icon

Ako vypočítať materskú z platu 1000 €?

23. apr 2025

Ahojte. Vedeli by ste mi poradit ma výpočet materskej? Mám plat 1000€ v čistom.

melanta
23. apr 2025

Materské sa počíta z denného vymeriavacieho základu a ten je v hrubom. Takže z čistej mzdy ti nikto materské nevypočíta. Ak si dáš do google materské kalkulačka alebo materské výpočet, vyhodí ti niekoľko kalkulačiek.

autor
23. apr 2025
@melanta

Materské sa počíta z denného vymeriavacieho základu a ten je v hrubom. Takže z čistej mzdy ti nikto materské nevypočíta. Ak si dáš do google materské kalkulačka alebo materské výpočet, vyhodí ti niekoľko kalkulačiek.

@melanta ja neviem koľko mám v hrubom

luciferka93
23. apr 2025

Daj si hrubá mzda x 0.75 vyjde ti približne koľko budeš dostávat... Ale nikdy to nie je presne toľko, denný výmer dostaneš písomne, potom budeš vedieť

melanta
23. apr 2025

Hrubú mzdu máš každý mesiac na výplatnej páske. Ak nastúpiš na materskú v tomto roku, bude sa ti materské počítať z príjmu za rok 2024. Ak si teda nemenila v poslednej dobe zamestnávateľa.
Mimochodom, ty nevieš svoju hrubú mzdu. A my ju máme vedieť a vypočítať ti to?

krasneleto
23. apr 2025

najprv si pozri prijem za 2024 rok . niekto ma na paske uvadzany aj denny vymeriavaci zaklad.. z toho vypocitas 75% a das x 30 a vide ti orientacne materska

autor
23. apr 2025
@krasneleto

najprv si pozri prijem za 2024 rok . niekto ma na paske uvadzany aj denny vymeriavaci zaklad.. z toho vypocitas 75% a das x 30 a vide ti orientacne materska

@melanta
@krasneleto som v novej práci, začala som 1. Ešte som výplatu nemala preto ju asi neveim?

lin_a
23. apr 2025

ak si v novej praci, tak len nedavno si hadam podpisovala prac. zmluvu s uvedenou hrubou mzdou (urcite nie s cistou). Tak si pozri zmluvu alebo cakaj do prvej vyplaty.

Čisto teoreticky cca 975€, ale to je zaokrúhlené plus mínus. Odvíja sa to od počtu kalendárnych dní v mes. A denného vymeriavacieho základu. Výpočet je odhadom, ak si uplatňuješ NČ mesačne a nemáš ďalšie deti, čiže mzda je bez DB atď. Zároveň platí, že ak chceš poberať materskú z tejto mzdy, musíš mať odpracované aspoň 90 dní bez PN, OCR atď.

amelia89
23. apr 2025

😳 ja neviem uz niekedy ludia.
Tak ty vies aky mas plat v cistom ale v hrubom nevies lebo ti este neprisla vyplata. 👀

sisa_s
23. apr 2025

Kedy mas datum porodu

zic
23. apr 2025
@amelia89

😳 ja neviem uz niekedy ludia.
Tak ty vies aky mas plat v cistom ale v hrubom nevies lebo ti este neprisla vyplata. 👀

@amelia89 presne... hlavne ako teda moze vediet, ze ma 1000 v cistom 🙂

autor
23. apr 2025
@sisa_s

Kedy mas datum porodu

@sisa_s nemám ešte, ale plánujem otehotnieť

autor
23. apr 2025
@zic

@amelia89 presne... hlavne ako teda moze vediet, ze ma 1000 v cistom 🙂

@amelia89
@zic viem koľko mám v čistil keďže som sa so šéfom bavila o čistom plate

zic
23. apr 2025

To sa mi skoro ani verit nechce, lebo to ma clovek od cloveka ine (zalezi na detoch, manzelke/manzelovi, dovolenke atd)... Ale tak uvidis...

lenkakoc444
23. apr 2025

O plate sa nikdy "nebavi" v cistom., ale v hrubom. Rovnaka hruba mzda moze byt pre dvoch ludi v cistom odlisna. Chapala by som ak je len zaklad na papieri a doplaca sa cash do 1000e
Ale v tom pripade su davky vyratane z toho co je na papieri. Podla mna sa pozri co mas v zmluve a potom napis(dufam, ze zmluvu mas).

autor
23. apr 2025
@lenkakoc444

O plate sa nikdy "nebavi" v cistom., ale v hrubom. Rovnaka hruba mzda moze byt pre dvoch ludi v cistom odlisna. Chapala by som ak je len zaklad na papieri a doplaca sa cash do 1000e
Ale v tom pripade su davky vyratane z toho co je na papieri. Podla mna sa pozri co mas v zmluve a potom napis(dufam, ze zmluvu mas).

@zic
@lenkakoc444 snáď viem o com sme sa bavili, je to vzdialená rodina a bavili sme sa v čistom!

mamina7070
23. apr 2025

v pracovnej zmluve co si podpisovala je uvedena hruba mzda
kolko tam mas?

autor
23. apr 2025
@mamina7070

v pracovnej zmluve co si podpisovala je uvedena hruba mzda
kolko tam mas?

@mamina7070 no neviem kde ju mám hodenú

mamina7070
23. apr 2025

potom musis odpracovat 270 dni NP aby vznikol narok na materske
no tak ju musis pohladat tam to najdes a potom vynasob to cislo krat 0,75 a to mas materske

autor
23. apr 2025
@mamina7070

potom musis odpracovat 270 dni NP aby vznikol narok na materske
no tak ju musis pohladat tam to najdes a potom vynasob to cislo krat 0,75 a to mas materske

@mamina7070 oki ďakujem

lenkakoc444
23. apr 2025

Aby si nebola prekvapena ked Ti ta mzda pride. V kazdom pripade z toho co si uviedla Ti nikto nepovie aku MD a ci vobec budes mat narok.

autor
23. apr 2025
@lenkakoc444

Aby si nebola prekvapena ked Ti ta mzda pride. V kazdom pripade z toho co si uviedla Ti nikto nepovie aku MD a ci vobec budes mat narok.

@lenkakoc444 prečo by som nemala nárok keď budem poistená 270 dni???😂

lenkakoc444
23. apr 2025

Ty nikde neuvadzas, ze poistena budes 270 dni. Ja pisem, ze z uvedeho Ti nevieme poradit. Ak splnis podmienky, samozrejme narok budes mat.

autor
23. apr 2025
@lenkakoc444

Ty nikde neuvadzas, ze poistena budes 270 dni. Ja pisem, ze z uvedeho Ti nevieme poradit. Ak splnis podmienky, samozrejme narok budes mat.

@lenkakoc444 snáď keď človek pracuje na tpp tak aj poistený bude

liz_lemon
24. apr 2025

no, ty si iny vykvet 😅
nevies hrubu mzdu, zmluvu si podpisala bez precitania, a nevies, kde ju mas, chces vediet vysku materskeho, pritom ani tehotna nie si
aby si nebola raz prekvapena