Ako presunúť rodičovský príspevok na manžela?
Dobrý deň, som na RD, dcéra má 15 mesiacov, po nástupe na MD mi skončila pracovná zmluva, predtým som pracovala nonstop na TPP asi 7 rokov . Manžel pracuje na TPP, chceli by sme rodicak presunúť naňho a ja by som sa zapísala na úrad a požiadala o podporu. Je to možné ? Aký je postup a tlačivo ? Zaujímajú ma hlavne osobné skúsenosti dakujem
@anonym_autor ty vypíšeš tlačivo o odňatí rodičovského príspevku. Manžel vypíše žiadosť o rodičovský príspevok.
Ty vypíšeš tlačivo žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie.
Všetky žiadosti sú na internete. Stačí napísať do uja Googla. Zaniesiete na úrad sociálnych vecí a rodiny. A ty na úrad práce.
presne ten istý prípad teraz riešim aj ja .. treba dať pozor aby sedeli dátumy. Rodičovský je daný na mesiac. Mne poradili že odňatie mám dať k 1.12. a následne sa hlásiť na úrad prace.
A uz mas pracu po skonceni rp,a istu skolku???Tam by som tu podporu skor brala,ako teraz cez rodicak.Aj ked chapem,ze este chces stihnut tu vyssiu podporu ale potom mnohe taketo zeny budu velmi lutovat.Ale to uz je na kazdom ako sa rozhodne.
A uz mas pracu po skonceni rp,a istu skolku???Tam by som tu podporu skor brala,ako teraz cez rodicak.Aj ked chapem,ze este chces stihnut tu vyssiu podporu ale potom mnohe taketo zeny budu velmi lutovat.Ale to uz je na kazdom ako sa rozhodne.
@anonym_279118 tpp mi skončil ešte v marci tohto roku, dcéra má 14 mesiacov čiže škôlku neriešim. Hľadám vyšší prísun peňazí a pol roku sa riadne zamestnám
@anonym_279118 tpp mi skončil ešte v marci tohto roku, dcéra má 14 mesiacov čiže škôlku neriešim. Hľadám vyšší prísun peňazí a pol roku sa riadne zamestnám
@anonym_242724 tak silno drzim palce,nech sa nova praca podari min.do riadneho konca rp.Lebo ked citam mamicky,ako maju problem s pracou po rp.Drzim moc palce.
@anonym_242724 tak silno drzim palce,nech sa nova praca podari min.do riadneho konca rp.Lebo ked citam mamicky,ako maju problem s pracou po rp.Drzim moc palce.
@anonym_279118 ďakujem a pravda 🙂 teraz riešim prácu asi 2 mesiace , žiaľ žiaden uspech lebo každý sa opýta , ste na úrade ? pracujete ? kde ste teraz ? človek musí povedať aj keď nechce a hneď má odmietli aj keď som bola vhodný kanditat a boli nadšení do tohto momentu.. ak budem na úrade jednoducho odpoviem áno som evidovaná a tým to konci , ani sa nemusia dozvedieť že mám dieťa lebo priamo sa opýtať nemôžu . Čiže ísť na Úrad je aktuálne moja stratégia.
@anonym_279118 ďakujem a pravda 🙂 teraz riešim prácu asi 2 mesiace , žiaľ žiaden uspech lebo každý sa opýta , ste na úrade ? pracujete ? kde ste teraz ? človek musí povedať aj keď nechce a hneď má odmietli aj keď som bola vhodný kanditat a boli nadšení do tohto momentu.. ak budem na úrade jednoducho odpoviem áno som evidovaná a tým to konci , ani sa nemusia dozvedieť že mám dieťa lebo priamo sa opýtať nemôžu . Čiže ísť na Úrad je aktuálne moja stratégia.
@smejkuskaa ja som tiez na rp,este do konca roka.V praci sa firma stahovala,takze vsetcia sme dostali odstupne.Ale zaroven,som uz pracovala v inej firme,co som dodnes a buduci rok uz daju na tpp.Ano tiez sa ma pytali aj na deti,ale tym,ze mi tam robi aj muz ale na opacnej smene,nemame problem.Na ocrky netreba,pecka tiez nie.O deti je postarane,vzdy jeden z nas je doma.Maly ide od januara do skolky,uz je prijaty.
Aj toto robia zeny chybu,ze riesia skolku moc neskoro a potom je velky problem.
A ked citam tie pribehy matiek,no naozaj moc drzim palce nech ti to vyjde podla tvojich predstav.
@smejkuskaa skus si spravit aj nejake kurzy,cez urad ked uz budes na podpore,mozno ti to pomoze k lepsej praci.Drzim moc palce,nech ti to vyjde.
manžel môže ísť najskôr na MD a následne RD aby mal nárok na ten vyšší RP, postupujete klasicky najskôr žiadosťou o odňatie RP na úrade práce, a potom záleží či muž pôjde aj na MD alebo rovno rodičovský
@anonym_915dec na MD nepôjde lebo ma dobre platenú prácu, len systémovo bude rodicak naňho a ja budem doma ďalej s malou, do škôlky najskôr od 2r by som ju dala. Študovala som si že je to možné keď manžel býva v spoločnej domácnosti a RD môže brať popri práci.
@anonym_279118 áno budem si následne otvárať živnosť ale ešte tam mám veci čo mi treba poriešiť aj finančne to nejak prejsť takže som chcela využiť podporu keďže som nikdy nič nevyužívala od úradu a pracovala nonstop na tpp 🙂 až do materskej
@smejkuskaa skus si spravit aj nejake kurzy,cez urad ked uz budes na podpore,mozno ti to pomoze k lepsej praci.Drzim moc palce,nech ti to vyjde.
@anonym_279118 áno plánujem kurzy , uvidím čo bude , len aktuálne vyriešiť rodicak , úrad prace a prezistit koľko je nárok na podporu 🙂
len rátaj s tým, že ak nepôjde na MD tak bude ten nižší rodičovský príspevok, inak na MD nemusí byť celý čas, môže byť aj kratšie
len rátaj s tým, že ak nepôjde na MD tak bude ten nižší rodičovský príspevok, inak na MD nemusí byť celý čas, môže byť aj kratšie
@anonym_915dec to by má zaujímalo celkom lebo niekde píše že stačí že bola vyčerpaná otcovská ( je to časť materskej) a dakde píše že musí byt riadne MD 🤷♀️… aj keď by bol nižší stále s mojou podporou budeme cca o 800€ v pluse
@anonym_279118 narok na podporu je do 2r od skoncenia PP, takze po rodicaku uz narok mat nebude, ak jej PP skoncil po materskej
A ešte, keď si následne otvorím živnosť môžem si rodicak prehodiť naspäť na seba a bude znovu ten vyšší čo beriem teraz? Do 3r dietata

manžel môže ísť najskôr na MD a následne RD aby mal nárok na ten vyšší RP, postupujete klasicky najskôr žiadosťou o odňatie RP na úrade práce, a potom záleží či muž pôjde aj na MD alebo rovno rodičovský