Ako sa mi bude počítať výška materského v r. 2020, ak som PN?
Ahojte, viete mi prosím povedať, ako by sa rátalo materské, ak pracujem na trvalý prac. pomer, no od 18.9.som na PN kvôli rizikovému tehu? Viem sa príp.nejak dobrovoľne pripoistiť, aby som si PNkou nepokazila výšku materskej? Pracujem na trvalý prac.pomer už 7.rok, na staršieho syna (5r.)poberám ešte predĺžený rodičovský zo zdrav.dôvodov, neviem či aj to sa nejak započítava..Ďakujem za rady 🙏😊
Materské sa počíta za rok dozadu. Ja som nastúpila v januári 2018 a v roku 2017 som pracovala od januára do júla a potom som bola na PN do decembra. Materská mi vyšla slušná.
@masenkamedvedova a materska sa ti pocitala iba z tych mesiacov, co si pracovala?
@sinnovea1 PN je nezdanitelny príjem a neodvádzaju sa z neho odvody na NP takze sa nepočíta do VZ pre ziadne ine davkya ani dni PN. RP je sociálna davka od UPSVaR taktiež je to nezdanitelny príjem z ktorého sa neodvadzaju odvody do SP.
Cize tvoj VZ pre MD bude hruby zdanitelny príjem za obdobie 1-9/2019. Uvedenu ciastku vydelis poctom kalendárnych dni co si nebola PN ani OCR-v tvojom pripade ak budeš na PN uz do nástupu na MD tak deleno 260. A to bude tvoj denny VZ pre MD a z toho 75%.
Súbeh zamestnania a DNP nie je možny.

@sinnovea1 ešte doplním, že popri rodičáku pracujem už druhým rokom riadne na plný uväzok u svojho zamestnávateľa