icon

Ako ovplyvní PN materskú z dobrovoľného poistenia?

2. feb 2025

Dobrý deň. Vie mi niekto poradiť ohľadom nasledovnej situácie?
Toho času som v 12tt. Od cca 7tt som dobrovoľne nemocensky a dôchodkovo poistená. Lehota 26 týždňov pred nástupom na MD by mala byť splnená ak neprídu neočakávane okolnosti s tehotenstvom. Rovnako aj 270 dni nemocenského poistenia za posledné dva roky mám splnené. Lekár má chce vypísať na PN. No obávam sa toho či mi PN neovplyvní výšku materskej. Bude mi materská vypočítaná z toho istého VZ z ktorého platím dobrovoľné poistenie aj keď nebudem dobrovoľné poistenie platiť tých 26 týždňov ale napríklad po 15 týždňoch pôjdem na PN? Ďakujem

lilinka88
2. feb 2025

PN bude počítania z min. VZ a materske, ak bude v Tom čase DNP trvať aspoň tých 26 týždňov, bude z VZ, z ktorého platíš odvody. Nie je podmienka platenia,ale trvania 26 týždňov a do toho sa ráta aj obdobie PN, kedy je povinnosť platiť odvody vylúčená

autor
2. feb 2025

ďakujem za informáciu. Pretože dostalo sa ku mne, a pritom to nikde neviem nájsť ani na stránke SP, že aj napriek tomu, že mi bude DNP trvať a nebudem ho napríklad posledný mesiac platiť kvôli PN, tak že mi bude materská aj tak vypočítaná z minimálneho VZ, že to má SP niekde malými písmenami napísané. Ale vravím, nikde to neviem dohľadať. Pretože ja si platím DNP o niečo vyššie ako je minimálny VZ, preto ak to tak naozaj je, že mi vypočítajú aj tak z minima tak som si mohla nastaviť nižší VZ.