďakujem dievčatá, pomohli ste mi.
Ahojte cize ak som momentalne na RD a som zamestnaná na TPP na neurčito( chceliby sme babo kým dosiahne 3r.) tak mam narok na MD aj ked nemam odrobenych tych 270 dni? Ja som myslela ze budem mat narok len na RD.
Prípadne ak by som bola na RD zo synom a narodi sa druhe babo tak sa to riesi ako?
Dakujem za odpovede.
@ivonetta Ano mas narok na MD. Z predpokladaneho prijmu. Ak by si nastupila na MD este pocas RD tak RP sa zrusi a ty nastupis na MD a budes dostavat MD a este mozes poziadat o prispevok na starostlivost na starsie dieta,na kt.mas narok od odnatia RP do max.6 tyzdnov od porodu alebo do max.3 rokov starsieho-podla toho co bude skor.😉

@monikatom pracovny pomer ti trva?