icon

Ako práca počas rodičovskej ovplyvní materskú?

30. jan 2025

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, akým spôsobom by mi ovplyvnil ďalší pracovný pomer počas RD nasledujúcu materskú. Syn má 2 roky, plánujeme ďalšie dieťa, ale rada by som sa kvôli skúsenostiam a prilepšeniu zamestnala na polovičný úväzok ešte teraz počas trvajúcej RD. Mám aktívny pracovný pomer na full time, tam však nechcem nastúpiť, šlo by o inú firmu. Tehotná zatiaľ nie som, snažíme sa. Počítala by sa mi ďalšia materská (ak by som stihla ešte reťazovú) z predchádzajúceho príjmu, z ktorého sa mi počítala 1., alebo by sa mi počítala z tohto roka, čo by som si zarobila? Nerada by som si ju pokazila, neviem teda, či sa mi oplatí zamestnať na polovičný úväzok. Ďakujem.

andy37
30. jan 2025

Ak stihneš reťazovú materskú, tak sa ti bude rátať aj z trvajúceho pomeru aj z novej práce len musíš obom zamestnávateľom odovzdať potom žiadosť o materské.

autor
30. jan 2025

@andy37 a keby som nestihla reťazovú materskú, ale mala by som trvalý pracovný pomer + polovičný úväzok v inej firme, opäť by sa mi to rátalo z oboch, áno?

luliu
30. jan 2025

@andy37 a musí z oboch spĺňať nárok na MD (v starej pri retazovej spĺňa)

autor
31. jan 2025

@luliu to znamená, keby som si našla teraz ešte aj prácu na dohodu, koľko by som ju musela mať, aby som si z nej mohla uplatniť nárok?

luliu
31. jan 2025

270 dni

enusamt
31. jan 2025

Pokial stihnes "retazovu" matersku, tak materska bude rovnaka alebo vyssia. Dohoda v inej praci na nu nema vplyv.
Pokial aj na dohode splnas narok (270 dni), tak si mozes aj z nej uplatnit matersku