Ako sa vybavuje tehotenska dávka?
Dobrý deň ako sa vybavuje tehotenska dávka?? Mamička musí pracovať alebo ako je to ja robím osobnú asistenciu cudzej osobe ... mám nárok? Ak robím asistenciu? Ďakujem
@simonka1161 ak je to asistencia cez UP, tak nie vvtedy nárok nemáte...ak je to PP a platíte z neho odvody, v tom prípade ano....UP vypláca príspevky, tam sa z toho neplatia odvody...
@mima1608 áno mam Tpp ... od septembra minulého roka... budem mať nárok?
@simonka1161 to nestíhate. Je to len nejakých 180 dní od Septembra do Marca. Predtým ste TPP nemali?
@simonka1161 zistis to jednoducho - vyrataj si od 13tt spatne za posledne 2 roky, ci mas 270 dni NP. Ak nemas, narok na tehotenske nemas
Moment žienky som ešte len 6TT a asistenciu mam 180dni od septembra... takže keď si to virátam chyba mi 90 dní to znamená že tehotensku dávku dostanem a tak tiež materskú nie rodičovský?? Ak má niektorá z vás skusenost napíšte mi správu 😉
@simonka1161 no tehotenský nestíhaš. Lebo k 13tt musíš mať tých 270 dní. Ale materskú chytíš ak teda odrobíš/doplatíš tých 90 dní.
@simonka1161 ak si osobny asistent nemas postavenie zamestnanca a nemas narok ani na nemocenske davky.
@simonka1161 na tehotenske mat narok nebudes ak si nemala pred septembrom 2022 este iny pracovny pomer...s tym co mas teraz ti to nevyjde a tu podmienku musis splnat uz na zaciatku 13tt tehu 🙂

Ak máte 270 dní nemocenského poistenia k 13 týždňu tehotenstva, tak nárok máte. Neviem akou formou robíte tú osobnú asistenciu (či Dohoda, alebo TPP...) A tlačivo vám dá vaša lekárka, vy si ho len vypíšete a odnesiete na sociálnu poisťovňu.