Ako si vybrať zdravotnú poisťovňu pri poberaní rodičovského príspevku?
@katka13021979 manžel nemôže byť poistený v 2 štátoch eú (iba ak súkromne)
@katka13021979 treba aby to manžel oznámil v Dôvere, preukaz mať môže, ale ak pracuje v ČR je zdravorne poistený len v ČR a na Slovensku ho môžu viesť ako dlžníka, keďže na neho nie sú odvody za ZP
Moj muž pracuje v Rakúsku, tiež ma Dôveru poisťovňu, len inú kartičku takú EU papierovú a teda je poistený v Rakúsku. Deti musia byť poistené pod ním tiež s EU kartičku. Ja pokiaľ som pracovala a bola na materskej tak normálne SK poistenie, teraz na rodičovskej zase pod ním a keď sa vrátim do práce, zase sa musím prehlásiť na Sk 🙈
@katka13021979 1. manzel sa ma odhlasit z Dovery. 2. ty a syn ako nezaopatreni mate byt poisteni pod nim v CR. Moze vam i sebe vybavit karticku poistenca EU.
@katka13021979 trva ti pracovni pomer? Pokud ano, tak CZ nebo SK?
Dakujem za odpovede
Manžel je v zdravortnej poistovni dovera, ale od kedy je v CZ čo je asi osem rokov tak ma česku poistovnu. Čize ak nieco riesi u lekara dáva kopiu svojho preukazu dovera. A ja som stale zamestnana, len som čerpala matersku a teraz 8 mesiac čerpám rodičovský. To znamená podla toho čo tu písete že sa musim aj ja aj syn prepoistit. A co s tou dobou doteraz ked som bola so synom v inej poistovni. Nechapem preco ma na to v mojej poistovni neupozornili. Pritom ked sa syn narodil dokladovala som a fotila aj svoje aj jeho doklady a uviedla, že pracuje v CZ.
Moj pracovný pomer je na Slovensku
@katka13021979 ani mňa neupozornili, nebudú riešiť nič, len zmenia. Ja som to menila až keď mala dcéra 1,5roka. Tiež som nevedela že sa musím prehlásiť keď skončí materská a začne rodičak
A vies mi povedat ako to mám urobit? mailom?aleboosobne
A co s benefitmi co som do teraz čerpala, nebude ich treba zaplatit?
@katka13021979 nebola si vtedy na materskej dovolenke? Lebo ak ano, tak vtedy sa neodhlasujes este a dieta ma centrum zaujmov tu, tak to bolo ok.
@katka13021979 mozem sa opytat, ako to dopadlo? Riesim ppdobnu situaciu a kedze ma chce poistovna odhlasit spatne a stale mi trva PP, som na rodicovskej, moze byt problem s odvodmi pri preplateni dovolenly, ked dam teraz vypoved. Vdaka
@dianahan Zdravím, spatne nás prepoistili, nahlasila som to lekárom a viac nic nebolo potrebné
@katka13021979 vdaka, a pracovny pomer trval dalej a nebol problem? Lebo s tym ma strasili na socialnej poistovni, ale zdravotna v tom problem nevidela. Vdaka
@dianahan ano pracovný pomer trval
@katka13021979 ďakujem 🙂

Zdravím, vedel by mi niekto poradit? Manzel pracuje v CZ, má zdravotný preukaz v Dovere a zároven je poistencom českej poistovne. Ja som momentálne na rodičovskom príspevku. Je potrebné aby som ja so synom prešla do jeho poistovne? Mám inú poistovnu ako on. Bývame na Slovensku. Ďakujem za pomoc