icon

Ako zvýšiť materskú počas pripoistenia v Sociálnej poisťovni?

1. apr 2025

Vie mi prosím niekto poradiť. Plánujeme babatko som momentálne nezamestnana na úrade práce , a chcem sa pripoistiť v SP aby som mala nárok na materské. Ktorý balík je potrebný si dať? Môžem si platiť najprv (dajme tomu 3 nesiace) najnizsiu sumu, a neskor zvysit a platit najvyssiu? Vyjde mi tym padom najvyssia materska alebo musim od zaciatku platit najvyssiu sumu? Dakujem za info

radussska999
1. apr 2025

V prvom rade musíš mat od robený dostatočný počet dní.... Ak spĺňa podmienku, tak ak chceš najvyššiu materskú, potrebuješ sa počas tehu zamestnať min na 90 dní v novom zamestnaní s najvyšším prijmom🙃

melanta
1. apr 2025

@radussska999 absolútne blbosti píšeš. Odrobený nemusí mať ani deň. Žiadna taká podmienka na získanie materského neexistuje. Podmienkou je mať 270 dní nemocenského poistenia, nie 270 dní práce. Ak je niekto zamestnaný, tak dni poistenia sú aj počas nepracovných dní, aj počas dovolenky, PN či OČR. A ak je človek nezamestnaný, tak si môže platiť odvody sám, dobrovoľne. Musí ich mať 270 dní. Ak si bude platiť ako nezamestnaná sama poistenie 270, bude mať nárok na materské hoci neodrobila jediný deň.

autor
1. apr 2025

@radussska999 odrobene mam, pol roka nie som zamestnaná dovzedy som bola cize to by sa pripocitalo,,, neviem ci sa zamestnam preto uvazujem ze si chcem platit najvyssiu sumu aby mi vysla najvyssia materska.

melanta
1. apr 2025

Mzdu počas zamestnania si mala na maximálne materské?

autor
1. apr 2025

@melanta ano tiez tomu takto chapem 🙂 len neviem ako ziskat tu najvyssiu matersku, popripade ci sa da v priebehu tehotenstva menit vysku pripoistenia. Najprv by som si chcela dat prve 8 tyzdne najnizsiu sumu a potom navysit... No neviem co je lepsie, viem ze tu sa najdu baby co maju viac skusenosti s tymto lebo na SP sa tazko normalnej konkretnej odpovedi domahat.

autor
1. apr 2025

@melanta nie nemala som.. Porpipade ak si teraz budem platit najvyssiu tak cca ked sa spocitaju vsetky dni NP k dnu nástupu na MD tak mohla by byt materska nieco medzi... ani vysoka ani uplne nizka??ze sa to nejako spriemeruje? 😁

melanta
1. apr 2025

Logika resp. priemerovanie zo základnej školy mi hovorí, že ak časť zaplatíš najnižšie odvody a časť najvyššie, tak priemer nevyjde najvyšší. Ale @zalka ti napíše presne, ako je v kombinácii povinné a dobrovoľné poistenie.

lienka.7
1. apr 2025

@autorka DNP musí byť platené min.26 týždňov, aby sa z neho počítala materske. Vymeriavací základ sa dá meniť najskôr po 6 mesiacoch. Tak si to spocitaj

milanemila
1. apr 2025

Mne sa paci ako ani len neuvazujes o tom, ze by si pracovala, kedze tehotna nie si a iba sa idete snazit 🙈 a ked sa budete 2 roky snazit? 🤷🏼‍♀️

zalka
1. apr 2025

Autorka ak si bola zamestnaná, tak dní poistenia máš dosť . Ak otehotnies do cca 15 mesiacov od skončenia PP tak sa ti stačí prihlásiť na dobrovoľné poistenie v 6tom najneskôr 8 týždni tehotenstva, a toto poistenie musí trvať minimálne do pôrodu nepretržite 26t.

radussska999
1. apr 2025

@melanta zle som sa vyjadrila.... Myslela som podmienku tých 270 dní poistenia

lienka.7
1. apr 2025

@milanemila ale prosím ta, naco by robila, bláznis prosím ta? 🙈 vsak ona už má svoje "odrobene", teraz nadišiel predsa čas si zo systému, vybrať to "svoje", no a najlepšie predsa maximum. Co z toho, že odvody platila nula cela nula nič 🤷‍♀️
Za mňa logicky, keď nemám prácu, decko neplánujem. Lebo potom príde stara známa pesnička, stat sa ma predsa postarat!!!🤦‍♀️

autor
1. apr 2025

@milanemila pytala som sa jasne, je to v uvode, ty o mne nic nevies a tebe vesat na nos nebudem preco sa to pytam, nevies o mne nic, nepoznas ma, netusis cim si prechadzam, a neviem preco to vobec rozoberas ked sa ta to netyka, vidim ze svoje mini ego si musis takto pohladit na niekom inom 🙂 je mi ta luto.

milanemila
1. apr 2025

Ano pracujuci ludia, kt neodrbavaju maju mini ego 😂 milujem, to si citala v nejakej motivacnej literature pre neuspesnych? Samozrejme som si ista, ze je v tvojom zivote milion neprekonatelnych prekazok pre kt nemozes pracovat 👍🏼 keby sme to tak mali vsetci, tak som zvedava kto na tie davky bude zarabat ;) Kazdy si niecim prechadza, len niekto je schopny sa “vyhrabat” nie na ukor inych…

jakoma
1. apr 2025

Vsetky ste tu mudre.. co ak je v situacii ze 40ka na krku, 15 rokov odrobenych, kvoli pracovnemu stresu sa nic nepodarilo a posledna sanca je zbavit sa stresu a skusat otehotniet "trapne bez zamestnania"..? Na tom by bolo nieco zle, alebo musi clovek otrokarcit za kazdu cenu?

lienka.7
1. apr 2025

Milá @autorka ja ta plne chápem. Riešiš priam neriešiteľnu životnú situáciu a to, ako z ničoho získať maximum. Prechádzas si náramne ťažkým obdobím, ktoré ta samozrejme obmedzuje pracovať, ale mozgové závity ti pritom pracujú na maximum a už aj kalkulujes s deckom. Pevne verím, z tento systém sa čoskoro zrúti, a ten kto nepracuje nebude mať nárok na len tak davky. Aby sme boli moderný ako na tom stále spomínanom západe

autor
1. apr 2025

@milanemila nebudem sa uz viac na tvoju adresu vyjadrovat, vidim ze sama mas nudny a zniceny zivot a potrebujes sa na druhych ukludnit, s takymto spravanim budes len to pritahovat k sebe to co si ty... 🙂 prajem ti aj tak mudre dievca nech menej vypisujes na mk a viac sa venuj uzitocnejsim veciam, ver mi ze urobis lepsie a bude z teba osoh, ako vypisovat prazdne reci🙂

milanemila
1. apr 2025

Prepac ale strasne sa musim na tvojich komentaroch smiat :D mala by si si rozbehnut psychologicku poradnu a potom nebudes musiet odzubavat na podpore 🙈 ak si este vo svojom krasnom, uspesnom a zaujimavom zivote najdes minutku casu, tak by som bola velmi rada keby mi napises z coho si vydedukovala aky mam zivot :D ano mas pravdu je zo mna osoh, lebo dost vyrazne prispievam na davky takym ako si ty ;)

lienka.7
1. apr 2025

@jakoma len toľko k tvojmu vylevu.... ked nechceš otrokarcit, tak potom neziadaj od statu davky, ok? Lebo ono nasledujúce 3 roky stat do teba "investuje" oveľa viac, ako si ty za tých 15 rokov vôbec zaplatila. Len toľko k tomu.

zalka
1. apr 2025

@lienka.7 ty si žiadne dávky nepoberala keď si bola doma s deťmi? Alebo ako si mam vysvetliť ten čudný komentár na komentár @jakoma. Ci keď niekto iný chce mať dieťa a poberať dávky ako je materská a rodičovská a prídavky na deti, tak právo nemá?

milanemila
1. apr 2025

@zalka podla mna je absolutne ok poberat davky na kt ma clovek narok. Rozumej pracujem, tak poberam tehotensky, matersku, rodicak vo vyske na kt mam narok na zaklade odvodov kt platim. Co mne osobne nepride ok je klamat, odzubavat a podvodne/umelo si navysovat davky na kt nemam narok. Hold kazdy ma inak nastaveny moralny kompas. A ked clovek poukaze na to, ze taketo konanie nie je ok, tak vlastne on je ten kt ma urcite otrasny a neuspesny zivot 🙈

zalka
1. apr 2025

@milanemila si precitaj komentár od @lienka.7 mne znie... Nemaj deti, lebo v živote toľko štátu nezaplatís koľko dostaneš za to decko.... Na nič iné som nereagovala.
A áno sú ženy, co majú ťažkú prácu a majú problém otehotnieť, a skončia v práci a ups zadarilo sa. Ved i preto min vláda rozšírila ochrannú lehotu.
Myslím, že oveľa horšie je skončiť PP v čase tehu a špekulovať. Autorka sa akurát pýta ako vznikne nárok, ona sa odvody platit chystá.

jakoma
1. apr 2025

@lienka.7 ou, nepochopila si, nevadi

lienka.7
1. apr 2025

@zalka my dve sme sa tu už neraz "chytili", takže len v skratke, ok?
Ja som vždy poberala len tie davky, na ktoré som mala narok, aby bolo jasné. A vyprosim si od teba tu takéto narážky. Nikdy som nespekukovala, nic si účelovo nebavysovala, neodrbavala fiktívnymi 90 daňovými PP, ani dokonca, ze ako nezamestnaná kalkulujem, ako zo systému aj tak vytrieskat maximum. Prečo? Lebo mam v hlave mozog a viem, ze tie peniaze potom chýbajú inde, a vrati sa mi to 100 nasobne v budúcnosti, v podobe zvýšených odvodov a daní, chapes to uz konečne, či nie? Sa mi veľmi páči, ako sa tu hráš na samaritanku a velice radis, samozrejme z peňazí nás pracujúcich, ze? Co im potom neplatis tie davky zo svojho, hm? A ako "odbornicka" veľmi dobre vieš, že práve tie co tu špekulujú, sú tie, ktoré do systému odviedli prave to minimum. A este tu budú nadávať, aký je náš sociálny systém nespravodlivý k nim chuderkam!
Do práce ist a odvádzať odvody, to nie, ale takmer rok dopredu kalkulovat, ako odrbat stat a získať maximum pri takmer nulovom platení, to je podla teba Ok? Jaj, zabudla som, ona je predsa SIKOVNA, ze si to vedela zariadiť, to len my sme zavistlive svine, ktoré jej na to robíme. Mimochodom aj ty. To ti nevadí?
A autorka sa chystá platit minimálne odvody a chce maximum, ak si si to náhodou nevšimla. Cize žiadny cestny umysel zaplatenia si odvodov, a potom čerpať davky, ktoré mi podľa toho aj prinalezia. Tak tu laskavo nemoralizuj. Mimo to, nie je lepšie sa na 9 mesiacov zamestnať, kde odvody za teba zaplati zamestnavatel, hm? Jaj, len tam chuderka nebude mať to maximum, po ktorom tak túži, zabudla som, ja sprostá. 🤦‍♀️ tak musíme hľadať inú cestu, ze?
A ano, zabudla som, všetky odrbavacky maju taaake choroby a pod, ze nemôžu pracovať, co? Jasne, ze maju, ale chorobu tulenich rúk akurát.

zalka
1. apr 2025

@lienka.7 Ani som tu tvoju znozku blabolov nedočítala... Keďže si absolútne nekorektne zareagovala na komentár od @jakoma, a reagovala som na to co si písala tam.
Citujem ta... ked nechceš otrokarcit, tak potom neziadaj od statu davky, ok? Lebo ono nasledujúce 3 roky stat do teba "investuje" oveľa viac, ako si ty za tých 15 rokov vôbec zaplatila. Len toľko k tomu....
K tomu tvojmu vylevu smeroval môj komentár.

A čo sa týka tvojho vylevu k autorke poprosím ta nauč sa čítať, lebo autorka píše citujem... Ktorý balík je potrebný si dať? Môžem si platiť najprv (dajme tomu 3 nesiace) najnizsiu sumu, a neskor zvysit a platit najvyssiu? Vyjde mi tym padom najvyssia materska alebo musim od zaciatku platit najvyssiu sumu?....

Vôbec nepíše o tom, že chce platiť minimum a mat maximum. Ty hrdinka.

lienka.7
1. apr 2025

@zalka juj, ty hrdinka, sa nauč čítať aspoň s porozumením, lebo keď sa niekto pýta: Môžem si platiť najprv (dajme tomu 3 nesiace) najnizsiu sumu, a neskor zvysit a platit najvyssiu? Vyjde mi tym padom najvyssia materska alebo musim od zaciatku platit najvyssiu sumu?.... tak asi nemá v úmysle platit si max. stále, či? Aj priemerne inteligentnemu človeku totižto dôjde, ze ked spriemerujem minimum a maximum, tak maximum mi v žiadnom pripade nemôže vyjsť.

zalka
1. apr 2025

@lienka.7 a vieš čo vôbec autorka nemusí platiť 3 m nižšiu sumu, keďže mala zamestnanie a poistenie tak stačí jej pri otehotneni sa nahlásiť na dobrovoľné poistenie na sumu akú uzná za vhodnú. A bude s tej sumy mat MD ak splní podmienku 182 dní nepretržitého poistenia do nástupu na MD .
Cize ešte ušetrí 700e na odvodoch z minima za 3 m... Lebo bola zamestnanec a to poistenie sa jej priráta.
Odpovedz nabudúce na otázky ak vieš a chceš odpovedať. Ver, že na tvoje komenty nikto nie je zvedaví, hlavne ak neboli k teme.
A mňa tiež nezaujímajú tvoje osobne invektivi k mojej osobe. Dik za pochopenie.

lienka.7
1. apr 2025

@zalka ano, autorka ušetrí, my ostatné zaplatíme, vsak? 👌

zalka
1. apr 2025

@lienka.7 ak sa zamestná, a otehotnie... V čom je to iné podľa teba? Zaplatíš ty... Lebo nárok na MD ma... Ci sa zamestná alebo sa dobrovoľne poisti...zaplatis to tak či tak...lebo bude mať dieťa a bude mať nárok na dávky, ktoré si poberala aj ty....a platili ti ich iný poistenci.

lienka.7
1. apr 2025

@zalka ano, mas pravdu. Je to úplne jedno.