icon

Ako prejsť z dlhodobej PN na materskú?

adelltri
31. jan 2025

Ahojte mamičky, potrebovala by som poradiť. Moja situácia je takáto : momentálne som na dlhodobej PN z dôvodu operacie lakťa ktorá mi končí 26.3.2025. Medzičasom som otehotnela a dátum pôrodu mám na 30.5.2025. Na materskú môžem nastúpiť podľa zákona 6-8 týždňov pred termínom čiže najskôr 4.4.2025. Chcem sa spýtať aké mám možnosti na to obdobie medzi koncom PN a nástupom na materskú? Ďakujem za rady.

lucc88
31. jan 2025

@adelltri v prvom rade oznámiť písomne zamestnávateľovi predpokladaný nastup na materskú, po skončení PN vyčerpať si podľa nároku paragrafy, tehotenské paragrafy (tie by mali byť v neobmedzenom mnozstve) dovolenku event. neplatené voľno

alenocka0802
31. jan 2025

Nastupit do prace a normalne tych par dni odpracovat.
Aj to je moznost.

melanta
31. jan 2025

1. Nastúpiť do práce na tie dni. Ja osobne by som volila túto alternatívu. Po dlhej PN a pred MD/RD by mi padlo vhod ísť medzi ľudí a trochu sa v práci realizovať.
2. Čerpať dovolenku, ak jej toľko máš a ak ti to zamestnávateľ umožní.
3. Neplatené voľno, ak s tým zamestnávateľ bude súhlasiť a ty si ochotná si zaplatiť odvod do ZP.

Nezabudni na to, že minimálne mesiac pred nástupom na MD si povinná oznámiť nástup.

adelltri
autor
31. jan 2025

@alenocka0802 Pracujem v závode na vo výrobnej linke takže asi skôr nie, ťažké bremená dvíhať, kvôli tomu aj tá operácia lakťa - preťaženie

balerina2025
31. jan 2025

@adelltri cerpaj dovolenku?

michaela789
31. jan 2025

@adelltri vyčerpaj si dovolenku, pobehaj si vyšetrenia (počas tehotenstva máš neobmedzené jednorazové ošetrenia - prehliadky u zubára, obvodného, sono prsníkov, čokoľvek)...
Ak sa nemôžeš vrátiť do roboty, tak nech ti zvyšok už gyn vykryje PNkou nejako.

melanta
31. jan 2025

@michaela789 nie nie, pozor, zle píšeš. Neobmedzené paragrafy má iba na návštevy lekárov, ktoré súvisia s tehotenstvom.

melanta
31. jan 2025

@adelltri vychádza ti to na cca 7 pracovných dní, toľko dovolenky by si mohla mať. Dohodni sa na čerpaní.

michaela789
31. jan 2025

@melanta áno. Ale čo v tehotenstve nesúvisí s tehotenstvom? Mne gynekológ sám odporučil v každom tehotenstve dať si zuby do poriadku pred pôrodom, aby sa mi niečo nedajbože neozvalo tesne pred alebo počas. V práci nikdy nikto neriešil, automaticky po oznámení šlo všetko ako prehliadka v tehotenstve.

melanta
31. jan 2025

@michaela789 ale že to u teba neriešili neznamená, že to nerieši ani iný zamestnávateľ. Oka, napíš svoju skúsenosť, ale nepíš iba A, napíš aj B.

michaela789
31. jan 2025

@melanta no mala som tých zamestnávateľov viac, aj súčasne. A ani jeden z nich neoddeľoval tehotenstvo od iných oblastí zdravia. To sa ani nedá. Keby to aj niekto chcel skúsiť, tak si neviem predstaviť na základe akej logiky, keďže tehotenstvo zasahuje úplne všetko od očí až po chodidlá.. Ale áno... Oficiálne a podľa zákona sú neobmedzené len prehliadky spojené s tehotnstvom, nech to teda uvediem na pravú mieru.

alenocka0802
1. feb 2025

@adelltri v pripade dvihania tazkych bremien a celkovo nevhodnej praci pre tehotnu, sa da poziadat o preradenie na vhodne pracovne miesto. Ak to zamestnavatel nevie zabezpecit, tak potom ma tehotna narok na nahradu vo vyske 100% mzdy.