icon

Ako získať materskú pri treťom dieťati?

torri
20. nov 2024

Ahojte,chcela by som sa poradiť, ako ďalej postupovať..
PP mi skončil 05/21
Prvé dieťa sa narodilo 09/21 mala som materské
Zároveň som od 10/21 študentom VŠ momentálne 1. Ročník 2 stupňa
Druhé dieťa sa narodilo 07/23 bez materskej
Momentálne som na RD, bez pracovnej zmluvy, status denný študent
Zistila som, že som čerstvo tehotná
Čo môžem urobiť aby som mala nárok na materskú pri 3. dieťati?
Ďakujem vám za rady a vaše skúsenosti ☺️

e1i
20. nov 2024

@torri jedine sa zamestnat

lienka.7
20. nov 2024

@torri žeby sa zamestnať alebo platit si DNP? ci si myslíš, ze stat len tak rozdáva davky bez toho, aby si platila odvody? Po porode aj tak dostaneš rodicak, priadvky a danovy bonus. To ti je malo? Btw otec dieťaťa nič?

torri
autor
20. nov 2024

@lienka.7 ďakujem za krásny a plnohodnotný komentár 😊

lienka.7
21. nov 2024

@torri no vidis, ale v pohode si si ho mohla odpustiť. Lebo prepac, ale je vrchol drzosti 4 roky, či kolko nič neplatit ale peniaze, to uz potom žiadať, ze? Nezamyslela si sa ani na chvíľku, ze vlastne prečo by si mala mat vôbec na niečo narok? V škole vás to neucia? Jaj, prepáč, lebo ty si predsa tehotná! Zabudla som 👌 to je asi nejaký novodobý ohrozený druh 🤔 mas muža, ten ta ma zivit, nie stat. Ten si už stála dosť peňazí a nic z toho.

zltalienka
21. nov 2024

@torri 270 dní poistenia už do pôrodu nestíhaš, keďže si tehotná.

torri
autor
21. nov 2024

@lienka.7 opäť ďakujem za tvoj “prínosný” komentár … ja som sa v otázke pýtala čo by som mohla urobiť teraz a nie čo som mala urobiť pred tým... zas raz ako typicky znak Slovákov a predovšetkým matiek, je nulové čítanie s porozumením a totálny pičung za nič.. jak keby to išlo z vašich peňazí 😆 do života Vám prajem len to najlepšie ❤️

lienka.7
21. nov 2024

@torri ano, predstav si, ide "to" aj z mojich peňazí, či si myslíš, ze tie narastu na strome a sociálna ti ich vyplatí??? Milujem tu také dristy, ze co sa staráš aj tak to nejde z tvojich peňazí. A toto napise vysokoškolský vzdelaná osoba. No amen 🤦‍♀️
Takže ešte raz sa ta pýtam, nemáš pracu, nic neplatis, si študentka (inak s 2 deťmi už, co je sila) a očakávas od tohto štátu matersku? Začo? Zato, že ste si s mužom urobili dieta? Vieš, ono urobiť si dieta nie je umenie, umenie je sa o neho potom postarat👌
Mimo to, po porode dostaneš kocikovne, rodicak, pridavky a danovy bonus. To sa ti stále mali za tu 0, ktorou si ty prispela?

zltalienka
21. nov 2024

@torri co som pozerala informácie, tak pokiaľ máš ukončené bakalárske štúdium, tak by Ti mali túto dobu štúdia započítať ako "dni poistenia". Ale, pokiaľ nemáš poistenie (do SP) aktívne, teda nie si zamestnaná, tak materskú aj tak nedostaneš. A ak sa aj zamestnáš, ešte závisí od termínu pôrodu, či a koľko dní z ukončeného štúdia padne obdobia do 2 rokov pred nástupom na materskú.
A ešte neviem, či tam nie je niekde podmienka denného štúdia.

lienka.7
21. nov 2024

@zltalienka musí mať ukončeného magistra, keďže študuje už 2.stupen. To len tak na okraj.

torri
autor
21. nov 2024

@lienka.7 ani sa už nejdem ďalej vyjadrovať lebo nemám čas strácať čas 😆 tak naposledy dovidenia a všetko dobre 🙂
Btw: na druhom stupni sa študuje Mgr. 😘

lienka.7
21. nov 2024

@torri btw, nauč sa čítať s porozumením 👌😘😉

zltalienka
21. nov 2024

@lienka.7 rátala by sa aj stredná škola, len tú už (zrejme) skončila dávnejšie. Kedy skončila bakalársky stupeň nie je z príspevkov autorky jasné.

zltalienka
21. nov 2024

@lienka.7 už roky sa vš štúdium rozdeľuje na Bc. a potom na "druhý stupeň" kde môže získať titul Mgr. alebo Ing.
Ako je to s MUDr., JUDr a pod. to neviem.

torri
autor
21. nov 2024

@lienka.7 jediný kto tu nevie čítať si ty 🙂 od začiatku si ideš mimo.. úplne ti chýba základne porozumenie textu už pri mojej vete “čo môžem urobiť” to je prítomný čas, a ver tomu že tu materskú budem mať aj keby kamene z neba padali ☺️ kde je napísané že sme 3 dieťa nechceli? Kde je napísané že sa nevieme postarať o deti? Kde je napísané že sa muž nestará? Kde a ako si na toto celé prišla ? Tvoj výmysel v hlave, asi podľa seba súdim teba… slušne som sa opýtala na názory mamiciek ohľadom témy “Čo môžem robiť?” A nie čo som mala robiť v minulosti 😄 ako by moja dcéra povedala tak zjavne si trdlo makové a týmto ukončujem tuto diskusiu, lebo vymieňať si argumenty s osobou, ktorá len kritizuje a všetko negatívne hodnotí a popritom jej chýbajú základne ľudske vlastnosti je pod moju úroveň 🙂 mala by si si nájsť nejaký lepší zmysel života 🙂 prajem ti, aby si našla v sebe lasku a pozitívnu energiu a hlavne pokoj na duši a v mysli 🩵 potrebuješ to viac než si myslíš

lienka.7
21. nov 2024

@torri mohla si urobiť to, ze si namiesto robenia dietata nájdeš prácu. Opakujem, vysokoškolský vzdelaný človek sa na takéto elementárne veci nepyta. Pri druhom decku si co robila? Nič. A nič si nedostala. Teraz ocakavas co?
Takze trdlo makové si akurát tak ty. Skôr ako deti si si mala robiť radšej tu školu. Ja na rozdiel od teba som si deti nerobila cez školu, takže som nemusela špekulovať co a ako s materskou. Plus ako som už napisala, keď nič neplatis, tak co ocakavas. Ale na to si asi asi tvojim mudrovanim zatiaľ nedošla.

lienka.7
21. nov 2024

@zltalienka nemusis ma tu poucovat, ok? Musíš mat úspešne ukončený príslušný stupeň štúdia, nie maturitu ani bakalára. Nastuduj si poriadne zákon a potom tu mudruj.

zltalienka
21. nov 2024

@lienka.7 vidím ze si sa "dobre" vyspala.

lienka.7
21. nov 2024

@zltalienka na rozdiel od teba ano. Keď nevieš, ako je to v praxi, tak tu laslavo nemudruj, ze so si niečo prečítala... potom asi nie dostatočne pozorne. Ešte raz, musíš mat ukončený príslušný stupeň štúdia, ktorý študuješ. NESTACI ti žiadna maturita ani bakalár, lebo študuješ magistra. Chapes to, či ti to mam nakresliť?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
zltalienka
21. nov 2024

@lienka.7 ako môže mať niekto "musíš mat ukončený príslušný stupeň štúdia, ktorý študuješ." Ved to sa nedá. Keď niečo študuješ tak samozrejme ze to nemáš ukončené.
Ale to ze niečo študuješ neznamená, že nemáš niečo predtým už ukončené.
Ak má autorka ukončené vysokoškolské štúdium prvého stupňa, získala príslušný stupeň vzdelania a ma titul Bc. tak sa jej tieto dni štúdia započítavaju do obdobia nemocenského poistenia na účely získania materského.
Viď priložený paragraf.

lienka.7
21. nov 2024

@zltalienka naposledy, pokial študuje magistra, a porodi PRED statnicou, tak narok NEMA. pokial porodi co i len 1 deň PO štátniciach, narok MA. Chapes to uz? Vtedy sa jej započítaju roky za štúdium. Mas to jasne napísané v poslednej vete paneboze 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

zltalienka
21. nov 2024

@lienka.7 má ukončené bakalárske štúdium. Tie 3 roky sa jej budú rátať.

zltalienka
21. nov 2024

@lienka.7 ale ona už má po štátniciach. Tých bakalárskych. To, že je teraz študent ďalšieho stupňa je nepodstatné, to sa jej neráta.