icon

Ako sa počíta materská pri druhom dieťati?

klaudia31
4. feb 2025

Dobrý deň,

hľadala som snáď všade, no verím, že nu niekoho s podobným postupom nájdem.

V máji 2023 som nastúpila na materskú - po skončení som sa vrátila na pár dni do práce a pomer sme ukončili - nastúpila som na podporu v nezamestnanosti - po vyčerpaní podpory som išli na rodičovský príspevok.

Rodičák teda budem poberať do júla 2026 ( do dovŕšenia 3 rokov dieťaťa).
Avšak ide o to, že ak by sme teraz plánovali mať druhé - netuším z čoho sa vypočíta výška materskej - potrebujem 270 dni nemocenského - čiže rodicak sa do toho neráta ?
Musela by som sa znovu zamestnať na 270 dní ?

Neviem, či sa to dá pochopiť, ale tak snáď áno.

Ďakujem za každú odpoved.

melanta
4. feb 2025

Potrebuješ mať 270 dní poistenia za posledné 2 roky.

Obdobie MD sa ti počíta, keďže ti trval pracovný pomer. Obdobie RD sa ti už nepočíta, keďže PP netrval, rovnako sa nepočíta obdobie, kedy si bola na úrade práce a čerpala podporu.

Avšak zároveň ďalšou podmienkou okrem 270 dní je buď mať poistenie aktívne alebo byť v ochrannej lehote. Čiže buď budeš v čase žiadosti o MP zamestnaná alebo si budeš platiť DNP alebo budeš v ochrannej lehote, čo znamená, že musíš otehotnieť do 180 dní od skončenia pracovného pomeru.

Čiže zamestnať sa nemusíš, môžeš si aj sama platiť odvody do SP (DNP), to si musíš prepočítať, aby ti vyšlo 270 dní za posledné 2 roky (270 dní do termínu pôrodu nie žiadosti o MP) a musíš ho platiť až do nástupu na MD. Alebo sa zamestnať. Tu ale pozor, aby si sa nezamestnala provizórne niekde u rodiny. Keď SP vidí, že ide o účelový pomer, zvykne robiť potom vo firme kontrolu.