icon

Ako sa mi vypočíta materská dávka?

annaelina
27. júl 2022

Ahojte,

Mám otázku, ak by mi niekto vedel pomôcť.
Som tehotná, termín pôrodu mám 7. januára 2023. Pracovala som v herni a mala som pracovné zmluvy s 2 firmami. S oboma spoločnosťami som mala pracovný pomer od 01.01.2021 do 31.08.2021, odvtedy som evidovaná na úrade, takže som pre obe spoločnosti odpracovala 239 dní.
Teraz by som mala možnosť vyššieho platu u toho istého zamestnávateľa /chcela by som maximálnu materskú/, taktiež na 2 firmy , ale teraz by som bola administratívna pracovníčka. Pracovnú zmluvu by som mala s oboma firmami od 01.08.2022 - do nástupu na MD... teda do 19.11.2022. Takže za posledné 2 roky by som odpracovala 270 dní a v novej pracovnej zmluve by som splnila min. 90 dní, tak sa mi materská počítala z tohto príjmu. Otázka je, či sa mi materská počítala z 2 pracovných zmlúv, keďže pracujem pre 2 firmy?

Druhá otázka by bola, že ak náhodou predčasne porodím, za posledné 2 roky splním 270 dní, ale nesplním 90 dní v novej práci, takže sa mi bude počítať materská z minulého roka. Ale keďže som tam odpracovala 239 dní v oboch firmách, počítajú mi materské z oboch?

Ďakujem pekne 🙂

draik
27. júl 2022

@annaelina
Ak chcete MD z 2 zamestnaní, v každom musíte mať 270 dní NP, pričom dohromady MD neprekročí stanovenú max. hranicu. Ak sa MD nebude počítať z aktuálneho PP, tak potom z roku 2021.

annaelina
autor
27. júl 2022

@draik ďakujem, ak dobre chápem, teraz keď sa zamestnám na 2 firmy, aj tak nebudem mať materskú dávku z oboch, lebo budem mať len 90 dní? Tak lepšie by bolo sa zamestnať len na 1 firmu?
A v prípade predčasného pôrodu, z minulého roka taktiež dostanem len na jednu firmu materskú lebo tam nemám odpracované 270 dní len 239?

draik
27. júl 2022

@annaelina
Ukončené dni poistenia (predchádzajúce zamestnania) sa pripočítajú k aktuálnemu zamestnaniu pre splnenie podmienky 270 dní.

mogaa
28. júl 2022

@annaelina pokiaľ nebudeš spĺňať podmienku 270dní NP tak materskú nedostaneš