icon

Ako získať tehotenské dávky a materské na Slovensku?

aneta09
19. aug 2024

Ahojte, nedávno som sa presťahovala naspäť na Slovensko zo Zahraničia kde som bola celý život. Som tehotná (9tt) a neviem vôbec ako riešiť tehotenské “dávky” ak nemám na Slovensku nič odrobené. Na čo mám nárok? Mám nárok na minimálnu materskú a pôrodné? Ako sa vybavujú takéto veci, funguje to všetko prostredníctvom úradu práce? Pripadne kedy treba začať s vybavovaním týchto dávok? Prvého syna som porodila v Nemecku, hneď ako sme prišli na Slovensko som si vybavila rodičovský príspevok ktorí mi už skončil a momentálne som vedená ako nezamestnaná.

zalka
19. aug 2024

@aneta09 nie nárok nemáš nakoľko nemáš 270 dní poistenia za posledné 2 roky. Po pôrode dostaneš rodičovský príspevok a prídavok na dieťa.

luliu
19. aug 2024

@aneta09 nárok nemáš na nič, keď sa dieťa narodí dostaneš ten nižší RP a prídavok na dieťa

cezpat
20. aug 2024

@aneta09 Nárok na pôrodné - príspevok pri narodení dieťaťa by si mala mať nárok, treba navštevovať gynekológa.
Na materskú nemáš nárok, keďže nemáš splnenú povinnosť 270 dní poistenia.
Takže po narodení smer Úrad práce požiadať o rodičovský príspevok a prídavok na dieťa, pôrodné by malo byť vyplatené automaticky cez úrad práce.
Najlepšie sa informovať priamo na úrade.