icon

Ako plánovať materskú a rodičovský príspevok?

luciaugustin
17. mar 2025

Ahojte, chcela by som sa poradiť:

- s manželom máme jedno dieťa (vek 2 roky a 1 mesiac)
- s dieťaťom som doma ja, poberám rodičovský príspevok
- materskú som nemala, porodila som ako študentka VŠ
- VŠ som úspešne ukončila k 06/2024
- manžel je na TPP od r. 2022
- plánujeme 2. dieťa (ešte nečakáme), pri ktorom by sme chceli, aby som mala nárok na tehotenské a materskú
- pri našom prvom by sme sa radi vystriedali, t.j. manžel by šiel na na materskú a ja by som šla do práce - cca od 05/2025

Ako si to celé najlepšie nastaviť a naplánovať:
- v kontexte podmienky 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch - dá sa to skombinovať so štúdiom na VŠ, ktoré som úspešne dokončila v 06/2024? Napr. zamestnám sa k 1.5.2025 a 27. týždeň pred termínom pôrodu by vychádzal na 15.6.2025 - budem mať tehotenské a potom neskôr materskú?
- čo sa týka manželovho nástupu na materskú k prvému dieťaťu, aké dokumenty mu treba + čo musím spraviť ja, keď naň poberám rodičovský príspevok a prídavok na dieťa?

Ďakujem 🙂

luciaugustin
autor
19. mar 2025

@andreakotesova ďakujem ti za zaujímavý link, len nemám k dispo tie zamknuté časti. Vychádza mi ale, že s materskou by to mohlo vyjsť približne tak, ako som načrtla, tehotenské nie.

andreakotesova
19. mar 2025

@luciaugustin tú dôležitú vetu tam vieš prečítať - musíš mať úspešne ukončené štúdium.

luciaugustin
autor
20. mar 2025

@andreakotesova áno, veď to mám. Len mám také otázniky, či to platí aj vtedy, ak som po ukončení štúdia nešla hneď do práce - t.j. či to nemusí byť súvislý prechod zo školy do práce...