Ako správne skombinovať čerpanie dovolenky a materskej?
Ahojte, poradíte mi prosím 🙏 termín pôrodu mám 7.6.2026..som po IVf tak som od decembra 2025 PN ,zamestnaná som od roku 2023 a nárok na dovolenku mám 20 dní od januára 2026. Chcela by som to spraviť tak že od 1.4.2026 by som čerpala dovolenku do 25.4 a od 26.4 ísť na materskú (6 týždňov pred pôrodom) dá sa to teda aj tak že ukončím PN 31.3 a hneď prejdem na dovolenku a z dovolenky na materskú? 🙏🙏Má niekto stým skúsenosť?
@anonym_autor áno dá sa to ja som bola na pn 2 týždne do 30.10 od 31.10 do 5.11 som čerpala dovolenku a od 6.11 som išla na materskú
@anonym_autor No, len ty máš nárok na 20 dní za predpokladu, že by si pracovala celý rok 2026. Ak budeš na materskej niekedy na konci roka, tak sa môže stať, že sa ti bude nárok na dovolenku krátiť a nebudeš mať nárok na celých 20 dní. Teraz to nevieme, lebo nepoznáme všetky stavy počas roka, kedy ti vzniká nárok a kedy nie.
Na tvojom mieste by som išiel rovno z PN na rodičovskú a dovolenku, nech to bude či už 20 dní, alebo 16 dní, si môžeš vyčerpať po návrate z rodičovskej dovolenky.
@anonym_01cbb5 jedine žeby si nemala pravdu, pretože by nárok na dovolenku vznikal aj počas čerpania materskej dovolenky všakže. Keďže materská dovolenka sa považuje za výkon práce.
@anonym_autor pokiaľ si PN, nevidím dôvod čerpať dovolenku pred MD.
Ja by som plynule z PN prešla na MD. Dovolenku z roku 2026 si môžeš preniesť do ďalšieho roka/rokov, až do skončenia RD a čerpať ju až potom.
Možno sa ti tých 20 dni bude aj krátiť, pokiaľ tvoja PN a RD v r.2026 bude viac ako 100 dní.
Neminala by som dovolenku. Z pn rovno na matersku
@anonym_01cbb5 jedine žeby si nemala pravdu, pretože by nárok na dovolenku vznikal aj počas čerpania materskej dovolenky všakže. Keďže materská dovolenka sa považuje za výkon práce.
@melanta Keď to počítam, tak ona asi bude na materskej až do konca roka a až potom pôjde na rodičovskú, kedy už nevzniká nárok na dovolenku. Takže asi jej zostane celý nárok za rok 2026 - 20 dní. Ale aj tak je škoda si to vyčerpať teraz, keď môže po návrate z RD.
načo to minúť teraz? nechať po RD, a ešte ak Vás ju nebudú nútiť minúť hneď tak to akoby ste našli, a ešte keď sa má dieťa narodiť v júni a náhodou Vám ho nevezmú skôr do škôlky, ušetríte jednu tému, čo s ním počas prázdnin

@anonym_autor No, len ty máš nárok na 20 dní za predpokladu, že by si pracovala celý rok 2026. Ak budeš na materskej niekedy na konci roka, tak sa môže stať, že sa ti bude nárok na dovolenku krátiť a nebudeš mať nárok na celých 20 dní. Teraz to nevieme, lebo nepoznáme všetky stavy počas roka, kedy ti vzniká nárok a kedy nie.
Na tvojom mieste by som išiel rovno z PN na rodičovskú a dovolenku, nech to bude či už 20 dní, alebo 16 dní, si môžeš vyčerpať po návrate z rodičovskej dovolenky.