Ako získať materskú z dvoch pracovných pomerov?
Ahojte,
chcem vás poprosiť o radu. Pracujem u 2 rôznych zamestnávateľov veľa rokov na TPP. U zamestnávateľa A mám 50% úväzok a u zamestnávateľa B tiež 50% úväzok. Takže u každého dostávam taký 50% plat, ale keď to zrátam dokopy, tak je to pre mňa slušná výplata. So zamestnávateľom A som sa dávnejšie ústne dohodla, že k 31.8 ukončíme PP a od septembra budem pracovať len u zamestnávateľa B na 100% úväzok (asi to nebude nová zmluva, len dodatok, že sa mi zväčší úväzok). Dva týždne dozadu som zistila, že som tehotná a TP je v marci. Problém je, že materská by sa mi mala rátať len z toho PP, ktorý bude vtedy aktuálny a dlhé roky robil len 50% mojej mzdy. Som z toho dosť nešťastná, pretože naozaj x rokov som odvádzala odvody z oboch zamestnaní a materská by mala byť len z jedného zamestnania. Prosím nemáte nejaké rady ako dostať materskú aj z toho druhého PP? Napadlo mi, že by som sa skúsila so zamestnávateľom A dohodnúť, nech necháme aspoň 10% úväzok (viac práce pre mňa mať nebude), pomohlo by to? Skúsim označiť @zalka aj @alenah31 lebo viem, že sa vyznáte, ale prosím o radu aj kohokoľvek iného. Ďakujem moc.
@lonely66 môžeš mi dať prosím link, kde som dostala kopu odpovedí? Toto je moja prvá diskusia, ale rada si prečítam, ak mal niekto podobný problém.
@lonely66 ja ťa naozaj nemám za potreby o ničom presviedčať.
Autorka - materské sa ti bude počítať z vymeriavacieho základu v rozhodujúcom období- čiže v tvojom prípade z oboch príjmov. Podmienkou na priznanie materského je trvanie nemocenského poistenia (pracovného pomeru) alebo ochranná doba. To spĺňaš. Ak máš ďalšie otázky - napíš mi.
Autorka,
z PP A budeš mat nárok na MD v OL nakoľko ti skončí PP už ako tehotnej. Výšku MD vyrátajú z platu zamestnania A z roku 2023.
Z PP B nárok na MD budeš mat lebo poistenie je aktívne, a vyrátajú ti výšku MD z platov z B roku 2024.
Lekár ti musí vypísať pre oboch zamestnávateľov žiadosti o MD, potvrdí žiadosť len zamestnávateľ B. Žiadosť kde bude vypísaný zamestnávateľ A rovno zanesiem do SP.
ďakujem vám dievčatá za odpoveď. Možno by som dala do pozornosti odpoveď od pani Halásovej, ktorá tu robí poradňu a ona mi odpísala, že o materské môžem požiadať len u zamestnávateľa, u ktorého budem aktuálne zamestnaná a to ma dosť zneistilo, preto som založila aj diskusiu. Pre tých, ktorí si myslia, že je to moja x-tá diskusia o tom istom: som na koníkovi od r. 2013, ale mám tu veľa známych a nemusia všetci hneď vedieť, že som (neplánovane) tehotná. Ďakujem ešte raz.
No zaujímavá poradňa ak nedáva dobre info.
Mas narok z oboch,ak aj ukoncis stalr si v ochrannej lehote kedze si uz tehotna,tak isto aj na tehotenske ale to neviem ci sa rata tiez z oboch ako materska,ale malo by sa pravdepodobne