icon

Ako riešiť OČR a návrat do práce?

20. jan 2025

Dobrý deň, chcem sa informovať môj syn s PAS chodí do škôlky a ja by som sa chcela vrátiť do práce aspoň na skrátený úväzok. Ak ochorie ako je to s očr? Mám na ňu nárok? A ak by boli zas problémy v škôlke a ukončili by jeho dochádzku tak v práci to potom môžem riešiť len cez výpoveď? Momentálne mi pracovný pomer trvá. Ďakujem za každú radu

balerina2025
20. jan 2025

ak budes pracovat, mas narok na PN aj OCR

melanta
20. jan 2025

ak by boli zas problémy v škôlke a ukončili by jeho dochádzku tak v práci to potom môžem riešiť len cez výpoveď

1. Ak ho vylúčia zo škôlky ešte počas trvania rodičovského, vieš sa vrátiť na rodičovskú dovolenku. Zo zákona si povinná oznámiť to mesiac vopred. Po dohode so zamestnávateľom vieš nastúpiť naspäť na RD hoci hneď od ďalšieho dňa.

2. Ak ho vylúčia zo škôlky v čase, kedy už nebudeš mať rodičák a chceš/potrebuješ byť so synom doma, tak je niekoľko možností:
- dohodnúť si v práci neplatené voľno a ostať doma
- požiadať o predĺžený platený rodičovský - v takom prípade oznámiš návrat na RD a budeš poberať RP a budeš doma na RD podľa toho, na ako dlho ti to úrad schváli.

O predĺžený platený rodičovský zo zdravotných dôvodov môžeš žiadať, ak dieťa navštevuje aj ambulancie odborných lekárov/lekára. Tak skús zvážiť aj túto možnosť. Čo sa týka OČR, odpoveď už napísala balerina.