Bude sa materská dávka počítať z nového príjmu?
Ahojte potrebujem poradiť.
Som v 29.tt
Termin mam 9.2.2025 a nastúpiť na Md by som mala najneskôr 29.12(kedze 6t pred pôrodom to je už povinné)
Od 1.9.2024 pracujem na trvalý pracovný pomer, s vyšším príjmom, mam to upravené práve kvôli materskej keďže predtým som bola szco a neplatila som si socialku. Bude sa mi materská rátať z tohto príjmu ktorý mám od 1.9.2024? Dakujem
potrebuješ mať 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky, aby ti vznikol nárok na materské... pred SZČO si bola zamestnaná?
@lucka_ke áno szco som od marca od marca do septembra nemám platene odvody ale predtým som bola január február december na jednom tpp a predtým som.bola tiež zamestnana. Dokopy mi to vychádza dokonca.viac.ako 270dni za dva roky
@slawka2208 ved tento pracovný pomer trvá od 1.9.2024 a zmluvu mam do konca marca, s tým že na MD by som mala.nastupit 29.12.. Prečo sa mi z toho nebude rátať materská? Na socialke mi povedali ze áno ak neomarodim do termínu pôrodu napr
áno bude sa ti počítať z príjmu z TPP ktorý vznikol 1.9.24, ale musíš mať aspoň 90 dní bez PN, ale mala by si nastúpiť až v r. 2025
@lucka_ke áno tých 90 dní budem mat. Samozrejme ak nedajbože nebudem PN do konca novembra co je čoskoro, takže by mi mala vyjsť materská z PP od 1.9. Ďakujem krásne za vysvetlenie 😊
na materskú by si mala nastupiť až v roku 2025, a ked si nemala platené odvody až nemás nedoplatky.
@slawka2208 nemám nedoplatky preboha... Prvý rok szco nemusí platiť odvody do sociálnej poisťovne. Zdravotné si platim.. Ale od 1.9 mam tpp z ktorého mi bude rátať materskú. A.nemozem ísť v r2025 na materskú keď max 6t pred pôrodom je U povinné ísť na materskú
Nevidím žiadny dôvod ísť na materskú až od nového roka, pokiaľ budeš mat 90 dní tpp, bez PN, môžeš ísť kľudne na materskú od 29.12.
@lucka_ke
@slawka2208 nemusí ísť až v roku 2025, normálne nože 6 týždňov pred termínom a bude sa jej počítať z priemeru 9-11/2024. Ak by nastúpila až v januári a porodila by skôr ako má termín, pripravila by sa o viac ako len tie 3 dní a výška materskej by bola úplne rovnaká ako keď nastúpi v 12/2024.
@slawka2208 ak by aj platila odvody ako SZČO a mala by nedoplatok, na materské z PP to vplyv nemá

A vychadza Ti vobec materska?270 dni budesmat?