Ako riešiť nepokrytý mesiac pred materskou?
Ahojte,
veľmi pekne by som Vás chcela poprosiť o radu, čo by ste na mojom mieste robili v nasledovnej situacii:
Momentálne som na rodičovskej dovolenke do 9/2025... ešte počas materskej mi bolo zrušené pracovné miesto. V júni som sa rozprávala s mojou bývalou nadriadenou s tým, že by sme po skončení rodičovskej podpísali dohodu o skončení pracovného pomeru a dostala by som odstupné, s čím som samozrejme súhlasila.
No a po tomto rozhovore som zistila, že som tehotná. Ak by som si po skončení tejto prvej rodičovskej vyčerpala (nevyčerpanú) dovolenku, zostával by mi cca mesiac do nástupu na novú materskú, ktorý by som nemala pokrytý.
A teraz, čo robiť?
1. Ak by som teraz aj zamestnávateľovi ohlásila, že som tehotná (z čoho mám nie úplne dobrý pocit, keďže sme sa už dohodli na skončení pracovného pomeru), tak stále ten 1 mesiac do nástupu na materskú nemám ako vyriešiť. Viem, že teoreticky prekážky na strane zamestnávateľa, ale príde mi to také hulvátske, keď už sme sa dohodli na skončení. Navyše to odstupné by sa mi hodilo.
2. Alebo mám skončiť tak ako bolo dohodnuté, vyčerpať dovolenku, a na ten mesiac sa zaevidovať ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov?
3. Alebo sa mám evidovať na úrade práce?Lenže na ten 1 mesiac je to úplne zbytočné, to im bude jasné, že nemám šancu sa zamestnať za ten 1 mesiac...
3. Prípadne mám možnosť zamestnať sa u muža vo firme, ale bojím sa, že mu tým spôsobím problémy.
Napis na instagrame " pravne pre rodica".
Mozes ist na rizikove v ochrannej lehote ale ci to je dobre s pohladu penazi a buducej MD, netusim...to vie ta baba na instagrame poradit, ma aj online book.
Niekedy je lepsie dovolenku aj preplatit,lebo to navysuje MD a vycerpat len par dni, ale to vsetko je pripad od pripadu ine
@troskustratena poberat podporu 😇
Ktoru mozete vybrať do 2r od podpisu ukončenia tpp
@zuzkaa1991 ďakujem krásne😊 a myslíte, že sa to dá kúskovat tak, že tento rok 1 mesiac a zvyšok potom neskôr? Pôvodný plán som mala po skončení tejto rodičovskej hlásiť sa na úrad práce, ale s tým cieľom, že ozaj si tam nájsť prácu...
Mozes ist na rizikove v ochrannej lehote ale ci to je dobre s pohladu penazi a buducej MD, netusim...to vie ta baba na instagrame poradit, ma aj online book.
Niekedy je lepsie dovolenku aj preplatit,lebo to navysuje MD a vycerpat len par dni, ale to vsetko je pripad od pripadu ine
@katrin21 ďakujem krasne za odporúčanie, pozriem to😊
Da sa kombinovat aj nezamestnanecka a potom v ochrannej lehote ist na PN a nezamestnanecku docerpat neskor do 2 rokov, alw stale to je ine ked si po RD a nevyjde ti asi retazova MD, cize ide o to,ako to urobit aby ti vysla materska a nie len rodicak, co neviem,ci je sanca este mozno s tou PN by sa nejako dalo ,neviem
Da sa kombinovat aj nezamestnanecka a potom v ochrannej lehote ist na PN a nezamestnanecku docerpat neskor do 2 rokov, alw stale to je ine ked si po RD a nevyjde ti asi retazova MD, cize ide o to,ako to urobit aby ti vysla materska a nie len rodicak, co neviem,ci je sanca este mozno s tou PN by sa nejako dalo ,neviem
@katrin21 no ale nebude to tak, že sa mi obnoví poistenie tým, že budem čerpat dovolenku a tým pádom by som na nejakú materskú (to už je jedno v akej výške) mala mať nárok? Ani ja už neviem🙈 Už len nad tým celým meditujem z každej strany😅
@katrin21 no ale nebude to tak, že sa mi obnoví poistenie tým, že budem čerpat dovolenku a tým pádom by som na nejakú materskú (to už je jedno v akej výške) mala mať nárok? Ani ja už neviem🙈 Už len nad tým celým meditujem z každej strany😅
@troskustratena to ti vie povedat ta baba,,ona je pravnicka a na toto sa specializuje

@troskustratena poberat podporu 😇
Ktoru mozete vybrať do 2r od podpisu ukončenia tpp