Ako prekonať stereotyp na materskej dovolenke?
Mamičky, čo pre seba robievate aby ste vyšli z kruhu stereotypu kažodenného s detmi. Ja mam uz pocit vyhorenia, rano sa mi nechce vstávať, uz pri tom ako vstávam tak už zacinam so svojim moodom a napravujem vankúše, po postavení zdvíham ponožky zo zeme a cestou na wc už skenujem čo este vezmem tou cestou do kupelne aby som to po ceste dala do kuchyne.. veď to poznáte, kolobeh matky domácej a mna to uz vyslovene nebavi.. a snazim si hovorit aby som si zo “uzivala “ved mne ostava uz “len” 2 roky doma, a keď si predstavím že toto mi doma ostane a este chodit do práce a pokračovať vo všetkom no až mi je zle … neviem, nič ma nebaví, kazdy den to iste, a ked sa snazim že podme dakde abo daco robiť a uz jak sa zaciname chystat a znova to chystanie detí a snazim sa že “nevybuchnuť” pri všetkom keď 500x napomenuem syna aby sa isiel obliect a obuť tak hned ma prejde chuť na všetko… ja neviem co uz normalne som znudena z toho všetkeho. A prosim reči typu že bud rada ze ste zdraví a nemusis riešiť iné “problemy” tak prosim take mamicky ani nereagujte. Ide mi vyslovene o radu ako sa nakopnuť k životu znova ked vas to uz na materskej nebavi. Ďakujem
tak nemaj kazdy den rovnaky a nebud taky Monk
a este stale mozes skor nastupit do prace a dat deti skolka jasle...
@balerina2025 jedneho v školke mam, a na jasle bohuzial peniaze nazvyš nemám….
skus si robit rozne dni, lebo aj tie monotonne cinnosti ubijaju aj ked chapem ze aj upratane a navarene doma ma byt. len proste aj tie dni aby nesli ako cez kopirak. chapes co tym chcem napisat?
hm úplne ta chápem..
mš, jasle... kým neumiestniš deti do týchto inštitúcii tak nemáš ako ísť do práce...
alebo sa vymeň s manželom.
už len 2 roky? to zbehne... sú matky čo sú doma 12rokov nie 2 roky ... s chorými deťmi
A nejaké krúžky ste skusali?ja som po roku dieťaťa začala chodiť na babybalance a potom v 1,5 roku som pridala gymnastiku a mudre hranie a do toho nejaký kútik raz do týždňa a aspoň raz za týždeň sa stretnúť s nejakou kamoskou s dieťaťom..a v lete mna bavilo byt len tak vonku na našom ihrisku, kde poobede/vecer sú všetci susedia s detmi, tak sme aj pokecali so susedami a tak..a raz za mesiac vybehnut s kamoškami na vecer aspoň na par hodin (ja som chodila po 19 že tu 1-2 hod do vecierky to manzel v pohode zvládol sám)..ja som to takto riešila, aby som sa nezblaznila,tiež nie som typ, že si matersku užívam, ale keď mame program s dcérkou je to lepsie pre obe..o mesiac rodim druhé, takze si to tiež idem ešte o 2-2,5 roka predĺžiť a to som sa uz tesila do práce🤷♀️
A nejaké krúžky ste skusali?ja som po roku dieťaťa začala chodiť na babybalance a potom v 1,5 roku som pridala gymnastiku a mudre hranie a do toho nejaký kútik raz do týždňa a aspoň raz za týždeň sa stretnúť s nejakou kamoskou s dieťaťom..a v lete mna bavilo byt len tak vonku na našom ihrisku, kde poobede/vecer sú všetci susedia s detmi, tak sme aj pokecali so susedami a tak..a raz za mesiac vybehnut s kamoškami na vecer aspoň na par hodin (ja som chodila po 19 že tu 1-2 hod do vecierky to manzel v pohode zvládol sám)..ja som to takto riešila, aby som sa nezblaznila,tiež nie som typ, že si matersku užívam, ale keď mame program s dcérkou je to lepsie pre obe..o mesiac rodim druhé, takze si to tiež idem ešte o 2-2,5 roka predĺžiť a to som sa uz tesila do práce🤷♀️
@pl2y no ano samozrejme chodime, herničky, stretavame sa s druhymi kamoskami (ked nemam chore deti čo aj to je dost často a na striedačku su chori cize o hubu) , ale tieto cinnosti vsetko sa toci len okolo deti, s detmi vonku, s detmi hernicka, s detmi cvicenie atd.. su moj zmysel života ano milujem ich ale ubija ma ten kazdodenny stereotyp toto iste bordel vsade (viem ze raz skonci), tu krik tam krik nepočuva starši robi napriek, uz som s nervami v koncoch dakedy a sa len tesim ked zaspia 😏 plus ked su chori, dookola, riesit lekarov, riesit lieky, zas nieco nejak snazit sa im nejake vitaminy riesit proste vsetko okolo deti sa toci.. ja vieeeem sak chcela som ich samozrejme, len proste momentalny bod mam taky že si neuživam nič a štve ma to a mozem si zato sama, snazim sa hladat vo vsetkom pozitiva a nechcem aby mi tento čas co mi zostava s nimi doma aby som z toho mala taky debilny pocit aky mam..
Každý deň som robila nejakú maličkosť inak, išli sme na iné ihrisko, kde bežne nechodíme alebo inou -dlhou trasou do obchodu, dieťa som uspala von v kočíku a šla na obed do reštaurácie, ku prechádzke som si kúpila kávu a koláč,… čokoľvek som si vymyslela, aby v každom dni bolo niečo inak ako bývalo zvyčajne. No a tiež pravidelne som šla niekam sama robiť iba príjemné “dospelácke” veci aspoň 1-2h raz za 2 týždne - masáž, von s kamoškou, sama sa prejsť, kaderníčka,… boli to síce maličkosti a pre niekoho aj blbosti mňa to vytiahlo zo stereotypu, nezlievali sa mi dni, lebo každý bol o čosi iný 🙂
Ja som sa na prvej materskej +rodičovskej utekala vyvetrať m našim na víkend. Ku sestre... a mala som brigádu. Upratovala som súkromnú škôlku.
Teraz som po 5r opäť a dcéra má týždeň a už sme dali návštevu u našich.. tiež rozmýšľam ze ešte 3r ma doma porazí ( ale ja si chcem dorobiť VŠ tak sa ukludnujem ze stereotyp teraz nebude ;))
Ja som chodila raz do tyzdna cvicit. Ale nie preto, ze by ma pobyt na rodicaku ubijal, ale kvoli zdraviu - chrbtica. Zaroven ma to vsak aj nabilo energiou. Lenze zacala som az, ked dcera mala rok, lebo som po pol roku od jej narodenia mala operaciu.
Ideš na to zo zlej strany. Fixuješ sa mysľou na veci, ktoré ťa ubíjajú a hnevajú a nie na to pozitívne. Si doma, môžeš robiť čo chceš a kedy chceš. Keď budeš chodiť do práce, budeš robiť toto isté čo teraz, ale nebudeš mať celý deň na svoje aktivity s deťmi, ale budeš monotónne makať v práci. Takže by som sa na ro pozrela z tejto stránky a začala si užívať možnosti. Herne, ihriska, zober dieťa sa niekam kúpať, na detské cvičenie, odlož ho k starým rodičom a choď na kozmetiku/masaz. Vyrazte si niekam s mužom na víkend, skratka čokoľvek, čo ťa teší a reálne sa z toho teš. Príde mi to tak, že sa vôbec nemáš zle, len sa na všetko pozeráš hrozne negatívne. Zmeň nastavenie v hlave. Chápem, že to môže byť “nuda” robiť to isté dookola, ja sa snažím ráno rýchlo všetko zbúchať do 9, kým je syn najsamostatnejší a potom máme celý deň na robenie čohokoľvek chceme.
To čo popisuješ tak má asi každá zena na materskej, veď preto na tej materskej si, aby si sa starala o deti. A to ako si deň naplanujes je o tebe. Tak si urob nejaký rozvrh alebo plan spolu s deťmi že kam by chceli ísť čo by chceli robiť, tvorte niečo doma, choďte na výlety, na ihrisko a striedajte to. Ale sťažovať sa na to že je to monotónne lebo stále sa musíš starať len o deti… a čo si čakala na materskej dovolenke? 😀

tak nemaj kazdy den rovnaky a nebud taky Monk
a este stale mozes skor nastupit do prace a dat deti skolka jasle...