Ako vybaviť materský príspevok,kde a aké doklady potrebujem?
7. jún 2011
Nemám nárok na vyplatenie materského príspevku, ale zaujíma ma ako postupovať. Lekárka mi dá to potvrdenie (žiadosť). Aj napriek tomu, že nemám nárok musím ísť s tým papierom k poslednému zamestnávateľovi (už skoro rok nepracujem)? Alebo stačí rovno na sociálnu poisťovňu? A do kedy je to potrebné urobiť?
@gapa bola som s kópiou tej žiadosti o materské na úrade práce, tam kde sa pravidelne hlásim. Pracovníčka mi povedala, že keďže nemám nárok na materské tak nemusím už nikam chodiť, ani na soc. posist. A že o ten rodičovský si potom požiadam opäť u nich na úrade práce po narodení dieťaťa.

@cervena_ciapocka
ak vieš, že nárok na materské mať nebudeš, tak zájdi na úrad práce odbor soc.vecí a rodiny. Zober si od nich tlačivo žiadosť o rodič.príspevok a spýtaj sa, či v tvojom prípade (zober si možno doklad o ukončení prac.pomeru, príp. evidencii na up) budú chcieť doklad zo soc.poistovne o tom, že nárok na materské nemáš. Ak ho budú potrebovať, hned si zober k tomu tlačivo, vypln a podíš ho a podaj ho na soc.poistovnu spolu so žiadosťou o materksé. Ušetríš si jednu cestu. Spýtaj sa, či nebude treba aj napr. od manžela nejaké potvrdenie,či niečo iné.