Ako zvládnuť materskú a rodičovskú dovolenku?
Dobrý deň,
Vie mi niekto vysvetliť ako to funguje a čo všetko treba spraviť. Kedže som prvý krát tehotná by som chcela vediet ako čo aj v robote ako papiere nejake atď. Vysvetliť myslím sedliacky nie odborne ako to je všade písané.
Ďakujem
@annab012 ja som bola od 10tt na pn ja som zamestnávateľovi len oznamila tehu kedze som mala ba dobu urcitu bola na pn tak mi nepredlzili(nevadi bola to posta) tlacivo materske dava lekar cca mesiac pred pôrodom to sa odnesie na sociálku pn ukončí materská zacne ;) po materskej sa ide na urad ziadat rodičovský
@annab012 na materskú môžeš nastúpiť v rozmedzí 6-8 týždňov pred termínom (určuješ si sama i keď mnoho gyn presviedča,že oni určia kedy nastúpiš). Žiadosť pýtaj od gyn v období, kedy chceš nastúpiť, odovzdaj v zamestnaní a oni by už mali poslať do SP. Ak spĺňas podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch, máš nárok aj na tehotenské od 13tt. To si tiež pýtaj od gyn. Vypíšeš a to odosles priamo do SP, môžeš zaslať aj elektronicky cez stránku SP, cez zamestnávateľa to nejde.
Ak máš elektronickú PN, lekár ti ju ukončí deň pred nástupom na materskú. Ak máš ešte papierovú PN, nosis vždy na konci mesiaca lístok na peniaze do zamestnania.
Materská ti trvá 34 týždňov od nástupu, lehotnik nájdeš na stránke SP alebo keď zavoláš do SP povedia ti presný dátum. Mesiac pred koncom materskej oznamujes, ideálne písomne - doporučene, zamestnávateľovi či pokračuje a v rodičovskej dovoenke alebo mastupujes spať do práce

@annab012 na matersku dovolenku nastupujes podľa dátumu uvedenom na žiadosti o materske. Žiadosť ti dá gynekolog, odovzdávas ju zamestnavatelovi. MD trva 34 týždňov, mesiac pred jej koncom si povinná písomne oznámiť zamestnavatelovi, či sa vrátiš do prace, alebo nastúpis na RD a koľko na nej cca.budes. štandardne sa uvádza, že budeš do 3 rokov dietata. Do prace sa môžeš vrátiť aj skôr samozrejme, opäť min.mesiac vopred zamestnávateľa informujes, ze k tomu a tomu dátumu ukoncujes RD a nastupujes do prace.
Keď ešte niečo, pýtaj sa.😊