icon

Ako zrušiť rodičovskú dovolenku po nástupe otca?

15. jan 2025

Ahojte , potrebujem nejake tlacivo na zrusenie rodicaku? Od 20.1. v pondelok nastupuje muž na matersku. Na urad prace som poslala dnes mail že nech mi zrusia rodicak. Ak je niekde tlacivo tak mu to poslem mailom. Dakujem za rady.

barus26
15. jan 2025

áno potrebuješ. Napíš do googlu žiadosť o odňatie RP, je na to vzor. Riešila som to pred týždňom. Mailom to nestaci. Buď musíš osobne, poštou alebo elektronicky cez slovensko.sk

autor
15. jan 2025

@barus26 dobre dakujem, a to nevadi ze od pondelka ide muz na matersku a v zajtra alebo piatok to pošlem poštou?

barus26
15. jan 2025

no mohla si to riešiť aj skôr ale tak čo už😀 môj ide od 25.1. a niesla som to osobne 10.1.. A už ma schválenú materskú? asi ešte nie či? sa mi zda, že tam treba presne aby bol ten rodicak odňatý aby jemu schválili

autor
15. jan 2025

@barus26 no poslem to asi hned zajtra a v podstate v piatok by to aj mohli zrusit ..skusim tam eate aj zavolat pre istotu zajtra..

autor
15. jan 2025

@barus26 no žiadosť na tú materskú ide podať v piatok, tak mu bolo povedané na sociálke že posledný deň práce keď ukončí tak nasledujúci deň má priniesť.

barus26
15. jan 2025

aha no toto neviem lebo mužovi to tam oni posielajú z prace🙂

biii7
16. jan 2025

@barus26 Ahoj. Poradis mi prosím kedy je dobre s akým dátumom ukončenit RP na úrade práce? Zajtra by som tam chcela zobrať tlačivo. Muž by mohol ísť najskôr o mesiac na materskú. Koľko trvá asi kým mi príde rozhodnutie z úradu? Treba ešte niečo okrem toho vybaviť? Ďakujem

barus26
16. jan 2025

@biii7 ahoj ty máš len povinnosť podať túto žiadosť o odňatie RP, ak sa vraciaš do prace tak aspoň mesiac pred nástupom im oznámiť, že sa vrátiš. Musíš mať presny dátum kedy muž nastupuje na materskú. Môj nastupuje 25.1. a teda k 25.1. som žiadala aj o odňatie rp. Muž musí tiež aspoň mesiac pred požiadať v práci písomne o materskú dovolenku, vypisuje sa aj tlačivo na SP, v našom prípade to muž odovzdal v robote a oni to už odovzdajú na socialku.

biii7
16. jan 2025

@barus26 Ďakujem. Ja som nezamestnaná. Muz ešte nepovedal, že chce ísť na materskú ani papier ešte nedal, ale chcel by ísť v marci teoreticky alebo vo februári. Dúfam, že mu to schvália v práci. Neviem preto aký dátum dať na to tlačivo teoreticky.
Do sociálky aké tlačivo treba? On musí ešte niečo vyplniť?

barus26
16. jan 2025

@biii7 v práci to musia rešpektovať, je to jeho právo. Pokiaľ spĺňa podmienky tak sociálka to schváli. Do socialky treba vypisat tlačivo žiadosť ineho poistenca o materské, vzor je na nete. To potom odovzdá v práci, oni mu to musia potvrdiť a následne si to potom buď on sám odnesie na SP alebo to pošlú prace a ušetria mu cestu

biii7
16. jan 2025

@barus26 Ďakujem za info 🙂. A môže odovzdať papiere aj keď mne ešte nepríde rozhodnutie o ukončení?

barus26
16. jan 2025

@biii7 áno, my sme už tiež dávali a žiadať o ukončenie som bola az v piatok. Oni by už mali byt prepojený a buď by si to mali vedieť nejako pozrieť cez systém alebo sa skontaktovať s upsvar. Pripadne keď sú ešte niekde za opicami tak si vyžiadajú tlačovo od nás. Potom ho doložíš keď ho budeš mať.