Ako získať max. materskú?
chcela by som veľmi pekne poprosiť, ak by mi vedel niekto poradiť, ako získam maximálnu materskú, som zamestnaná od 1,februára 2018, zistila som, že som tehotná, cca 7 týždeň, takže podmienku poistenia 270 dní splním, ale ako si materskú zvýšiť, kedže zarábam min. mzdu? Dakujem
Mozes 90 dni pred nastupom na MD uzatvorit novu pracovnu zmluvu, max sa rata z cca 1830 eur...mozes sa pripadne dohodnut s terajsim zam, alebo nejaky tvoj znamy, aby ti dal takuto zmluvu a budes si sama platit odvody...len musis ratat ze ta to vyjde cca 3000 eur...myslim ze budes mat narok aj z tejto prace a bude stacit uzatvorit novu zmluvu o tento prijem menej, ale radsej si to zisti na SP
@motovidlo83 ale pred nastupom na matersku musi povodnu terajsiy zmluvu zrusit
@deydy Bud navýšiť hrubú mzdu u terajšieho zamestnavatela-tvoj VZ pre MD bude hruby príjem za obdobie od 1.2.2018-do konca mesiaca predchádzajúceho nastupu na MD, pripadne ako ti tu uz bolo poradene zmenit zamestnavatela a mat u neho aspoň 90dni bez PN a OCR na max.VZ. Samozrejme musi byt najskôr splnená hlavná podmienka naroku na MD, ktorú splnis 28.10.2018 ak si pred týmto PP nemala ine NP.
@deydy môžeš ostať pracovať u svojho zamestnávateľa a ak máš známeho, ktorý tá zamestná napr. na dohodu s tým, že tvoj plat bude 1800 (odvody by si si musela platiť sama čo je nejakých 3400 € za tých 90 dni čo potrebuješ). Predošlý prác. pomer by si ale musela skončiť (napr. mesiac pred uplynutím 90 dni, ktoré máš odrobiť na dohodu) aby sa ti materská nespriemerovala a ostala by si už len na tu dohodu aby sa ti mohlo rátať posledné zamestnanie.
Ahoj ja som to urobila tak ze som ukoncila pracovny pomer dohodou u mojho zamestnavstela a o tyzden som sa zamestnala u znameho ktory mi dal plat 1700 euro, na 90 dni, ja som si dala az 93 dni lebo mi to tak vychadza z vikendom...potom idem na pn, na pn budem cca 3 tyzdne a potom mi uz zacina materska...kazdy mesiac platim odvody cca 1050 euro...
@evittam ja riesim podobne, nejaka majka tusim mi tu poradila tak, ze ked mam nastup na MD cca 15.1, staci sa zamestnat u ineho zamestnavatela napr za 1800eur od 1.10, na min 90 dni bez pn, a sucasny prac pomer zrusit napr k 31.12 a potom si ziadat matersku len od toho zamestnavatela, kde budem od 1.10... podla teba to tak nie je?
@elizita ja to tak tiez robim. Dokonca mam naraz 3 dohody a jeden pracovny pomer na dobu neurcitu. Aby som aj z tych dohod nazbierala tych povinnych 270 dni nemocenskeho poistenia....lebo sa to scitava a vobec to nemusi byt 270 dni, ale to ti na socialke malokto povie a malokto o tom vobec vie. Posledna dohoda mi konci tusim 15.augusta a nastup na matersku mam 30.augusta, kedy uz budem mat vsetky dohody ukoncene a bude trvat len ten hlavny pracovny pomer. Je to vsetko overene na socialke. Na odvody som dala cca 3400 euro....tak to musi vyjst 😀 ale aj par kamosiek to tak urobilo, takze to je uz aj potvrdene....oni uz na materskej su.

@deydy zmeniť zamestnávateľa s lepšou mzdou a odrobiť u neho minimalne 90 dní. Dobrovoľné poistenie a pod veci už nestihnes.